Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

7 Aylık Bebeklerde Öksürük Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Soğuk kış ayları, hava değişimi, gribal enfeksiyonlar ya da alerjenler 7 aylık bebeklerde öksürüğe neden olabilir. Bebeğin bulunduğu odalarda yapacağınız küçük değişiklikler ve bazı gıda takviyeleri ile bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

7 Aylık Bebekte Öksürük ve Burun Akıntısı Neden Olur

Bebeklerde Öksürük Nedenleri

 Öksürük ve burun akıntısı vücudun kendini korumak için geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Solunum yolu ile yutulan tozlar ve alerjenler bronşlarda birikir. Bu alerjenleri vücuttan dışarı atmak için ise mukus salgısı artar. Mukus salgısı arttığında burun akıntısı ve öksürük görülebilir. Bu öksürük kısa sürede geçer. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda bağışıklık sistemi virüslerle mücadele ettiğinden öksürük ve burun akıntısı daha şiddetli görülür. Böyle zamanlarda ailelerin yapması gereken sakin olmak, öksürük ve burun akıntısının karakterini gözlemlemek ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek etkinliklerde bulunmaktır. 

Öksürük, kuru ve balgamlı olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru öksürük balgam içermez. Genellikle vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu zamanlarda ortaya çıkar. Odayı havalandırmak, bebeği açık havaya çıkarmak ve su vermekle kısa sürede geçer. Balgamlı öksürük ise toz, küf ve alerjenleri ciğerlerden temizlemek için ortaya çıkar. Balgamlı öksürük görüldüğünde yapmanız gereken bebeğinize sıvı gıdalar vererek bebeğin fazla mukusu dışarı atmasına yardım etmektir.  

7 Aylık Bebeğim Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

İlk olarak bebeğin öksürüklerinin ne zaman arttığını takip etmeniz yerinde olacaktır. Bebeğiniz herhangi bir hastalık dolayısıyla değil gelişiminin bir parçası olarak ciğerlerini genişletmek için öksürüyor olabilir. Hazır gıdalar almaya başladıysa yemekle birlikte ya da yemekten sonra görülen öksürükler gıda alerjisini işaret edebilir. Gıda alerjisine bağlı öksürüklerde mama markasını değiştirmek ve bebekte alerjiye neden olan ana kaynağı bulmak alerjenleri uzaklaştırmanızı sağlar. Uzun süreli kapalı ortamlarda bulunmak, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni almasına engel olur. Bu durum öksürüğe neden olabilir. Bebeğinizin odasını düzenli olarak havalandırmalı ve nemli bezle odasını günlük olarak tozlardan arındırmalısınız. Yine diş çıkarmak gibi faktörler ağız içi salgıların artmasına neden olarak öksürüğe neden olabilir. Boğazına bir şey kaçtığı durumlarda bebeğinizi dizlerinizin üstüne yüzüstü yatırarak sırtını ovalamalı ve boğazına kaçan şeyi çıkarmasına yardım etmelisiniz. 

Ne Zaman Endişelenmeliyim? 

  • Öksürükle birlikte yüksek ateş varlığında; 
  • Yemeği reddetme, yemekten sonra kusma durumunda;
  • Mukus renkli ve kanlıysa; 
  • Cilt renginde değişiklikler görülüyorsa; 
  • Solunumu yavaşlamış ya da hiçbir neden yokken nefes nefese kalıyorsa; 
  • Öksürük 3 haftadan uzun süredir devam ediyorsa; 

Bebeğinizi acilen en yakın sağlık kuruluşuna götürerek kontrollerini yaptırınız. 

7 Aylık Bebeklerde Öksürük Tedavisi

Öksürük tedavisi yapılacak testler sonucu belirlenen hastalığın türüne bağlı olarak farklı olabilir. Bu dönemde en sık görülen rahatsızlıklar soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardır. Bu dönemde bebeğe bol sıvı verilir.

Uluslararası sağlık örgütleri 1 yaştan daha küçük çocuklarda antibiyotik tedavilerin en son seçenek olarak görülmesi gerektiğini belirtmişlerdir. 

Böyle durumlarda bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek bitkisel tedaviler bebeğinize iyi gelecektir. Ayrıca burun tıkanıklığı için salin damla verilir. 

7 Aylık Bebek Öksürüğüne Bitkisel Çözümler 

7 aylık bebeğim öksürüyor ne yapabilirim?

7 aylık bebeğim öksürüyor ne yapabilirim, diyen anneler bebeğiniz 6. aydan sonra anne sütü dışında çorbalar, meyve püreleri ve hafif bitkisel çaylar ile takviye edilebilir. Onlar için hem lezzetli hem de sağlıklı öğünler hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bitkisel tarifler bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

  • Yoğurt; öksürük ve burun akıntısı görülmesi durumunda bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için her gün 1 öğün yoğurt verilir. Prebiyotikler açısından zengin olan yoğurt bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak toksinlerin atılmasını sağlayan sağlıklı bir yöntemdir. 
  • Elma; Bu dönem evden eksik edilmemesi gereken bir diğer bitkisel çözüm elmadır. Elma içerdiği vitamin ve mineraller ile akciğer ve solunum sistemi damarlarını besler. Mukusu incelttiğinden balgamlı öksürüğe iyi gelir. İltihapları sökerek sağlıklı hücreleri yeniler. Püre yada bitki çayı olarak günde bir defa bebeğe verilir.
  • Zencefil; C vitamini yönünden zengin olan zencefil burun akıntısı ve balgamlı öksürük için kullanılan doğal bir çözümdür. Günde bir defa yarım fincan kadar zencefil, çay olarak verilir.
  • Pekmez; Kan yapıcı olan pekmez bağışıklığı yükseltir. Her gün 1 kaşık pekmez sade ya da meyve pürelerinin içinde verilir.  
  • Bu dönem patates, ıspanak, havuç, brokoli içeren sebze çorbaları da verilir. 

Her seferinde yalnızca 1 yeni gıda verin. Yemekten sonra bebeğinizin bağışıklık sistemini takip edin. Sevdiği ve öksürüğüne iyi gelen gıdaları günlük veya haftalık öğünlerine ekleyerek düzenli olarak kullanın.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...