Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Alerjik Astıma Faydalı Bitkisel Tedaviler ve İlaçlar Nelerdir?

Alerjik astım sorunu olan kişiler bu soruna iyi gelen gıdalar konusunda uzmandan tavsiye almalıdır. İyi gelen yiyecekler ile beslenilmeli ve destek sağlanmalıdır. Bu sayede alerjik hastaları daha rahat bir yaşam sürebilir.

İlaçlar

Bir kişide astım hastalığı varsa, toz akarları, polenler, hamam böcekleri veya kedi tüyleri gibi altta yatan bir alerji nefes alma sorunlarında önemli düzeyde rol oynar. Alerjik astımı olan kişilerde özellikle öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri durdurmak için her daim mümkün olmayabilir. Bunun ilaçlar ve bitkisel desteklerin kullanılması gerekir. Alerjik astıma ne iyi gelir kapsamında kullanılacak ilaçlar;

İnhale kortikosteroidler; inhale kortikosteroidler, alerjik astım da dâhil olmak üzere en önemli terapilerden bir tanesidir.

Lökotrien reseptör antagonistleri; singulair (montelukast sodyum) gibi bu ilaçlar insanların bağışıklık sistemleri tarafından salınan iltihaplanmaya sebep olan bir kimyasal maddeyi inhibe ettiğinden dolayı alerjik astımı tedavi edebilir

Kısa etkili beta agonistleri

Bu ilaçlar ağızdan alınır ve bir alet içinde ağız içine fıslatılır. “Kurtarma ilaçları” olarak bilinmektedir. Kısa süreli olarak rahatlama sağlama özelliği bulunur.

Uzun etkili beta agonistleri

Kurtarma ilaçlarını sık şekilde kullanan insanların zaman içinde uzun etkili beta agonistlerine geçmeleri gerekebilir. Bu tarz ilaçlar 12 saat boyunca etkisini sürdürür.

Antihistaminikler

Antihistaminikler sayesinde bağışıklık sistemi kimyasal histaminini bloke eder. Antihistaminikler genelde inhale kortikosteroidler ya da Singulair ile kombine edilebilir. Ayrıca burunda ve akciğerlerde bulunan inflamasyonu azaltabilir. Kullanılacak ve kombine edilecek olan ilaçlar uzman tarafından astımın şiddetine göre belirlenir. Tedavi ile alakalı plan içine yine uzmanın yapacağı test ve tetkiklerden sonra katılır.

Alerji Atışları

Alerjik atışlar ya da “immünoterapi”, hafif ila orta dereceli alerjik astım konusunda yardımcı olabilir. İlk adım, alerjenlerini tanımlamak için cilt testi yapılmasıdır. Ardından haftada 1 defa alerjik atış yapılabilir.

Otlar ve Farklı Tedavi Seçenekleri

Sarımsak; sarımsak içeriğinde bulunan anti-inflamatuar özellikler hastalıkların tedavisi konusunda fayda sağlar. Astımın enflamatuar bir hastalık olmasından kaynaklı olarak sarımsak meydana getirdiği  semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabilir. 

Zencefilin; zencefil konusunda yapılan araştırmalar sonucunda enflamasyonu azalttığı ve astıma iyi gelen yiyecekler arasında olduğu ortaya çıkmıştır. Zencefilin düzenli şekilde kullanılması sonucunda akciğer ile alakalı hastalıklara fayda sağlar.

Ekinezya ve Meyan kökü; astımlı olan kişiler tarafından kullanılacak olan ekinazya ve meyan kökünün tek başlarına kullanılmaması gerekir. Bu yiyecekler tek başlarına kullanıldığı zaman astımlı kişilere fayda sağlamaz. Hatta meyan kökü tek başına kullanıldığı zaman tansiyonun yükselmesine neden olur. Bundan dolayı bu bitkilerin mutlaka uzman hekime danışılarak kullanılması gerekir. Özellikle tansiyon hastası olan kişilerin kesinlikle bu ürünleri kullanmaması gerekir.

Zerdeçal; zerdeçal konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda bazı anti-alerji özelliklerine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.  Zerdeçalın inflamasyona neden olabilecek histaminleri etkilediği yapılan araştırmalar sonucunda düşünülmektedir. Bununla birlikte zerdeçal astım için güvenli ve etkili doğal bir çare olarak kullanmadan mutlaka hasta kişinin uzman hekimle konuşması ve bu konuda detaylı şekilde araştırma yapması gerekir.

Bal; bal eski dönemlerden bu yana kullanılan doğal bir ilaçtır. Özellikle öksürük, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi sorunlar için kullanılır. Astımlı hastalar balı kullanmak için sıcak suyun ya da sıcak sütün içine katarakt kullanması gerekir. Bal ile alakalı alerjisi olan kişilerin uzak durması gerekir. Ayrıca bal sabahları düzenli şekilde aç karnına tüketildiği zaman da fayda sağlayacaktır.

Omega 3; Omega-3 yağ asitleri astımlı olan kişiler, kalp hastalığı olan kişiler için alternatif doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Omega- 3 konusunda yapılan araştırmalar sonucunda inflamasyonunu azaltmaya ve akciğer fonksiyonunu artırmaya yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Zaten birçok hastalığa destek olması adına uzman hekimler tarafından da yiyecekler ile alınması önerilir. Özellikle balık yağının astımlı olan hastalara fayda sağladığı konusun bazı literatür vardır. Özellikle Omega- 3 yağ asidi açısından zengin olan balıkların haftada 2 kez düzenli bir şekilde tüketilmesi çok önemlidir. Bu sayede sağlıklı şekilde yaşamak daha mümkün hale gelir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...