Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Bronşit Tedavileri – %100 Sonuç Veren Önlem ve Uygulamaları

Bronşit yalnızca yetişkin hastalığı olmayıp pediatri grubunda da görülen soğuk algınlığı, sigara dumanı maruziyeti ve hava kirliliği gibi çeşitli etkenlerin yol açtığı bronş inflamasyonudur.

Bronşit Nedir ?

      Akut ve kronik olmak üzere iki grup olan bronşit, çeşitli sebeplerle oluşan bronş inflamasyonudur. Bronşlarda meydana gelen deformasyon sonucu  solunum yollarında ödem ve mukoza oluşumu gözlenen bronşit soğuk hava, hijyen eksikliği ve zararlı mikroorganizmalar gibi etkenlere sahiptir. Bebeklerde ve tüm pediatri gruplarında da görülen hastalık yalnızca yetişkin hastalığı olarak nitelendirilmemelidir.  Akut bronşitin etkenleri virüs ve bakterilerdir. İltihap sebepleri ise baca dumanı, egzoz dumanı, hava kirliliği, sigara tüketimi ve sigara dumanıdır. Bebeklerde ise çeşitli duman maruziyetlerinin yanında ani sıcaklık değişimleri, aşırı sıcak hava teması ve aşırı soğuk hava teması gibi  oluşum sebepleri gözlemlenmektedir. Akut bronşitin soğuk algınlığı ve polip gibi hazırlayıcı etkenleri de vardır.  Kronik bronşitte ise uzun soluklu öksürük ve balgam görülmekte olup ağır solunum problemleri de yaşanmaya başlanır. Yavaş ilerleyen ve yıllarca kendini gösteren hastalık solunum yetmezliğine de sebep olmaktadır.

   Bebeklerde bronşitin kronikleşmemesi için bebeklerin bulunduğu ortamların havasına dikkat edilmelidir. Aşırı kirli, dumanlı, isli ve soğuk havalardan kaçınılmalı ve bebekler sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır. Yetişkinlerde ise akut bronşitin kronik bronşite dönüşmemesi için özellikle sigara tüketimine dikkat edilmelidir. Nemli ve tozlu ortamlar bireylerin solunum sistemlerini olumsuz etkileyeceğinden uzak durulmalıdır.

Belirti ve Bulgular

  • Öksürük (Kuru/ Mukozalı)
  • Balgam
  • Göğüs Yanması
  • Halsizlik
  • Wheezing
  • Solunum Problemleri
  • Yüksek Ateş
  • Hemoptizi

Bebeklerde Bronşit Nasıl Geçer

  Bağışıklık sistemi yetişkinler kadar güçlü olmayan bebeklerde tedavi ve önleme çalışmaları özenle ve dikkatle uygulanmalıdır. 0- 12 aylık bebeklerde akciğer gelişimi henüz tamamlanmadığından tedavi geciktirilmemelidir. Geciktirilen tedaviler akciğer gelişimini olumsuz etkileyeceğinden genel geçer yöntemlere başvurulmadan uzman hekimin uygun gördüğü doğrultuda tedavi uygulanmalı ve tedavi için zaman toleransı göstermeden erken tedavi başlatılmalıdır. Tedavide uzman hekimin uygun gördüğü hastalığı atlatmaya yardımcı olacak ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda balgam oluşumu varsa kolay balgam çıkarılması için buhar inhalasyonları tercih edilir. Bebekler su tüketebilecek yaştaysa uzman hekime başvurarak bol su tüketimi sağlanmalıdır. Tedavi süresince bebekler irritanlardan uzak tutulmalı ve evde bakım ile ilgili uzman hekimden bilgi alınmalıdır. Postüral drenaj uygulamalarına hastada bronş salgılarının drenajını sağlamak için başlanılmalıdır. Bulunulan ortamın oksijen seviyesi ve hijyeni geçer duruma getirilmeli ve zaman zaman oda havalandırılmalıdır. Bebeklerin solunumlarının kolaylaştırılması için odalarına buhar makineleri koymak faydalı olacaktır. Bebekler terletilmemeli eğer terleme durumu gözlemlenmişse kıyafetleri değiştirilerek oda ısısı dengesi kontrol edilmelidir.

Bebeklerde Bronşitten Korunma Önlemleri ve Uygulamaları

   Hastalıklarda korunma çalışmaları hastalık öncesinde hastalığa yakalanmamak için tedavi sonrasında ise sağlık halini stabil hale getirmek için uygulanır. Bebeklerde bronşit hastalığına maruz kalmamak için ya da bronşit tedavisinden sonra sağlık halini muhafaza edebilmek için çeşitli korunma önlemleri uygulanmalıdır. Bu tarz uygulamalarda hastalık etkenleriyle risk faktörleri iyi bilinmeli ve bu etken ve faktörlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Ayrıca bebekler günde en az bir defa havalandırılan ortamlarda bulunmalı ve varsa sigara dumanı maruziyeti sonlandırılmalıdır. Hava kirliliği, zehirli gazlar, tozlar, dumanlar, alerjen kimyasallar ve zararlı mikroorganizmalar mümkün olduğunca engellenmelidir. Bebeklerin bulunduğu ortam ısı ve nem yönünden dengeli olmalıdır zira aşırı nem bronşit hastaları için faydalı değildir. Bu dönemlerde bronş genişletici ilaçlar kullanılabilir ve oksijen desteği alınabilir. İnhilasyon tedavisinin yanında ek gıda tüketebilecek yaş grubu için sulu ve sıvı besinler tercih edilmelidir. Çevre kirliliğinden, enfeksiyon ortamlarından ve alerjenlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca hasta olan bireyler hastalıklarını atlatana kadar ve sağlık değerleri normale dönene kadar bebeklerden uzak durmalıdır. Bebekler bu dönemlerde hassas olduklarından ve bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığından korunmalı, çeşitli bireylerin bebeklerle yakın temas kurması önlenmeli ve bireylerden gelebilecek zararlı mikroorganizmalara karşı tedbir alınmalıdır. Ayrıca bebek hastalarda ev istirahatine geçildiğinde uzman hekim tarafından hazırlanan tedavi planı uzman hekimin yönlendirdiği doğrultuda uygulanmalı ve olası ani durum ve tepkilerde derhal uzman hekime başvurulmalıdır.  

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...