Bebeklerde Nefes Darlığı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Bebeklerde nefes darlığı sorunları oldukça ciddi bir soruna işaret edebilir. Bundan dolayı kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekimler beklemeden tedavi sürecine başlar.
İçindekiler
Bebeklerde Nefes Darlığı Nedenleri
Nefes darlığı tıp dilinde dispen olarak adlandırılır. Bu sorun tüm yaş gruplarında yaşanabilecek bir durumdur ama genellikle başka bir sorunun göstergesi olarak karşımıza çıkar. Nefes darlığı olan yetişkinler nefes bazen boğulma hissi veya göğüs sıkışması gibi korkuları yaşayabilir. Bebeklerde ise durum daha ciddi şekilde oluşabilir. Ebeveynlerde, çocuklarda ve bebeklerde nefes darlığı meydana geldiğinde hemen tıbbi yardım almak için adım atılmalıdır. Bebeklerde nefes darlığı nedenleri arasında;
Kistik fibroz
Nefesin daralması akciğerlerle ilgili bir belirtidir ve kistik fibroz akciğerlerle ilgili bu doğum yaralanmalarından bir tanesidir. Kistik fibroz, kalın mukus ve ter üreten bezin anormal düzeyde kalınlaşmasıdır. Çoğu zaman kistik fibroz akciğerleri, bezleri ve çocuğun sindirim sistemini tıkayarak akciğerlerde bulunan mukustan nefesin daralmasına sebep olur. Yaralanmanın diğer semptomları arasında kötü kokulu veya yağlı dışkı, bağırsak tıkanması, iltihaplı burun pasajları, mukus üreten kalıcı öksürük, şiddetli kabızlık ve hırıltılı solunum yer alır. Kistik fibroz genelde bebeklerde ve çocuklarda görülür. Kan testi, göğüs röntgeni veya balgam kültüründen teşhisi konulabilir.
Folik Asit Anemi
Folik asit anemi, kan içindeki folik asit ile ilgili bir bozukluk olduğu zaman nefes darlığının problemi gösteren bir belirti olabilir. Bunun yanı sıra folik asit anemisinin tüm semptomlarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bebeğin ya da çocuğun önemli düzeyde folik asit eksikliği olduğunu söyleyebilir. Nefes darlığı semptomlardan bir tanesidir ama folik asit anemisinin diğer belirtileri arasında;
- Uyuşukluk
- Solukluk
- Çarpıntı
- Yorgunluk bulunur.
Folik asit anemisini teşhis etmek kolaydır. Kan testi ile birlikte uzman doktor vitamin b-12 seviyelerini kontrol eder.
B Grubu Strep Enfeksiyonu
Anneler bile bazen bilmeden B grubu strep enfeksiyonu taşırlar ve doğum sırasında bebeğe bırakırlar. Uzman doktorların hamileliklerinin sonunda anneleri bunun için kontrol etmesi gerekir. Bunun kontrolleri yapılmazsa doğum yarası çocuğa aşırı zarar getirir.
Bebeklerde solunum problemleri veya nefes darlığı, B grubu strep enfeksiyonu ile ilişkili pek çok semptomdan kaynaklı olabilir. Diğer semptomlar arasında ateş, mırıldanma sesleri, mavimsi cilt, nöbetler, esneklik, sertlik, kalp hızı ve kan basıncı anormallikleri, yetersiz beslenme bulunur.
Hipoksik İskemik Ensefalopati (HIE), Hipoksi veya Anoksi
Zor, yaygın ve trajik doğum yaralanmalarından biri HİE’dir. Doğumdan hemen sonra bebekler nefes almıyorsa, oksijen eksikliği ile işaretlenmiş tıbbi bir durum olan hipoksi belirtisi olabilir. Uzman doktor beyin hasarını ya daserebral felci önlemek için, bebeklerin nefes almasına yardımcı olmak için derhal tedavi edilmesi gerekir. Bebek normal olarak tekrar nefes alıp verdikten sonra beyin bölgesinde hasar olup olmadığını belirlemek adına genellikle BT taraması veya MR uygulaması yapılır.
Menenjit
Menenjit, maternal bir enfeksiyon ya da B grubu strep enfeksiyonlar kaynaklanırsa. Yeni doğanın çok fazla bakteriye maruz kaldığınız ortaya çıkar ve aşırı düzeyde sağlık sorununa neden olur. Nefes darlığı da menenjit belirtilerinden bir tanesidir. Bunun dışında ateş, yemek yeme sorunları, ışığa karşı duyarlılık, sert boyun, sinirlilik, letarji veya nöbetler meydana gelebilir.
Tedavisi
Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda sorun ile alakalı olarak kişi konuşabilir, durumu anlatabilir ve yeterli tedaviyi daha kolay alabilir. Ancak, bebeklerde sorun hızlı şekilde gelişir ve bundan dolayı farkına bile varılmayabilir. Bazı durumlarda kısa şekilde nefes alan bir bebek ağlamak veya çığlık atma yeteneğini kaybedebilir. Bundan kaynaklı olarak da acı çekebilir. Bu nedenle bebekler, özellikle bu tür hastalıklara sahipse yakından izlenmelidir. Bebeklerde nefes darlığı oldukça ciddi bir konudur. Bazen, bu kendi başına bir sorundur ve fazlasıyla dikkat gerektirir. Bu soruna evde ilk yardım yapılsa bile hastaneye gitme olayı da yaşanabilir. Bazen daha tehlikeli hayatı tehdit eden durumun belirtisi de olabilir. Genelde nefes darlığı akciğer hastalıklarına işaret edebilir ama bazen akciğerlerin normal işleyişine müdahale eden kalpte veya enfeksiyonlarda görülen sorunlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Enfeksiyonlar tüm vücudu etkilediği için sıkıntılı dönemler yaşanabilir. Bebeklerde tedavinin sürdürülmesi çok önemlidir. Solunum sorunu çeken yeni doğanlar doğumdan hemen sonra gerekirse YYBÜ’ne yerleştirilmeli ve günlerce burada izlenmelidir. Ebeveynler, hastaneden bebeği çıkarıldıktan sonra evde izlemeye devam etmelidir.
Kaynaklar
- https://www.fitpregnancy.com/baby/baby-care/whats-sound
- https://www.health.harvard.edu/decision_guide/shortness-of-breath-in-infants-children-and-teens#clickheretobegin
- https://www.babygaga.com/15-things-to-know-about-infant-breathlessness/
- http://www.birthinjuryguide.org/birth-injury/symptoms/breathlessness-rapid-breathing-grunting/
- https://www.mouthsofmums.com.au/how-to-tell-when-your-child-is-short-of-breath/#rGbP1X84ors1yp67.97