Yeni Doğan Bebeklerdeki Balgamdan Kurtulmak İçin Neler Yapılır?
Yeni doğan bebeklerde oluşan balgamdan kurtulmak adına yapılacak olan uygulama için öncelikli olarak bebekte olan belirtiler izlenmelidir. Bu belirtiler dahilinde ampül ve şırınga ile uygulama yapılır.
İçindekiler
Yeni Doğan Bebeklerde Balgam
Burun tıkanıklıklar bebeklerin nefes alması konusunda zorluklar çıkartır. Hatta bu bebeklere huzursuzluklar verdiği için uyuma konusunda zorluk yaşamasına neden olur. Yeni doğan bebeklerde balgam sorunlarının gelişmesinin bir nedeni de bir hastalık gelişimidir. Bebek vücudunun fazla düzeyde balgam geliştirmesine sebep olan bazı hastalıklar arasında;
- Grip
- Zatürree
- Bronşit
- Soğuk algınlığı
Bebeklerde öksürük refleksleri balgamları, tükürükleri ya da kusmayı ortadan kaldıracak kadar gelişmediğinden dolayı sorunu ortadan kaldırmak adına emme işlemleri de gerçekleştirilmelidir.
- Öksürük refleksleri bebeklerin bazıları özellikle preemilerde tam olarak gelişmediğinden dolayı emme gerekir.
- Sinirleri ya da beyni etki altına alan hastalıklar, yaralanmalar öksürme kabiliyetini etkilemektedir. Bundan kaynaklı olarak aşırı düzeyde balgam boğazın, burunun ve ağzın arka kısmında birikebilir.
- Bazı ameliyatların yapılmasından sonra öksürme ile balgam atımında sorunlar çıkabilir.
Bu tarz durumlarda anne ve babaların mutlaka balgamı temizlemek adına işlem yapması gerekir. Ayrıca uzman hekime başvurmak da bu konuda çözüm olacaktır.
Balgamın Atılması
Yeni doğan bebekte balgam nasıl atılır ve 4 aylık bebeklerde balgam nasıl atılır kapsamında ampulü emme işleminin yapılması gerekir. Bu uygulama kalın olan mukusun incelmesini sağlar ve çıkarılmasını kolay hale getirir. Bu çözelti evde uygulanabileceği gibi eczaneden de satın alınabilir. Bunun içinde tuzlu su çözeltisi hazırlanmalıdır. Hazırlamak için;
- 1/4 çay kaşığı masa tuzu ve 1 su bardağı kaynar su birbirine karıştırılır.
- Bu şekilde oda sıcaklığında soğuması için kenara bırakılır.
- Temiz ve cam bir kavanozun içinde saklanması gerekir. Ayrıca çözeltinin yapıldığı tarihin yazılması çok önemlidir.
- Çözelti en fazla 3 gün kullanılır ve sonrası için yeniden hazırlanmalıdır. Bu sayede sağlıklı bir bakım sağlanacaktır.
Bir Ampul Şırıngası İle Emme
Bebeğin burnundan çıkarılacak olan balgamın bir ampul şırıngası, emici ampul ve ampulün ucunda uzun bir uca sahip küçük bir kauçuk cisimdir. Hem ağız hem de burnun emilmesi işlemi yapılması gerekmektedir. Öncelikli olarak ağızdan emme işlemi yaptırılır. 1 aylık, 2 aylık, 3 aylık yani 6 aya bebeklerin ilaç kullanılması istenmez. Bunun içinde burundan ampul şırangası ile uygulama yapılır.
- Ampulün ucu orta parmak ile işaret parmağı arasında tutulur. Ampul elin avuç kısmına dokunmamalıdır. Bebeğin burnuna sokmadan daha önce, başparmağı kullanarak havayı dışarı doğru itmek gerekmektedir. Mukus kalın düzeydeyse ampul şırıngasını bebeklerde balgam nasıl atılır kapsamında burnuna sokmadan önce bebeğin burnuna 2 ile 3 damla tuzlu su çözeltisi koyulmalıdır.
- Ampulün uç kısmı ağza veya burna sokulur. Başparmak yardımı ile yavaşça serbest bırakılır. Emme uygulaması başparmağın ampul üstünde baskı uyguladığı gibi işlem görülür. Bu sayede bebeğin burnundan ve ağzından balgam çıkacaktır.
- Ampul tekrardan şişirilirse bunun sebebi çoğu zaman burnun yanağına veya astarına karşı geldiğinde veya aletin uç kısmını kalın mukusla engellendiğinde oluşur. Ampul geriye doğru çekildiğinde tekrar şişmiyorsa ampul şırıngasını çıkarıp temizlemek gerekir.
- Şırınga bebeklerin burnundan ve ağzından çıkartılır. Sıvılar ya da balgam ampulün şırınga kısmından kâğıt bir havlunun üstüne itilmelidir. Bunun için başparmak kullanılabilir.
- Ampul şırıngasını kullandıktan sonra mutlaka musluk altında yıkamak gerekir. Başparmak ile ampulü sıkıştırırken uç kısmı ılık suyu ile detaylı şekilde yıkamak gerekir. Ampulün içinde bulunan kirli suyun çıkarılması için başparmak kullanılarak içinde bulunan suyun itilmesi gerekir.
- Bu uygulamayı gerektiği zaman tekrarlamak gerekir. Bu sayede bebeklerin burunda, ağızda ve boğaz arkasında olan balgamı kolay bir şekilde ortadan kaldırılır. Ayrıca bebeklerin doğru ve kaliteli şekilde nefes alması da sağlanmış olunur.
- Balgamın ortadan kaldırılması ile alakalı işlemlerin tamamlanmasından sonra ve aletin sadece su ile içindeki birikintileri arındırıldıktan sonra sabunlu su ile de dezenfekte edilmesi gerekir. Sabunlu su bakterilerin yok edilmesi için gereklidir. Tüm işlemlerin bitmesi ile ampulün ve şırınganın kurulanması gerekir.
- Bebekler 6 ayını geçtikten sonra farklı uygulamalarda kullanılabilir. 7, 8 ve 9 aylık bebeklerdeki balgam için adaçayı gün içinde azar azar verilebilir. Bunun dışından günde 2 kez havuç suyu tüketiminin sağlanması da balgamın kısa sürede vücuttan dışarıya atılmasını sağlar. 6 aya kadar bebeklerde ek gıda alımı olmadığı için anne sütü en faydalı ürün olacaktır.
Emme İşlemleri Ne Olduğunda Yapılır
- Yeni doğan bebekler zor nefes alıyorsa ya da aşırı şekilde balgamdan kaynaklı olarak gürültülü nefes alımı varsa uygulanır. Bu durum ortadan kalkıncaya kadar devam edilmelidir.
- Emzirmeden sonra ya da gün içinde burunun tıkalı olup olmadığı ile alakalı kontrollerin yapılması gerekir. Özellikle emmeden önce burun temizliği yapılırsa bebekler daha düzgün şekilde beslenecektir. Emmeden önce balgam çıkarma işlemi yapılmazsa emme işleminden sonra bebeklerde kusma meydana gelebilir.
- Bebeklerde kusma aşırı düzeyde meydana gelirse ve nefes alma konusunda sıkıntılar varsa emme gün içinde 2 ya da 3 defa ile sınırlanmalıdır. Sık şekilde emmek burunun iç kısmının kurumasına sebep olabilir. Daha fazla emme işlemi yaptırılacaksa burunun nemli tutulmasına özen göstermek gerekir.
- Aşırı balgam olan bebekler için uzman hekime başvurarak neler yapılması gerektiği konusunda bilgi alınmalıdır.