Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Hastalığı Nasıl Geçer? Uygulanan Bitkisel Kürler

Bronşit hastalığı solunum yollarındaki ve akciğerde bulunan bronşların enflamasyonu sonucu oluşan alt solunum yolu rahatsızlığıdır. Bunun için birçok doğal ve bitkisel kürler kullanılarak tedavisi mümkündür.

Bronşit Nasıl Geçer?                                           

Akciğerlerde bulunan hava giriş çıkışını sağlayan kanalların enflamasyonuna bronşit denir. Solunum borularının iltihaplanması sonucu oluşan akut bronşit süreklilik kazandığında daha ileri bir seviye olan kronik bronşite dönüşebilir. Öksürük eğer akut bronşite bağlı gelişirse birkaç hafta içerisinde tamamen ve kalıcı iyileşme gözlenebilir.

Fakat uzun süreli bir öksürük problemi varsa kronik bronşit haline gelmiş ve tıbbi müdahale gerektiren bir durum olmuştur. Bu süreç sonunda kalıcımı yoksa geçici mi olduğu anlaşılır ve ona göre teşhis konur.  Bronşit nasıl geçer veya bronşit geçer mi  yani geçicimidir gibi soruların cevabı olan bu tür hastalıklarda birçok tıbbi ve doğal yöntemler kullanılarak tedavi uygulamaları mümkündür.

Bronşit kaç günde geçer sorusunun cevabı ise uygulanan bronşit tedavisine göre değişiklik göstermektedir.

Bronşiti Ne Geçirir?

  1.   Bolca dinlenilmeli. Düzenli ve sağlıklı uyku için her gün en az 8 saat uyunmalı ve vücudun dinlenmesi sağlanmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ve vücudun virüslere karşı savaşabilmesine uyku yardımcı olmaktadır.  
  2.   Vücut işlevlerinin düzgün çalışması ve hastalıklardan kısa sürede kurtulmak için vücudun sıvı seviyesini  korumak ve sıvı kaybını önlemek gereklidir. Bunun için günde en az 2,5-3 litre su tüketmeli ve vücudun sıvı miktarını azaltan kafeinli içecekler ve alkolden uzak durulmalıdır.
  3.   Bronşit olan bir hasta aşırı fiziksel etkinliklerde bulunmamalıdır. Aksi taktirde bu durum bağışıklık sistemini aşındırır ve öksürüğü arttırıcı etki yapabilir. Düşük tempolu yürüyüşler kişinin günlük fiziksel aktivitesini tamamlaması için yeterlidir.
  4.   Nemlendirici cihazlar bronşit tedavisi için kullanılabilir. Hastanın nemli ve sıcak olan havayı teneffüs etmesi solunum borularında bulunan mukus maddesini genişleterek kolay nefes almayı sağlar ve öksürüğün sertlik derecesini azaltır.
  5.   Kirli ve soğuk havalı ortamda bulunmak, sigara dumanına maruz kalmak, temizlik maddeleri gibi güçlü kokular akciğerleri tahriş eden unsurlardır. Bu tür ortamlardan kaçınmak ve maske kullanmak gibi çeşitli önlemler almak bronşit hastalığının gelişmemesi için oldukça önemlidir.
  6.   Öksürüğün iyileşmesine yardımcı olması için kullanılan ilaçlar ihtiyaç halinde ve uzman doktor kontrolünde alınmalıdır. Öksürük akciğerlerde biriken mukus maddesinin oluşumunu önlemek için gerçekleşmektedir. Bu nedenle öksürük için kullanılan ilaçlar hastalık süreci boyunca kullanılmamalıdır.
  7.   Zaman zaman hekim kontrolünde ağrı kesici alınabilir. Ağrı kesiciler tedavi amaçlı değildir. Bu nedenle kişinin rahatlamasını sağlamak ve öksürüğün daha kolay atlatılması için kullanılabilir.
  8.   Balgam söktürmeye yardımcı  ilaçlar kullanılabilir. Bu tarz söktürücü etki yapan ilaçlar öksürme sırasında daha fazla balgamın dışarı atılmasını sağlar. Akciğerlerde aşırı mukus maddesinin bulunması ileri seviye olan zatürree veya daha ciddi enflamasyon riskini arttırdığından öksürüğü az olan hastalarda mukusun temizlenmesi için  söktürücü kullanmak oldukça yararlı olmaktadır.

Bronşit Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Yöntemler

Bitkisel Kür 1

Gerekli Malzemeler: 5 gram defne yaprağı, 10 gram portakal kabuğu, bal, 200 ml su.

Yapılışı: 200 ml olarak belirlenen sıcak su içerisine 5 gram ufalanan defne yaprağı eklenir. Aynı zamanda önceden kurutulan ve ince doğranan portakal kabukları ilave edilir. Ortalama 15 ila 20 dakika arası demleme işlemine geçilir. Oluşan karışımın günde 2 yada 3 bardak bal kullanılarak tüketilmesi önerilir.

Bitkisel Kür 2

Gerekli Malzemeler: 6-7 tane orta büyüklükte ve koyu kahverengi keçi boynuzu, 500 ml su

Yapılışı: Koyu kahverengi ve orta büyüklükte alınan 6-7 tane keçi boynuzlarını soğuk su yardımıyla temizlenir ve küçük parçalar halinde ayrılır. Aynı zamanda 500 ml için ısıtma işlemine başlanır. Daha sonra ısıtılan su içerisine hazırlanan keçi boynuzları eklenir ve 9-10 dakika boyunca ısıtma işlemine devam edilir. Kaynama tamamlandıktan sonra karışım soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra süzülür ve  kullanıma hazır hale gelen bu kür 3 günü geçmeyecek şekilde korunabilir. Yetişkinlerde kahvaltı sırasında ve akşam yemeği öncesinde 100 ml kadar kullanılabilir. 5-12 yaş arası çocuk gruplarında kahvaltıdan önce 100 ml uygulanarak bronşit tedavisinde kullanılabilir.

Bitkisel Kür 3

Gerekli Malzemeler: Çörek otu, bal.

Yapılışı: Hafif kavrulan ve toz şekline getirilen 5-6 gram çörek otu ile 2-3 gram bal karıştırılarak tüketilir. Ağızda yavaş ve emilme halinde yutulması önerilen karışım bronşit tedavisi için oldukça                    etkilidir.

Bitkisel Kür 4

Gerekli Malzemeler: Gerçek bal, zeytinyağı, bamya tohumu ( yenilebilir olmalı )

Yapılışı: Bamya tohumları un haline gelinceye kadar bir çırpıcı yardımıyla inceltilir ve geniş bir metal kap içerisine konur. Daha sonra bal ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırma işlemi yapılır. Macun halini alan karışım kuru ve temiz bir cam içinde muhafaza edilir. Kahvaltıdan en az 30 dakika önce oluşan karışımdan yaklaşık 2,5 gram kadar kullanılır. Bronşit tedavisinde etkili olan bu kür 3-5 gün boyunca uygulanmaya devam edilmelidir. Bu zaman zarfında hala iyileşme olmazsa 1 haftaya kadar tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Bitkisel Kür 5

Gerekli Malzemeler: 200 ml ılık su, 5-6 gram bal, 1 tane muz.

Yapılışı: Kullanılan muz soyulduktan ezilir. Cam kaseye alınan muzların üzerine belirlenen miktardaki ılık su eklenip 30 dakika bekletilir. Soğuduğundan emin olunan karışım üzerine 5-6 gram bal eklenerek kür tamamlanır. Gün içerisinde 100 er ml olarak 4 defa uygulanabilir. Bu işlem 5 gün boyunca devam ettirilir ve bronşit tedavisinde kullanılır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...