Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Öksürük Tedavisinde Kullanılan Şuruplar ve Kullanma şartları

Öksürük için genellikle doktorlar tarafından şuruplar önerilse de kullanılan şurubun ne amaçla, ne zaman ve nasıl kullanılacağının bilinmesi önemli ve sağlıklı bir noktadır.

Bebeklerde Öksürük

Bebekler yapıları gereği savunmasızdırlar. Bu sebeple kendilerini olası bir tehlikeye karşı korumakta başarısızdırlar. Bu bahsedilen tehlikelerden en sıkıntılı olanı ise hastalıklardır. Birçok hastalık bebek yaşlarda insan vücuduna yerleşir ve varlığını ileri ki yaşlara da aktararak sürdürmeye devam eder. Bu sebeple bebekler ebeveynleri tarafından dikkatlice korunmalı ve her türlü hastalıktan uzak tutulmaya çalışılmalıdır.

 Bebeklerde öksürük

Hastalıklara her an kapı aralayan bebeklerin en çokta belirti olarak öksürdüğü saptanmıştır. Birçok sebepten dolayı öksüren veya öksürük krizine giren bebeklerde bir hastalık başlangıcı olduğu tahmin edilebildiği için daha ilk zamanlarda öksürük nedeni ve derecesi gibi önemli noktalar belirlenmeli ve tedaviye o şekilde başlanmalıdır. Bu sayede bebeklerde herhangi bir hastalığın oluşumu veya öksürüğün ilerlemesi engellenebilir.

Bebeklerin öksürükleri ebeveynlerini korkutsa da önlemi alındığı takdirde korkulacak bir şeyin olmadığını ve tedavinin rahatlıkla yapıldığını söylemek mümkündür. Bu tedaviler için kullanılan bitkisel ilaçların dışında şuruplar kullanılır. şuruplar bebeğin öksürük derecesine, öksürük nedenine ve bebeğin yaşına göre değişir. Özellikle 4 aylık ve 4 aylıktan küçük bebeklerin öksürükleri ciddiye alınıp aksatılmamalı ve kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Kullanılan Şuruplar

Sık sık hastalanan ve yakalandıkları hastalıkları belirtilerle net bir şekilde ortaya koyan bebeklerde en sık rastlanılan hastalık öksürüktür. Öksürük için doktor tavsiyesi ise genellikle şuruplar olmuştur. kuru ve ıslak öksürük şurupları diye ikiye ayrılan bu şuruplar bebeğin öksürmesine sebebiyet veren etkenlere göre belirlenir. Bu etkenler genellikle grip, soğuk algınlığı, bakteri ve mikrop gibi etkenlerdir.

Öksürük şurubu

Bebek öksürük şurup isimleri şöyledir: ilk olarak benical şurup. 0-5 yaş aralığında ki bebeklere doktor onayı ile beraber günde 3 kez verilir. ikinci olarak üst solunum yolu açmada etkili olması sebebiyle actifed şurup tavsiye edilir. Bir diğer şurup ise prospan şurubudur. Bu şurup enfeksiyon nedeniyle oluşan balgamı sökmede başarılı olduğu için kullanılması uygun görülür. 

İki aydan on iki yaşa kadar kullanılan amoklavin şurubu kullanıldığı yaş grubuna göre dozu ayarlanır ve her dört saatte bir verilebilir. Yetişkinlerin de kullandığı butirol şurup ise bebeklerde ancak doktor izni ile kullanılması bilinmelidir. Balgamı sökmede başarılı olması nedeniyle mukotik şurup, altı ay ile üç yaş arası kullanılabilen ve vücut ağırlığına göre verilen zaditen şurup, nezle grip sinüzit gibi hastalıklara etkisi olduğundan pedifen şurupları da bebeklerde ki öksürük durumunda kullanılır.

Kullanma Şartları

Bebeklerde ki öksürük durumlarında kullanılan tüm bu şurupların kullanılabilmesi gerekli şartlar da vardır. Bu şartlar doktor izni, yaş grubu, öksürüğün derecesi ve sürekliliğinden ziyade öksürüğü meydana getiren durumlar ve nihayetinde oluşan belirtilerdir. Bu şartlara uyulması durumunda bebek için gerekli olan şurup rahatlıkla bulunabilir ve böylelikle bebekte oluşabilecek herhangi bir hastalığın önüne geçerek bebeğin sağlıklı olması sağlanabilir. 

Bu şartlar kısaca şöyledir: enfeksiyon sebebiyle oluşan balgam varsa benical şurup kullanılabilir.  Bademciklerin iltihaplanması sonucu görülen öksürüklerde kullanılan şurup ise amoklavin şurubudur. nezle, alerjik nezle veya nefes darlığı gibi durumlarda zaditen şurup kullanılır. Bronşlarda ki rahatsız eden yoğunluğun azaltılması isteniyorsa mukotik şurup, sinüzit gibi bir hastalı durumunda actifed şurubunu kullanmak gerekmektedir.

Her bebeğin Her öksürüğün ve Her şurubun aynı olmaması kişiyi bu kullanım şartlarına iter. bu şartlar bebeği doğrudan hastalığın nedenine oradan da sağlıklı bir yaşama aktarması sebebi ile dikkat edildiği takdirde güzel sonuçların her zaman alınacağı görülür. Bebek yaşlarda oluşan hastalığın genellikle kalıcı olması sebebi ile en çok dikkat edilmesi zamanlardır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...