Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Akciğer Gelişiminin Tamamlanması

Akciğer gelişimi gebeliğin erken döneminde başlar doğuma ve doğum sonrasına kadar süren bir süreçtir.

Bebeklerde Akciğer Gelişimi Evreleri

1.ve 4 hafta arası: Bu dönem beyin ve sinir sistemi, omurga, kalp ve dolaşım sistemi,  mide ve bağırsak gelişiminin başladığı evredir. Kalbi oluşmaya başlar, Akciğerler ve beyin oluşmaya devam eder.

6 ve 10. Haftalarda: Akciğer, burun, çene ve damak gelişimi başlar. Pankreas bu dönemde gelişmeye başlar. Kalp, akciğer, bağırsaklar gelişmeye devam eder.

12.ve 20.haftalarda: On ikinci hafta civarında karaciğer ve pankreas çalışmaya başlar. On üçüncü hafta civarında nefes alma-verme hareketleri başlar. Artık nefes almasını da biliyordur. Göğsü düzenli olarak hareket etmekte ve Bu durum akciğerlerinin gelişmesine de katkı sağlar.

24.ve 27. Haftalarda: Akciğerler gelişmeye devam etmekte ancak çalışmamaktadır ama Akciğer gelişimi hızlanır. Yirmi beşinci hafta civarında akciğerlerde kan damarları gelişir. Akciğerler büyümeye devam eder. Kendisini dışarısı için hazırlar.

28.ve 32. Haftalarda: Akciğerler henüz tamamen gelişmese de tam olmasa da ritmik nefes alıp-verme hareketlerine devam eder. Kemik gelişimi tamamlanmasına rağmen kemikler hala yumuşaktır. Bu dönemde akciğerler hariç tüm organlar gelişimlerini tamamlamıştır. Akciğerlerin gelişimi solunum için yeterli duruma gelir. Ama yine de bu hafta doğarsa solunum cihazına bağlanır. Akciğer gelişimi hala sürmektedir.

35.ve 40. Haftalarda: bu haftalarda Akciğer gelişimi tamamlanmıştır. Artık anne karnı dışında yaşama yeteneğini kazanmıştır ama yinede  Akciğerler tam gelişmemiştir, refleks solunum hareketleri yapar, Bu dönemde akciğerler hariç tüm organlar gelişimlerini tamamlamıştır, akciğer gelişimi doğumla birlikte  tamamlanır. 

 Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin İğne Ve İlaç Kullanılması

Bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanabilmesi için bebeğin 40 haftalık hamilelik sürecini doldurması oldukça önemlidir. Hamileliğin durumu ile ilgili olarak, akciğerlerin tam olarak gelişimini sağlayamadığı tespit edilirse, 34. Haftadan sonra ilaç tedavisine başlanabilir. İlaç tedavisine başlamak için gebeliğin 34. Haftasını tamamlamış olması gerekmektedir. Anne adayından alınan sıvı örneği sayesinde bebeğin akciğer gelişimi tespit edilir. Şayet akciğer gelişimi yetersizse, streroid uygulaması ile akciğer gelişiminin tamamlanması sağlanabilir.

Genellikle akciğer gelişimi tamamlanmamış gebelikler, sezaryen doğum ile dünyaya gelir. Akciğerlerin gelişmesi için gerekli olan amniyosentez tedavi yöntemlerine başvurulur. Ardından bebeğin 39. Haftasına kadar akciğer gelişiminin tamamlanmasına çalışılır. Daha sonra ise gebeliğin 39. Haftası olduğunda sezaryen doğum yapılır. Bu süreçten daha erken dünyaya gelen bebeklerin ise akciğer gelişimlerinin eksik kaldığı bilinmektedir.

Tedavide; erken doğum veya erken doğum riski tanısı alan bir hasta eğer 24-34 hafta arasında ise olası bir erken doğum için bebeğin akciğer gelişimini sağlamak amaçlı 24 saat arayla kalçadan 2 doz iğne yapılır. Bu iğnenin etki etmesi için süre kazanmak ve bebeğin anne karnında gelişiminin devamı amaçlı erken doğum sancılarını durdurmak için serum ve ağızdan ilaç tedavisi başlanır.

Akciğerleri ve kan dolaşımınızı içeren dolaşım sistemi vücudunuza oksijen ve besin maddeleri taşır ve vücudunuzdaki atıkların giderilmesine yardımcı olur. Normal nefes alma, akciğerleri oksijenlenmiş havayı kan dolaşımına taşımak için yani kan damarlarına taşımak için kullanır. Aynı sistemler, karbondioksiti kan dolaşımından uzaklaştırır ve besin maddelerini vücuda gönderir. Bebeğinizin dolaşım sistemi rahimdeyken halen gelişmektedir, bu nedenle bebeği ve anneyi birbirine bağlayan göbek kordonu ve plasenta, işlemi normal olarak akciğerler tarafından yapılmaktadır.

 Yeni doğan bebek doğum sonrasında çevredeki ani değişikliği yaşadığı için sinirlenir. Göbek kordonu kesilir ve yeni doğan ciğerlerini kullanmaya başlar. Bebeğin tek başına nefes alması, ciğerleri şişirmesi ve amniyotik sıvı boşalmasıyla solunması ve nefes vermesi üzerine oksijen vücuda girdiğinde akciğerlerine ve kan damarlarına daha fazla kan akıyor ve karbondioksit dışarı atılıyordur.

Doğmamış bebeğin havayı soluyamasa da rahimdeyken solunum alır. Yaklaşık dokuz haftalık bir süre içerisinde hamilelik dönemine giren fetüs, nefes almaya benzer hareketlerle meşgul olmaya başlar. Hamilelik bitiminde amniyotik sıvıyı nadiren soluduğunda ve nefes kestiğinde fetüs daha fazla nefes alır. Solunum uygulaması, fetüsün doğumdan sonra hızlı ve etkili bir şekilde nefes almasını sağlar. Hamilelik devam ettiği için annenin vücudu amniyotik sıvıda yüzey aktif madde üretir. Anne karnındaki bebeğin, akciğerin hava keselerini açık tutmak ve akciğerlerin çökmesini önlemek için akciğerlerinin içindeki yüzey aktif hale gelmesi gerekir.bebeğin akciğer gelişimi için ne yemeli sorusuna cevap olarak annenin beslenmesi bebeğin organ gelişimi açısından bakıldığında oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu ve doktor kontrolünde beslenme programı alınması gerekir.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 2,50 puan
Loading...