Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Yenidoğan Bebeklerde Öksürük Sorunu İçin Yapılacak Olan Uygulamalar

Yeni doğan bebeklerde meydana gelen öksürük sorunları için öncelikli olarak uzman hekime başvurulması gerekir. Evde yapılacak ek destekleri kullanmadan önce mutlaka uzman hekimden onay alınması gerekir.

Öksürüğe Karşı Gelme

Sebebini Belirle

Yeni doğan bebeklerde öksürük sorunun nedenini belirlemek adına bebeklerde meydana gelen belirtileri belirlemek gerekir. Hapşırma, hapşırma ile öksürük, kaşıntılı gözler, ateş ve bazı durumlarda burundan akıntı olarak brelirtiler meydana gelebilir. Öksürük kısa süre içinde kaybolmuyorsa ve öksürük ile mukus drenajı eşliği varsa, bebeklerde muhtemelen astımdan ya da alerjiden kaynaklı olarak sorunlar vardır. Bebeklerde RSV, solunum sinsityal virüsü, kötüleşen öksürük ve solunum ile alakalı zorluklar varsa daha kötü sorunlara işaret edebilir. Bu tarz sorunlar yaşamamak adına mutlaka öksürük ile alakalı belirtilerin tamamına dikkat edilmesi gerekir.

Kafasını Kaldırın

Yeni doğan bebeklerde öksürükler ile alakalı sorunlar meydana geldiğinde öncelikli olarak kafasının dik konumda olması çok önemlidir. Yeni doğan bebekler sırt üstü yatırılır, omuz ve baş bölgesine ince yastıklar koyulur. Bu sayede öksürük konusunda rahatlama sağlanır ve bebek daha kolay şekilde nefes alır. Hatta bebekler uyurken beşiğinde baş bölgesine gelen kısma ince onu rahatsız etmeyecek yükseklikte yastık yerleştirmek gerekir.

Buhar Desteği

Yeni doğan bebeklerin ilaç kullanımı yapması imkânsızdır denilebilir. Bunun içinde öksürükler, burun akıntısı, grip ve soğuk algınlıkların da onları rahatlatmak adına banyoyu buhar odasına haline getirmek fayda sağlayacaktır. Banyoyu ısıttıktan sonra sıcak su açılır ve kapı kapatılır.  Bu sayede banyonun buhar odası olması sağlanır. Yeni doğan bebek ile birlikte yatmadan önce ve sabah kalktıktan yarım saat sonra bu uygulamanın yapılması gerekir. Banyo buhar odası haline geldikten sonra banyonun içinde bebek ile birlikte 15 dakika boyunca oturmak gerekir. Bu sayede burun tıkanıklığı, göğüs tıkanıklığı sorunlarında düzelmeler meydana gelir. Bu sorunlar düzeldikçe öksürük ile alakalı sıkıntılarda ortadan kalkar. Uygulamanın haftada 2 ya da 3 kez yapılması gerekir. Buhar odasından çıkan bebeğin üşütülmemesi çok önemlidir.

Nemlendirici Kullanın

Yeni doğan bebeklerde hava yollarını temiz ve nemli tutmak adına buharın solunum yollarına gitmesi için bütün gece soğutucu nemlendirici kullanımı yapmak gerekir. Sabahları pencereleri açarak oda içinde bulunan havayı boşaltmakta odanın nemlenmesi adına gerekli bir eylemdir. Bu uygulamanın her gün yapılması oldukça önemli bir detaydır.

Burnunu Temizleme

Bir burun aspiratörünün yanında gün içinde birkaç defa mukusu gevşetmek adına yeni doğan bebeklerde burun deliklerinden her birine bir tuz çözeltisi püskürtmek gerekir. Burun sonrası damla boğazını tıkıyor ve ağız ile solunum onu ​​kurutur. Burunun tıkanmaması öksürüklerin tedavisinde konusunda en önemli anahtardır.

Göğsü Ovmak

Yeni doğan bebeklerde göğüs bölgesini parmak yardımı ile zarar vermeyecek şekilde, bastırmadan ve acıtmadan ovam faydalıdır. Bu uygulama öksürmeyi hafifçe azaltırken tıkanıklık olan bebeklerde geceleri daha rahat hissetmeleri sağlanır. Bu uygulamanın uzmana sorularak yapılması çok önemlidir. Çünkü birçok kişi bu uygulamada bebeğe zarar verebilir. Hatta yanlış yapılırsa bebeklerde solunum zorlukları meydana gelebilir.

 Temizlik

Bebeğin öksürüğü kuru ve raspa ise, astıma ya da alerjik bir sebep olabilir. Ev içinden mümkün olduğunca fazla tahriş edici maddeler çıkartılmalıdır. Parfüm kullanımı yapılmamalıdır, oda spreyi kullanılmamalıdır, evcil hayvanlardan bebeklerin uzak tutulması gerekir. Pelüş hayvanlardan ve sigaradan bebekler kesinlikle uzak tutulması gerekir. 

Doktor Ne Zaman Aranmalıdır

Evde yapılan tüm çözüm uygulamaları harika olsa bile bazı durumlarda takviyeler gerekir. Anne ve babaların uzman doktora ne zaman başvuracağını bilmelidir.

  • Bebeklerde havlar tarzında öksürükler meydana geldiğinde
  • Nefes alırken stridoru (gürültülü veya müzikal bir ses) varsa
  • Öksürdükten sonra nefes alımında “boğulma” tarzında ses çıkıyorsa
  • Nefes alırken hırıltılı solunum varsa
  • Yüksek ateş varsa
  • Öksürükler kanlı şekilde gelirse
  • Öksürüğü iki haftadan uzun sürerse mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.

Bebekler zorluklarla baş edemiyorsa nefes alma durumu daha da kötüye gidiyordur. Ayrıca dudak, yüz veya dilde mavi, kirli bir renk ortaya çıkarsa mutlaka uzman aranmalıdır. Bebeklerde şiddetli düzeyde öksürükler meydana geldiğinde anne ve babaların sakin kalması çok önemlidir. Bu sayede bebekleri daha kolay şekilde korumak mümkün hale gelir. Öksürükler yoğun ve şiddetli geldiğinde onun neler hissedebileceğini düşünerek yaklaşımda bulunmakta çok önemlidir. Bu süreçte stres yapmak nefes alımlarında zorluklar yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca tüm belirtiler her daim dikkatli şekilde izlenilmeli ve olumsuz bir durum fark edildiğinde mutlaka uzman doktor aranmalıdır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...