Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşektazi Nedir Ölümcül Müdür Nelere Dikkat Edilmelidir

Bronşektaziakciğerlerle ilgili bir hastalık türü olup insanın yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Bu hastalıktan kurtulmak için erken teşhis büyük önem taşır.

Tanımı

Bronşektazi, akciğer içindeki hava yollarında yani bronşlarda oluşan hasar sonucunda bronşların kalıcı olarak genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bronşektazi , bronş ve bronşiyallerin normalden fazla genişlemesi şeklinde tarif edilen bir akciğer hastalığıdır. Genellikle çocuklukta geçirilen kızamık ve boğmaca gibi hastalıkların ağır atlatılması sonucu kalıcı hasar oluşabilmektedir. Bronşektazi nedir? Bu akciğer hastalığı astım ve KOAH kadar tehlikeli bir hastalıktır. Fakat yeterince araştırılmadığından çok fazla duyulmamıştır. Bronşektazi öksürük ve balgam ile başlayan, balgamda kan görme ve nefes darlığı şikayetleri ile gittikçe ağırlaşan bir solunum yolu rahatsızlığıdır.  

Sebepleri

Bronşektazi hastalığının nedenleri bilindiğinde teşhis ve tedavisi daha kolay olacaktır. Çocuklukta kızamık veya boğmaca gibi enfeksiyona bağlı hastalıklar çok ağır geçirilmişse ileri yaşlarda Bronşektazi hastalığı görülme riski yüksektir. Doğumsal bronş bozuklukları varsa en kökteki sebep olacaktır. Doğum anında ciğerlerde açılmama gibi bir durum daha sonra hastalığa neden olabilmektedir. Verem hastalığı geçiren kişilerde Bronşektazi hastalığına rastlanabilmektedir. Bağışıklık sistemi bozuklukları bir başka sebeptir. Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler sonrasında hastalığa zemin hazırlayabilir. İyi huylu bronş tümörleri de Bronşektazi hastalığına neden olabilmektedir.

Belirtileri

  • Öksürük ve balgam çıkarma,
  • Sıkça solunum yolu rahatsızlığı yaşanması,
  • Uzun süren halsizlikler,
  • Ciddi kilo kaybı, hızla zayıflama,
  • Sürekli ağız kokusu olması,
  • İlerlediğinde nefes darlığı,
  • Zaman zaman ateşlenme,
  • Çocuklarda öğrenme geriliği bronşektazi belirtileri olarak sayılabilir.

Teşhisi

Bronşektazi hastalığında teşhis ve tanı öncelikle hastanın şikayetlerine bakılarak yapılır. Eğer hasta uzun süre geçmeyen balgamlı bir öksürüğü olduğunu ve balgamında kan gördüğünü söylüyorsa, zamana zaman ateşi çıktığından bahsediyorsa Bronşektazi şüphesi taşır. Bu şikayetlerinin yanı sıra Kilo kaybı ve halsizliği varsa nefes darlığı başlamışsa doktor Bronşektazi hastası olabileceği konusunda ilk fikrini edinmiş olur. Sonrasında emin olabilmek için hastanın yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografisini isteyecektir. Tomografi sonrası genellikle tanı kesinleşir. Fakat şüphe varsa veya hangi aşamada olduğu tam olarak tespit edilememiş ise bronkoskopi yapılması istenebilir. Bronkoskopi, bronkoskop ismi verilen bir cihaz ile bronşların ve akciğerlerin görülebilmesidir. Doktor ucunda ışıl bulunan, bükülebilen, kalem kalınlığındaki bir boruyu hastanın ağzından veya burnundan rahatça bronşlara kadar uzatır ve borunun ucundaki mercek aracılığı ile bronşları çok net olarak görebilir.  Bu inceleme sonrası hastalık tam olarak teşhis edilir ve tedavi aşamasına geçilir.

Nelere Dikkat Etmelidir

Bronşektazi hastaları tedavilerinin yanı sıra yaşam şekillerinde bazı konulara dikkat ederek hastalığın iyileşme sürecini hızlandırabilir ve daha rahat yaşayabilirler. Bronşektazi hastaları nelere dikkat etmeli aşağıda sıralanmıştır.

  • Bronşektazi hastaları özellikle mevsim geçişleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında kendilerine dikkat etmelidirler. Beslenmelerine ve giyimlerine dikkat ederlerse bu dönemleri daha rahat geçireceklerdir.
  • Yaz aylarında bol bol su içmeleri gerekir. Zira hem terleme ile vücut su kaybeder hemde sıcaktan dolayı nefes almak zorlaşır. Vücudun oksijensiz kalmaması için bol su şarttır.
  • Kış aylarında özellikle ciğerlerini üşütmemek için sıkı giyinmelidirler. Üşütmekte hastalığın seyrini değiştirebilir.
  • Bronşektazi hastaları düzenli beslenmelidir. Yedikleri gıdalara dikkat ederlerse hastalık daha kolay iyileşecektir.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ilaçlarını düzenli olarak almaları gerekir. Doktorun tavsiyelerine harfiyen uyarak iyileşmek için çaba göstermelidir.
  • Kesinlikle sigara ve alkol içilmemelidir. Sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır. Hava kirliliği olan yerlerde de kalmak gerekir.

Nasıl Beslenmeli

Bronşektazi hastaları düzenli beslenme programı uygulayarak her gün almaları gereken vitamin, mineral ve proteinleri mutlaka yemelidirler. Bol su içmeli ve mutlaka hafif egzersizler yapmalıdırlar. Doktor tavsiyesi ile neleri yemeleri gerektiğini liste halinde almalıdırlar. Bronşektazi hastaları nasıl beslenmeli konusunda uzmanlar her gün mutlaka proteinlerini yemelidirler diyor. Bunlar et, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein deposu gıdalar muhakkak yenmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin meyveler günde 4 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Yağlar enerji bakımından zengin olduğundan yenmesi önerilir. Ancak kilo problemi varsa mutlaka diyetisyen ile görüşülüp ona göre yenmelidir. Bronşektazi hastalarına karbonhidratlı gıdalar önerilmez. Nişastalı gıdalar, ekmek, patates, pirinç, makarna gibi gıdalar yenmemesi gerekir.

Yaşam Süresi

Bronşektazi hastalığı tıbbi literatürde yeni yer alan bir hastalıktır. Önceden bilinmeyen ya da tam teşhisi olmayan bu hastalık günümüzde artık tanı ve tedavi aşamasında çok yeni tekniklerle iyileştirilebilen bir hastalıktır. Bronşektazi hastalığının iyileşmesi daha çok hastanın gayretine kalmıştır. Hasta beslenmesine, ilaçlarını düzgün almaya ve hastalığa göre yaşamını düzenlemeye dikkat ederse iyileşme daha hızlı olacaktır. Bronşektazi hastalarının yaşam süresi hastalığın ne zamandan beri var olduğuna göre de değişir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolaydır. Uzun yıllardır Bronşektazi hastası olan ve teşhisi konulamamış bilinmeyen ve kronikleşen hastalarda tedavi daha zor ve zahmetli olmaktadır. Bronşektazi hastaları iyi bir tedavi ile uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir.

Bronşektazi Ölümcül Müdür?

Bronşektazi günümüzde ilerleyen tıbbi gelişmeler ve yeni tedavi yöntemleri ile iyileşebilen bir hastalıktır. İlaç ve fizyoterapi yöntemleri ile düzelme olmazsa son çare olarak hasta ameliyat edilir. Bronşektazi hastalığı ölümcül müdür? sorusunun cevabı tedavi edilebilen bir hastalıktır şeklinde olacaktır. Akciğer naklinin bile yapılabildiği düşünülürse bir akciğer hastalığı olan Broşektazi hastalığı da tedavi edilebilmektedir.

Bronşektazi Tedavisi Nasıl Yapılır

Bronşektazi hastalığının tedavisi öncelikle ilaç tedavisi olarak yapılmaktadır. Ağızdan alınan draje hapların yanı sıra aerosol şeklinde püskürtülerek alınan ilaçlarda kullanılmaktadır. Her gün düzenli balgam çıkartabilmeyi sağlayıcı ilaçlar da etkili olmaktadır. İlaç tedavisi istenilen sonucu vermediğinde ameliyata karar verilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 2,33 puan
Loading...