Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Geliştirici İğne Etkileri ve Yan Etkisi

Erken doğumlarda ya da ikiz bebek doğumlarında bebeğin akciğer, kalp, beyin gibi bazı organlarında sorunlar olabilir. Akciğer gelişimini tamamlayabilmesi ve bebeğin rahat nefes alabilmesi için geliştirici iğne günümüzde vurularak tedavi edilmektedir.

Akciğer Geliştirici İğne 

Erken doğum bebeğin gelişimi açısından son derece riskli olmaktadır. Bir bebek anne karnında ne kadar uzun süre kalırsa gelişimi de o kadar sağlıklı olacaktır. Gebelik sırasında ikiz bebek ya da erken doğum riski taşımakta olan annenin alması gereken ve bebeğin organlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacak olan özellikle de akciğer gelişimini sağlamakta olan iğneler günümüzde bulunmaktadır. Gebe bir kadının sürekli olarak kasılmaları olması durumunda, bel ağrısı yaşaması, karnında hafif kramplar girmesi gibi durumlar erken doğuma işaret etmektedir. Bu tür belirtiler ile karşılaşıldığı zamanlarda eğer ki hamilelik süresi 37 haftadan az olması durumunda doktor tarafından hem erken doğumun olmaması amacıyla hem de anne karnında bulunan bebeğin akciğer fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla steroid iğneler reçete etmesi söz konusu olacaktır.

Faydaları

Erken doğum yapma riski olan hamile kadına verilecek olan kortikosteroidler 34 hafta önce doğum yapma ihtimalinizin olması durumunda doğacak olan bebeğin ciğerlerinin fonksiyonlarında herhangi bir sorun olmaması konusunda yardımcı olacaktır. Bu iğneler genellikle hamile kadının büyük kaslarına vurularak yapılmaktadır. Bu sayede bebeğin kanına karışacak olan ilaç bebeğin erken doğum riski sonucunda gelişimi tamamlamamış olacağından birçok sorunu önleyecektir. Bebeğin akciğerinin gelişmesini sağlayacak olan bu iğneler iki gün boyunca vurulmaktadır. Son yıllarda yapılmakta olan çalışmalar gösteriyor ki steroid iğneleri hem anne için hem de bebek için çok güvenli olmaktadır. Steroid tedavisi sayesinde 29 ile 34 hafta arasında doğum yapılması sonucunda dünyaya gelen bebeğin akciğerlerinde oluşabilecek sorunları en aza indirecektir. Bu tedavi sonucunda ortaya çıkacak olan akciğer hastalıklarının risklerini neredeyse yarı yarıya azaltması ile bilinmektedir. Ve erken doğacak olan bir bebeğin %40 ölme riskini de azaltacaktır. Bu iğne sayesinde bebeğin akciğer gelişiminin 3 hafta daha hızlanması söz konusu olacaktır. Steroidler prematüre bir bebeğin akciğerinin gelişmesinde, akciğerlerin yüzey torbası olarak bilinen hava torbalarının duvarlarını akciğerlere yağlayan kayganlaştırıcı üretirler. Bu sayede de bebeğin nefes alırken bir sorun yaşamasını önlemektedir.

Çok erken doğmuş olan bir bebekte görülecek olan bağırsak ve sindirim sistemi sorunlarını da engelleyecek ve iltihaplanmaya karşı önlem olarak doktorlar tarafından tavsiye edilecektir. 

Riskleri

Erken doğum riskine karşı önlem almak amacıyla ve bebeğin akciğerlerinin gelişiminde bir sorun olmaması için yapılan iğnenin bir takım riskleri de bulunmaktadır. Hamile kadının bağışıklık sisteminde bir takım sorunların olması, bebeğin büyümesini etkilemesi gibi durumlar söz konusu olacaktır. Fakat bu durumlar daha çok gebelikte erken dönem içerisinde ve çok yüksek dozlarda verilmesi sonucunda görülen riskler olmaktadır. Gebelik sırasında eğer ki diyabet sorunu yaşamakta olan anne adayının kullanılması sorunlu olacaktır. Bu nedenle de iğne vurulmasından sonra annenin üç günde bir kan şekerinin izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca enfeksiyondan şüphelenilen bir kadına steroid verilmemelidir. Eğer ki daha önceden doğum yapmış bir anne adayıysa ya da birden fazla bebeği karnında taşımaktaysa bir önceki doğumundan kısa bir süre sonra hamile kalması durumunda, tütün ya da alkol kullanıyorsa, birden fazla düşük ya da kürtaj yaşaması sonucunda, yetersiz beslenen gebe kadınların risk altında olduğu unutulmamalıdır. Hamilelik süresi boyunca verilecek olan kortikosteroidler olarak bilinen steroid türü kullanılmaktadır. Doktor tarafından söylenen doz alınmalı ve aşırı steroid dozlarından kaçınmak gerekmektedir. 

Bu iğne tedavisi her ne kadar bebeğin gelişimi açısından çok faydalı olsa da anne için bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla tansiyonun yükselmesi, akciğerlerde pulmoner ödem oluşması, kan şeker seviyesinin yükselmesi, uyku sorunları, hazımsızlık, ruhsal sorunlarında değişiklik, sık sık terleme, baş ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik gibi yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadının herhangi bir mantar hastalığı varsa steroid kullanmaları da sakıncalı olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (8 oy, ortalama: 3,75 puan
Loading...