Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astıma Fayda Sağlayan Yiyecekler ve Astıma Zararlı Olan Yiyecekler Nelerdir?

Astım hastası olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi daha düzenli, sağlıklı ve mutlu yaşamalarına olanak sağlar. Bundan dolayı öncelikli olarak uzman hekimle görüşmeleri gerekmektedir.

Astıma Fayda Eden Bitkiler

Astım için özel bir diyet bulunmaz, uzmanın önerdiği bazı yiyecekler, bitki çayları ve besinler bu konuda fayda sağlar. Bu tarz bitkisel desteklerin kullanılması astım semptomlarının geçici olarak hafifletilmesi için  etkilidir. Astıma iyi gelen yiyecekler genel astım tedavi planının önemli bir parçasıdır. Tıpkı düzenli egzersizler gibi, sağlıklı bir diyet herkesin yaşamı için sağlıklı fayda sağlar. Obezite olup astım hastalığı bulunan hastalarda sağlıklı bir yaşama devam etmek adına mutlaka diyet yaparak ve astımına iyi gelen besinler ile beslenerek sağlıklı yaşamlarına devam edebilir. Uzmanlar astım ile beslenme arasında bulunan bağlantıyı hastasına detaylı bir şekilde anlatır. Bundan dolayı da bu tarz hastalığa sahip olan kişilerin mutlaka uzmanın söylediği beslenme şekline uyması gerekmektedir. Astıma iyi gelen yiyecekler ve dikkat edilecek olan noktalar arasında;

  • Süt ve yumurta gibi D vitamini bakımından zengin gıdalar
  • Havuç ve yapraklı bitkiler, beta- karoten açısından zengin sebzeler
  • Magnezyumdan açısından zengin gıdalar, örneğin; ıspanak ve kabak çekirdeği

Astım için uzman doktor spesifik bir diyet önermez ama akciğer fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabilecek besin ve gıdalar vardır;

  • D vitamini Konseyi’ne göre yeterli düzeyde D vitamini almak 6 ila15 yaş arasındaki çocuklarda astım ataklarının azaltması konusunda yardımcı olabilir. D vitamininin kaynakları arasında somon, süt, tokla sütü, kuvvetlendirilmiş portakal suyu ve yumurta bulunur.
  • Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisinde yayınlanan yapılan bir araştırmaya göre  vitamin A’nın bir formu olan beta karoteni daha yüksek düzeyde tüketen astımlı kadınların daha iyi yaşam kalitesi bulunduğu ortaya çıkmıştır. Betakaroten’in iyi kaynakları arasında; havuç, külah, tatlı patates, yapraklı yeşillikler, brokoli ve ıspanak gibi bitkiler yer alır.
  • Günde bir elmayı düzenli şekilde yemek astımı uzak tutabilir. Beslenme Dergisi’nin bir tanesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre  elmalar düşük astım riski ve artmış akciğer fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.
  • Avrupa Solunum Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma sonucunda muzların çocuklarda astım nedeniyle wheezing’i azaltabileceği ortaya çıkmıştır. Bunun en önemli nedeni meyvenin antioksidan ve potasyum içermesidir. Bu sayede akciğer fonksiyonunu artabilir.
  • American Journal of Epidemiology’da yapılan bir araştırma sonucunda düşük magnezyum düzeyleri olan 11 ila 19 yaşlarındaki çocuklarda akciğer akışı ve hacminin daha düşük olduğunu ortaya çıkmıştır. Çocukların özellikle ıspanak, balkabaklı tohumları, somon, pazı ve koyu renkli çikolata gibi magnezyum açısından zengin yiyecekleri tüketmesi magnezyum düzeylerini artırır.
  • Astıma fayda sağlayan besinlerin neler olduğu, nasıl tüketileceği, beslenme düzenine nasıl katılacağı konusunda hasta mutlaka uzman hekimle detaylı bir şekilde konuşmalıdır. Bu konuşma sayesinde daha düzenli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün hale gelir.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Astım hastası olan kişilerin uzak durması gereken yiyecekler ve astımı tetikleyen faktörler bulunur. Bunlar arasında;

  • Şarap ve kurutulmuş meyvelerde yer alan sülfitler
  • Fasulye, lahana ve soğan da dâhil olmak üzere gaza neden olabilecek gıdalar
  • Kimyasal koruyucular ya da diğer tatlandırıcılar tarzındaki yapay bileşenler
  • Sülfitler astımı kötüleştirmeye olanak sağlayan koruyucu türüdür. Sülfitler  şarapta, kurutulmuş meyvelerde, turşularda, karideslerde ve şişe limon ve limon suyunda yer alır.
  • Gaza neden olan yemekler veya gıdalar  yemek özellikle asit reflü varsa diyaframa baskı yapar. Bu göğüs bölgesinde sıkışmaya neden olabilir ve astım tetikleyebilir. Bu gıdalar arasında fasulye, lahana, gazlı içecekler, soğan, sarımsak ve kızarmış yiyecekler bulunur.
  • Nadir şekilde de olsa astımlı bazı kişiler kahve, çay ve bazı otlar ile baharatlarda bulunan salisilatlara karşı hassastır.
  • Kimyasal koruyucular, tatlandırıcılar, renklendiriciler, işlenmiş fastfoodlarda sık şekilde bulunur. Astımlı bazı insanlar bu yapay bileşenlere karşı oldukça hassastır. Hatta bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara bile sebep olabilir.
  • Gıda alerjisi olan kişilerde astım olabilir. Süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanları, buğday ve ağaç fıstığı en yaygın alerjenler arasında bulunur.
  • Belirli gıdalardan kaçınmadan önce hasta kişinin mutlaka uzman doktora danışması gerekir. Nasıl beslenilmesi konusunda bilgi almalıdır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...