Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Sağlığına Fayda Sağlayan Yiyecekler ve Bitkiler

Akciğer sağlığını en üst düzeyde korumak için kişilerin beslenmesine de dikkat etmesi gerekir. Bunun içinde akciğer sağlığına faydalı besinler düzenli şekilde tüketilmelidir. Bu sayede sağlıklı bir yaşama adım atılır.

Faydalı Meyveler

Elma

Bu meyve insanlar tarafından her gün bıkmadan tüketilebilir. Elma konusunda yapılan bir İngiliz araştırması dâhilinde haftada 2 ile 5 adet elma yiyen kişilerde astım riskinin yemeyen kişilere göre % 32 oranında daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Astımın önüne geçmek ve semptomlarını azaltmak akciğerlerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Bundan dolayı günde bir adet elma tüketilmelidir.

Kavun

Kavun C vitamini açısından zengindir ve serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına olarak sağlar. Serbest radikallerin ortadan kaldırılmasıyla akciğer hastaları da kısa sürede tedavi altına alınır. Japonya da yapılan araştırmalar da yüksek olanlarda kabın tüketimi yapan çocuklarda astımın risklerinin büyük oranda azaldığı gözlemlenmiştir. Mevsiminde düzenli bir şekilde tüketilmesi faydalı olacaktır.

Nar

Düzenli nar suyu tüketimi akciğer tümörlerinin büyümesini yavaşlatır. Nar ile alakalı kanser araştırmalarında narın elagik asit de dâhil olmak üzere birçok antioksidan içerdiği ortaya çıkartılmıştır. Nar suyu sabah ve akşam tüketildiğinde fayda sağalar.

Greyfurt

Greyfurtun içeriğinde bulunan flavonoid kansere sebep olan enzimlerin aktivasyonlarını inhibe eder. Beyaz greyfurt yüksek düzeyde flavonoid içermektedir. Pembe greyfurt da akciğer sağlığına faydalı olan antioksidan likopen bulunur. Ayrıca bu meyve sigarayı bırakan kişilerde akciğerleri temizlemek için oldukça iyi bir seçenektir.

Portakal

Portakal C vitamini ve B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Vitaminler akciğerlere oksijen transfer etmesi konusunda destek sağlar. Mevsiminde günde 2 tane tüketilmelidir.

Faydalı Besinler

Sarımsak

Sarımsak anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Yüzyıllardır kullanılan sarımsak hemoroitlerden viral enfeksiyonlara kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için doğal uygulama listelerinin başında yer alır. Bu bitki güçlü antioksidan özelliklerinin yanı sıra allicin adlı bir madde içerir. Bu madde vücutta bulunan serbest radikalleri yok ettiği için akciğer sağlığını faydalıdır. Ayrıca astım konusunda da etkileri bulunur. Çiğ olarak, yemeklerde ve salatalarda düzenli şekilde tüketilmesi gerekir.

Keten Tohumu

Magnezyum ve Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde bronşlardaki sorunları, solunum yollarını ve akciğeri rahatlamayı sağlar. İçeriğinde bulunan magnezyum bronşları ve solunum yollarını çevreleyen kasları gevşetir. Bronşların daralması astım atağını tetikleyen en önemli etkendir. Bunun önüne geçmek için keten tohumu çayı kullanılabilir. Keten tohumu çayını hazırlamak için bir su bardağı kaynar suyun içine atılan bir tatlı kaşığı keten tohumu 5 dakika boyunca kaynatılır. Süzülen karışım günde 2 defa ılık şekilde içilmelidir.

Zerdeçal

Bu babaların faydaları saymakla bitmez. Eski dönemlerden bu yana kullanılan baharat hastalıklar konusunda faydalı etkilere sahiptir. Kanser hücrelerinin yenilmesine destek sağlar. Ayrıca kanser hücrelerini imha eden birleşimleri bulunur. 1 tatlı kaşığı zerdeçal 1 yemek kaşığı bal ile karıştırılarak her sabah tüketilmelidir.

Havuç

Havuç hem antioksidan hem de beta karoten ile ünlüdür. Havuç konusunda yapılan çalışmalarda vücutta A vitamini haline dönüşen beta karotenin egzersize bağlı astım azalttığını ortaya çıkarmıştır. Havucun içeriğindeki bileşenler gözleri ve bağışıklık sistemini en üst düzeyde korur. Bunlar dışında solunum yolu rahatsızlıkları  ve akciğer hasarları konusunda da etkilidir. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır.

Fasulye ve Kuruyemiş

Tahıllar ve kuruyemiş akciğer hastalığına olumlu katkılarda bulunur. Akciğer fonksiyonlarının düzgün şekilde çalışması için magnezyum desteği sağlar. Tahılların haftada iki gün tüketilmesi, kuruyemişin de akşamları ya da gün içine bir avuç tüketilmesi gerekir.

Kahve

Özellikle astım konusunda faydalı olan kahve içindeki kafein akciğer sağlığını da desteklemiş olur. Gün içinde bir kahve fincanı tüketilmesi gerekir. Kahve konusunda yurt dışında yayınlanan 7 çalışmada da tüketildikten 4 saat sonra hava yolu işlevlerini az miktarda daha olsa iyileştirdiğini meydana çıkarmıştır. Kafein hava akışını arttıracak iyi bir bronkodilatördür. Kahve gibi siyah çay da aynı işi görür.

Kırmızıbiber

C vitamini, karotenoid lutein ve zeaksantin bakımından zengin olan bir sebzedir. Karotenoidler akciğer kanseri gelişme riskinin önüne geçen özelliklere sahiptir. Çiğ olarak veren baharat olarak her şekilde tüketilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...