Bebeklerde Öksürük Tedavisi Nasıl Edilir?
0-36 ay arası bebeklerde özellikle soğuk kış aylarında sıkça rastlanan öksürük, birçok kronik rahatsızlığın belirtisi olarak gözlemlense de, mevsimsel geçişlere bağlı grip ve nezle gibi tedavisi mümkün hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Peki bebeklerde öksürük tedavisi konusunda her iki durumda da alınabilecek önlemler nelerdir?
6 yaş altı bebeklerde kronik ve mevsimsel faktörlere bağlı olan öksürük, yanlış ilaç ve şurup kullanımından kaynaklanmakla birlikte düzensiz beslenme ve ortam koşullarına bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonel öksürüklerin temelinde yatan kronik rahatsızlıklar, gün içinde yaşam kalitesini bozan, balgam çıkarmada zorluk çekmeye neden olan süresi, yoğunluğu ve şiddeti nedeniyle ebeveynlerin en şık şikâyette bulundukları öksürük türüdür.
İçindekiler
Küçük Bebeklerde Öksürük Tedavisi
Öksürük, kronik ve mevsimsel faktörler dışında, kendi içinde de çok çeşitlilik gösteren bir rahatsızlıktır. Bunlardan bazıları:
- Anormal pediatrik
- Spesifik
- Nonspesifik
- Astım ve benzeri rahatsızlıklarda nükseden
Özellikle küçük bebeklerde öksürük tedavisi için dikkat edilmesi gereken hususların başında hijyen ve ortam koşulları yer almaktadır. Bu faktörleri başlıklar hâlinde sıralamak gerekirse:
- Viral enfeksiyonların tetiklenmesine neden olabilecek ortam koşulların iyileştirilmesi
- Özellikle 2 yaş bebeklerde öksürük tedavisi için dikkate alınması gereken medikal çözümlerin uzman hekim tarafından sürdürülmesi
- Gün içinde sıvı tüketiminin aksatılmaması
Bebeklerde İlaçsız Öksürük Tedavisi
Son yıllarda medikal tedaviler kadar revaçta olan ilaçsız tedavi yöntemleri, uzman hekimler tarafından da tavsiye edilmeye başlandı. Özellikle 0-6 yaş arası küçük bebek ve çocuklar için tercih edilen ilaçsız tedaviler, balgam sökücü etkileriyle de ebeveynler tarafından tercih edilen bir yöntem. Kategori hâlinde bu yöntemleri sıralamak gerekirse:
- Gün içinde bebeğinizin bulunduğu ortamın hijyen kurallarına uyması, rahatsızlığın enfeksiyonel boyuta geçmesini önler.
- Nem koruyucu cihazlar ile solunum yollarının işlevini rahat yerine getirmesi sağlanabilir.
- 2 yaş bebeklerde öksürük tedavisi için tercih edilen gün içindeki sıvı tüketimini aksatmadan yerine getirmek, metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Anne sütü protein ve mineral bakımdan oldukça sağlıklı olması nedeniyle ilk tercih edilen yöntemlerden biri olmalıdır.
- Ilık su içine birlikte az miktarda limon ve bal nöbetlerin daha hafif geçmesini sağlar.
0-6 yaş bebeklerde kronik ve alerjik durumlarda kullanılması gereken antibiyotik takviyeler dışında tercih edilen bitkisel çözümler de bebeklerde öksürüğün tedavisi için önemli bir unsurdur. Bu durum hastalığın teşhisi-tanı koyma sonrası tedavi şeklinde ilerlemelidir. Birçok uzman hekim tarafından da dile getirilen işleyiş sırası, hastalığın tedavi sürecini olduğu kadar, bebeğin genel sağlık durumunda da önemli bir rol oynamaktadır.
Bebeklerde Öksürüğün Tedavisi
0-12 ay bebeklerde sıkça rastlanan balgamlı öksürük, gün içinde bebeğin metabolizmasına olduğu kadar yaşam kalitesine de önemli ölçüde etki etmektedir. Sırta yapılan masaj ve ortam koşulları dışında ilaçsız tedavilerin de önemli bir faktör olarak yer ettiği bitkisel çözümler, son yıllarda birçok annenin tercihleri arasında yer alıyor. Bunlardan bazıları:
- Öksürüğün takip ettiği 3 gün boyunca her sabah 1 çay kaşığı harnup pekmezi, bebeğinizin balgamı rahatlıkla atmasına ve nöbetlerin yoğunluğunu düşürmeye fayda sağlar.
- Ihlamuru sade içirmek yerine, ayva yaprağı ile kaynatmak, solunum yollarının daha rahat çalışmasında önemli bir unsurdur.
- Gün içinde bol ve ılık su tüketimi vücut ısısını dengede tutmakla kalmaz, öksürüğün kesilmesine de büyük katkı sağlar.
- Tüm bu bitkisel yöntemler, uzman hekimler tarafından da dile getirildiği üzere 6 aylıktan büyük bebekler için geçerlidir.
Kronik vakalarda yer alan ve bulgular arasında en çok saptanan Varyant Astım’ın en belirgin özelliklerinden biri de kuru ve balgamlı öksürüktür. Sabah ilk saatlerden başlayarak gün içinde yoğun bir şekilde devam eden ve birçok dış etkenden kaynaklanan çeşitli türleri olan Varyant Astım, enfeksiyonel durumlar dışında yanlış tedavi yöntemleriyle de kendisini gösterebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde öksürüğün tedavisi için kullanılan medikal ve bitkisel tedaviler de astımı tetikleyebilir. Bu durumun saptanması için dikkat edilecek belirtiler:
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Normal mi, anormal öksürük mü?
- Süresi, yoğunluğu, şiddeti ve balgamlı olup olmadığına dikkat edilmeli.
- Bebeğinizin kaç aylık olduğu önemli bir etkendir.
- Ne zamandır öksürüyor?
- Öksürüğü tetikleyen dış etkenler var mı? Varsa neler?
- Öksürüğün özellikleri? Balgamlı mı, kuru mu?
- Şiddetli mi, yoğun mu, solunum yollarını tahriş ediyor mu?
- Göğüs ağrısına neden oluyor mu?
Saptanan faktörler sonrası hekim kontrolü altında başlayacağınız tedavi, bebeğinizin hastalık sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır.