Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Atleti Faydaları ve Zararları Nedir? Atlet Nasıl Çalışır?

Bronşit atleti, has koyun yününden yapılmış atlettir. Bronşit, akciğer solunum yollarını kaplayan mukozanın herhangi bir sebeple iltihaplanmasıdır. Atlet, sırt ağrısı şikayetinin iyileştirilmesinde yardımcıdır.

Bronşit, iltihabi bir durumdur. Hava kirliliği, egzoz dumanları, kimyasal gazlar, nadiren de mikroorganizmalardan kaynaklanabilir. Öksürük, balgam, nadiren ateş belirtileri görülmektedir. Hastalar çoğu zaman sırtta nefes alıp verme sırasında batıcı, bıçak saplanması tarzda ağrıdan şikayetçi olurlar. terliyken soğuğa maruz kalmak hastalar için daha da acı vericidir. Bronşit hastalarında akciğerleri korumak adına bronşit atleti kullanılabilmektedir.

Bronşitte Batıcı Sırt Ağrısı

Bronşitte ortaya çıkan sırt ağrısı, soğuk havalarda dayanılmaz hale gelebilmektedir. Genelde kış aylarında ortaya çıkan hastalıktan korunmanın yollarından biri soğuğa maruz kalmamaktır. Halk arasında ”Ciğerlerini üşütmek” deyimi buradan gelmektedir. 

Bronşit atleti, vücudu soğuktan korumaya, teri dışarı çıkarmadan hapsetmeye yarar. Dışarıdaki soğuğu içeri almaz ve teri de dışarı vermez. Bunu sağlayan ise has koyun yününden yapılmış olmasıdır. Hastalardaki sırt ağrısının giderilmesi, ağrının daha da artmaması için medikal malzeme satan yerlerden ya da güvenilir tekstil ürünleri satan yerlerden alınabilir. Hasyün malzemesi kullanılması, içerisine bir başka tekstil malzemesi karıştırılmaması çok önemlidir. 

Bronşit atleti, bronşit hastalığından korunma ve tedavisinde işe yarar. 

Bronşit Atleti Nerede Satılır?

Fanila, medikal ürünler satan yerlerde, iç çamaşırı dükkanlarında, tekstil ürünleri satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir. Çocuklar ve yetişkinler için üretilmiş ürünler vardır. İsteğe göre kolsuz, kısa kollu ve uzun kollu formları kullanılabilinir.

Nerede üretildiği, hangi malzemelerin kullanıldığı araştırılmalı, sorgulanmalıdır. Aksi taktirde atlet vücuda faydadan çok zarar verebilir. Özellikle sanal ağ üzerinden temin edilen fanilanın güvenilir sitelerden sipariş edilmesi gerekmektedir. 

Fiyatları çeşitlerine göre değişmektedir. Genel olarak 20 TL-100 TL aralığında fiyatları mevcuttur. Fakat alınan yerin güvenilir olması, kullanılan malzemenin has yün olması gerekmektedir. 

Bronşit Fanilası Kullanımı

Sık sık hastalığa yakalanan kişiler, kış dönemlerinde rahatlıkla kullanabilirler. Böylelikle soğuktan korunmak için fazla kıyafet giyilmesine de gerek kalmaz. Gece giydirilmesi tavsiye edilmez. Atlet dışarıdaki soğuğu içeriye almaz, terlendiği zaman teri emerek vücut yüzeyinde kalmasını da engeller. Vücutta ter nedeniyle koku oluşmasını da engeller. 

Fanilayı kullanan kişilerin, özellikle annelerin hem kullanım kolaylığı hem de çocuklarını soğuğa karşı koruduğu için çoğunlukla tercih etmişlerdir. Fanilanın yapımında kullanılan malzemeler hareket kabiliyetini kısıtlamaz, günlük kıyafetlerin altında rahatlıkla kullanılabilir. 

  • Kapalı ortamda çalışan kişiler
  • Açık alanda çalışan, eforu yüksek işler yapan kişiler
  • Sık sık akciğer iltihabı geçiren kişiler
  • Okul çağı çocuklar
  • Bağışıklık sistemi zayıf, sık hastalığa yakalanan kişiler

Bronşitten Korunma Yolları

Çoğunlukla çevresel faktörlerin neden olduğu hastalıktan korunmak için;

  1. Sigara içiyorsa mutlaka bırakılmalı, pasif içici konumundaysa da mutlaka kendini bu durumdan sıyırmalıdır. 
  2. Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmamalı, çıkılması çok gerekliyse mutlaka maske takılmalıdır. 
  3. Hastalık nedeni kişinin çalışma ortamındaki kimyasal gazlar ise iş yerinde gerekli önlemlerin alınması için çalışmalar yapılmalı. (İş Güvenliği Uzmanı tarafından)
  4. Sık sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa kişi, soğuk günlerde has koyun yününden yapılmış bronşit fanilası kullanılabilir. 
  5. Bol sıvı tüketilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalarla beslenmelidir. 
  6. Hastalık nedeni alerji ise mutlaka alerji etkeni saptanmalı, etkenden mutlak suretle uzak durulmalıdır. 

Batıcı sırt ağrısı yaşayan hastalar ‘Sırta bıçak saplanıyor’ ifadesini kullanırlar. Nefes alıp verme işleminde ağrı yaşayan hastalar bazen kalp krizi ağrısı yaşadıklarını zannedebilirler. Fakat ihmal edilmemeli, mutlaka bir doktora gözükülmesi gerekmektedir.

Vücut direnci hastalık nedeniyle düşmüş olan çocuk ve yetişkin hastalar teri üzerinde kuruduğunda hastalık tablosu daha da kötüleşebilir. Hastalık tablosunun kötüye gitmesini engellemek, hastalıktan korunmak için fanila gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. 

Akut bronşit tedavi edilmediği taktirde kronik bronşite çevirebilmektedir. Eğer dikkat edilmez, yapılan uyarılar önemsenmezse amfizem ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) tabloları görülebilmektedir. Hastalık bir an önce medikal ve bitkisel tedavisi yapılmalı, hastalıktan korunulmalıdır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 oy, ortalama: 2,50 puan
Loading...