Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Belirtileri Nelerdir? Bronşit Sırt Ağrısı Yapar mı? Nedeni Nedir?

Bronşit, akciğer solunum yollarını kaplayan mukozanın herhangi bir sebeple iltihaplanması sonucunda balgam, hırıltılı solunum, nadiren ateş, öksürük ve bazen öksürürken göğüs kemikleri, sırtta ağrı belirtileri veren akciğer enfeksiyonudur.

Bronşit, akciğer solunum yollarının enfeksiyon hastalığıdır. İltihaplanma, genellikle kirli havaya, nadiren de mikroorganizmalara bağlı olarak gelişebilir. Akut (ani) ve kronik (müzmin) bronşit olarak iki çeşidi vardır. Akut bronşit genelde üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların ardından görülebildiği gibi, kronik bronşit daha çok ağır enfeksiyon durumlarından sonra görülebilmektedir. 

bronşit galatatıp ile ilgili görsel sonucu

Bronşit Belirtileri Nelerdir? Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Akut Bronşit Belirtileri; 

  • Öksürük
  • Balgam
  • Mikroorganizma kaynaklı ise, 39 dereceden az ama sürekli ateş
  • Halsizlik
  • Göğüste batma ve yanma hissi
  • Dispne
  • Soluk alıp verirken göğüste acı, öksürük
  • Hırıltılı solunum
  • Balgamda kan görülebilir
  • İştahsızlık görülebilir

Kronik Bronşit Belirtileri;

  • Özellikle kış aylarında öksürük, balgam
  • Dudaklarda ve ellerde morarma
  • Solunum güçlüğü

solunuma yardımcı kaslar ile ilgili görsel sonucu

Akut bronşitte, nefes alıp verme işleminde sırta saplanır tarzda ağrı yerleşebilir. Ağrı üşütmeye bağlıdır ve akciğer etrafını saran kemiklerin arasındaki kasların ağrısıdır. 

 Bronşit Hastalığı Neden Olur?

Mikroorganizmalar: İnfluenza, Parainfluenza, Coryza (nezle) virusu, Adenoviruslar ve Respiratory syncytisl virüslerdir. Bakterilerle meydana gelen akut bronşit nispeten daha seyrektir. Hemophilus influenza, Pnömokoklar, Streptokoklar, ve Stafilokoklar gelmektedir. Nadiren Candida Aspergillosa türü mantarlar.

Fiziksel Etkenler: Hava kirliliğine uzun süre maruz kalmak, aktif ve pasif sigara içiciliği, kimyasalların ortaya çıkardığı gazlara maruz kalmak, egzoz gazları, zehirli gazlar.

Hastalığı hazırlayıcı etkenlerin başında yaşam kalitesi gelmektedir. Bireyin beslenmesi, bağışıklık sistemini zayıflatan günlük hayatta stresle başa çıkması önem teşkil etmektedir. İklim değişiklikleri, sürekli tozlu havaya maruz kalmak, rutubetli ve soğuk havaya uzun süre maruz kalmak hastalığı hazırlayıcı nedenler arasındadır. 

Bronşitte Gelişen Sırt Ağrısı Çözümleri

Sırt ağrısı hastayı aşırı derecede rahatsız eden bir durumdur. Nefes alıp verirken hastalar ‘sırtıma bıçak saplanır gibi ağrı giriyor’ ifadesini kullanırlar. 

Bronşit tedavisinin ilk adımı sigara kullanılıyorsa bırakmak, kirli havaya maruz kalmamaktır. Sırt ağrısı için de sırtı sıcak tutmak çözüm olacaktır. 

Kıyafetlerin kalın giyilmesi, kıyafetlerin içine mutlaka sırtı kaplayacak pamuklu, hatta kullanabiliyorsa yünlü atletlerin giyilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca sırt bölgesine sıcak tutması için ısıtılmış pamuklu havlu koyulması da işe yarayacaktır. 

Hastalar duş aldıktan sonra kendilerini soğuktan korumalıdır. Duş başlığı sırt bölgesine tutularak sıcak su ile masaj yapmak da sırt ağrısını rahatlatan bir diğer yöntemdir. 

Ağrıyan bölgeye ovma yöntemiyle masaj yapılması, ardından havlu ile kapatılması da ağrıyı azaltacaktır. Masaj, mentollü merhemle yapılması tavsiye edilir. Aşırı hassasiyeti olmayan erişkin hastalarda hem ferahlık hem de ağrı giderici özelliğinden dolayı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Mentollü merhemler, eczanelerde rahatlıkla bulunabilir. 

Bronşit Tedavisi

Hastalık bakteri kaynaklı değilse antibiyotik kullanımı anlamlı değildir. 

Akciğerler balgamı atmak için öksürük refleksini devreye sokacaktır. Bu yüzden öksürük baskılayıcı ilaçlar, gece kaliteli uyku uyunması için için akşamları kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra balgam sökücü ilaçlar da verilmektedir. 

Ev ortamı düzenlenmelidir. Ortam tozdan arındırılmalı, kuru hava nemlendirilmelidir. Balgam için bitkisel kürler kullanılabilir, bol bol sıvı tüketilmelidir. Bağışıklık sistemi güçlendirici besinler tüketmek ve stresten uzak durmak da hastalığın iyileşmesine yardımcı olacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...