Bronşektazi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Hazırlıklar Ve Ameliyat Sonrası
Ameliyat öncesi ilaç kullanımı varsa kesinlikle bırakılmalıdır. Ayrıca bu ameliyat uzmanlık gerektiren bir dal olduğundan dolayı alanında uzman bir hekimden destek almak sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Bronşektazi Teşhisi
Bronşektazi’nde sık görülen semptomlar, öksürük (bazen kanlı), göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve yorgunluk ile birlikte üretken balgam içerir. Alevlenmeler (flare-up’lar), özellikle altta yatan bakteriyel enfeksiyonlar, artmış mukus üretimi, daha viskoz balgam üretimi ve solunum ve pulmoner fonksiyonların kötüleşmesiyle yaygındır. Bronşektazi teşhis koymak balgam kültürü ve analizi, göğüs radyografisi, bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını, vitamin D düzeylerini ölçmeyi (yakın zamanda tanı ölçütü), pulmoner fonksiyon testleri ve altta yatan durumu doğrulamak için fiziksel bir muayene gerektirir. Destekleyici beslenme tedavisi, fiziksel uygunluk ve sağlıklı bir diyetin korunması, tedavi sırasında ve sonrasında yaşam kalitesini yükseltmek için de aynı derecede önemlidir.
Bronşektazi şiddetli akciğer hasarına neden olduysa doktorunuz ameliyat önerebilir. Doktorlar genellikle hasar hava yollarının bir alanı ile sınırlı olduğunda ameliyat önermektedir, bu da ameliyat prosedürüyle çıkarılmasını kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, doktorlar akciğer hasarının yaygın olmasına rağmen ameliyatı enfeksiyon riskini azaltabileceği için düşünebilirler.
Bronşektazi ameliyatı, 2 önemli bölüme ayrılır. Biri Lobektomi, diğeri akciğer transplantasyonu…
Bronşektazi Ameliyatına Hazırlık Aşamaları
Bronşektazi ameliyatı öncesinde, kullanılan ilaçların son 24 saat öncesinde bırakılması gerekir. Bir hastanın ameliyattan birkaç gün önce sigara içmeyi mümkün olduğu kadar azaltması gerekir.Bu durum anesteziyi kolaylaştırır ve öksürme, soluk borusunun iltihaplanması gibi komplikasyon ihtimallerini azaltır. Yapılması gerekli bir ameliyattan birkaç gün önce fazla alkol alınmaması gereklidir. Fazla alkol alma karaciğere olumsuz yolda tesir edebilir. Özellikle ciddi ameliyatlar süresince, karaciğerin tam olarak çalışması çok önemidir. Büyük bir ameliyat öncesinde, hastaların birkaç gece en azından sekiz saat uyumaları gerekmektedir.
Lobektomi
Bir lobektomi sırasında etkilenen lob (akciğerin bir bölümü) çıkarılırken, akciğerin sağlıklı kısımları bozulmadan kalır. Çoğu lobektomi şimdi video yardımlı göğüs cerrahisi, minimal invaziv bir prosedür kullanılarak yapılabilir. Ameliyat genel anestezi gerektirir. Bir video yardımlı lobektomi sırasında, bir cerrah etkilenen akciğere yakın göğüs bölgesinde dört küçük insizyon yapar. Göğüs boşluğunu gösteren bir kamera ile ince, ince bir tüp olan bir torakoskopu insizyonlardan birine sokar. Kamera, prosedür sırasında cerraha rehberlik etmesine yardımcı olan bir görüntüyü bir video ekranına yansıtmaktadır.
Cerrah, lobu çıkarmak için diğer insizyonlara cerrahi aletler yerleştirir.Lobektomiden sonra birkaç gün hastanede kalırsınız. Doktorunuz rahatsızlığı hafifletmek ve kendiniz nefes alabilmeniz için ek oksijen vermek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.Hastanede iken, Rehabilitasyon uzmanları size derin nefes alma ve hava yollarının yeniden ve ameliyattan sonra akciğerleri güçlendirmek için yardımcı öksürük egzersizleri, öğretirler.
Eve döndüğünüzde doktorunuz, birkaç hafta boyunca ağır kaldırmanın ve dumana ve dumana maruz kalmanın önüne geçmenizi isteyebilir. Rehabilitasyon sırasında öğrendiğiniz solunum egzersizlerini yerine getirmeye devam etmenizi önerir.
Akciğer Transplantasyonu
Akciğer nakli, agresif tedaviye rağmen semptomları kötüleşen ve giderek oksijene bağımlı hale gelen insanlar için bir seçenek olabilir. Prosedür sırasında bir cerrah, hasta bir akciğeri çıkarır ve sağlıklı bir akciğerle yer değiştirir.Şiddetli bronşektaziniz varsa, siz ve doktorunuz bu seçeneği tartışabilir. Doktorunuz size uygunsa akciğer nakli merkezine başvurabilir.Doktorunuz ve rehabilitasyon uzmanları, prosedürden sonra akciğer transplantasyonuna hazırlanmanıza ve güç kazanmanıza yardımcı olabilir.
Bronşektazi Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bronşektazi ameliyatı geçiren hastalar, geçirdikleri ameliyatın boyutlarına göre diyet ve terapilerle desteklenen bir tedaviye devam eder. Bronşektazi ameliyatları, oldukça detaylı ve özenle yapılması gereken cerrahi müdahalelerdir. Ve mutlaka uzman doktor ve cerrahlar tarafından gerçekleştirilirler. Operasyon sonrası uygulanması gereken tedaviler ve diyetlere harfiyen uyulması sağlıklı bir hayata geri dönüş için mutlaka dikkat edilmesi gereken ayrıntılardır.
Bronşektazide Tıbbi Terapi
Doktorlar, solunum yollarını açmaya ve bronşiektazili kişilerde mukus ve iltihabı azaltmaya yardım etmek için elle kullanılan teknikleri ve cihazları önermektedir.
Hava Yolu Temizleme Terapisi
Bronşiektazinin neden olduğu akciğerlerde mukus birikimi şiddetli akciğer enfeksiyonu riskini artırır. Hava yolu geçişi olarak bilinen bir terapi kalın mukus oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Manuel göğüs terapisi veya perküsyon olarak bilinen bir teknik, öksürmeyi kolaylaştırmak için akciğer mukusunu parçalamak için göğsünün ritmik alkışlanmasını gerektirir.Doktorlar mukus temizleme cihazını da tavsiye edebilirler. Cihazı solumak hava yollarının çırpınma veya titreşimine, mukusunun gevşetilmesine ve öksürüğün kolaylaşmasına neden olur. Rehabilitasyon hekimleri ve fizik tedavi uzmanları size bu terapilerin nasıl uygulanacağını gösterebilir ve evde kullanabileceğiniz cihazları ve teknikleri önerebilir.
Oksijen Terapisi
Bronşiektazi şiddetli ise, yeterli oksijen almanızı önleyebilir. Bu gerçekleşirse, doktorlar oksijen önerebilir. Oksijen burun deliklerine yerleştirilen küçük plastik tüpler yoluyla veya burun ve ağız üzerine oturan bir yüz maskesi yoluyla akciğere verilir. Oksijen kutuları portatiftir ve genellikle tıbbi tedarikçiler aracılığıyla bulunur. Doktorlar başlangıçta, egzersiz veya uyku gibi daha fazla oksijen isteyen durumlarda oksijen tedavisi reçete edebilirler. Semptomlar kötüleşirse, doktorunuz sürekli oksijen tedavisi önerebilir, bu da 24 saat boyunca kullanılır.
Kaynaklar
- http://www.tgcd.org.tr/wp-content/uploads/dosyalar/onam/bronsektazi-hastaliginin-cerrahi-tedavisi-icin-bilgilendirme-ve-riza-belgesi.doc
- http://www.ataturksanatoryumu.gov.tr/content/show/gogus-cerrahisi-klinigi
- http://www.akcigercerrahisi.com/bronsektazi/