Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım İlacı Orucu Bozar Mı Nihat Hatipoğlu Cevabı

Astım ilacı orucu bozar mı diye kaygılanan kişiler için Nihat Hatipoğlu bu soruyu yanıtlayarak aydınlatıyor. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da rehberlik sağlanıyor.

Astım hastalığı, akciğer solunum yollarının daralması ile nefes darlığına yol açan, kişinin hayatını riske sokan bir durumdur. Astım hastası olan kişiler kriz anlarında kullanmak üzere yanlarında atım ilacı bulundururlar ve kısa sürede etkili olan ilacı sprey şeklinde ağızdan nefes yoluyla alırlar. 

Astım ilacı, astım hastaları için kurtarıcı bir çözümdür. Aerusol formda bulunan ilaç ağza yerleştirilerek nefes alırken puf şeklinde uygulanır, ilaç ağızda bir miktar kalıp gerisi akciğer solunum yollarında emilir. 

Astım Hastaları İlaçları Ve Oruç Tutma

Diyanet İşleri Başkanlığı’na sık sorulan sorulardan bir tanesi, ”Astım ilaçları orucu bozar mı?” sorusudur. Diyanet açıklamasına göre;

Astım hastaları oruç tutmayabilir, iyileşince kaza olarak tutabilirler. Astım hastaları iyileşme ümitleri kalmadıysa eğer tutamadıkları gün kadar fitre verirler. 

Astım atakları sırasında ağızdan alınan ilaç, direk solunum yollarına inerek orada emilimi sağlanır. Çok az bir miktar ilaç ağızda kalır ve emilir, tükürükle mideye inme ihtimali vardır. Abdest alırken ağızda kalan su miktarı, dişleri misvak ile temizlerken alan küçük kırıntılar düşünülürse astım hastası sprey şeklindeki ilaçları kullanabilir. 

Hz. Peygamber’in (S.A.V.), oruçlu iken misvak kullandığı sahih hadis kaynaklarda yer almaktadır. Öte yandan ”Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kasidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan madde ile oruç bozmaz.

Astım Durumu ve Oruç Tutma – Nihat Hatipoğlu

Sağlığı bozulmuş kişiler hastalık durumlarına göre doktor kontrolünde oruç tutabilecekleri gibi, doktorların kesinlikle oruç tutmaları yasakladığı hastalıklarda vardır. 

Akciğer hastalıklarından astım, alt solunum yollarının etkenle karşılaşması sonucunda daralması ve nefes almayı güçleştirici bir duruma sokmaktadır. Astım hastaları, atakları kademeli veya aniden geçirebilirler. Geçirilen iki atak arasında solunum fonksiyonları normaldir. Atakların rahatlatılması, daralan bronşların genişlemesine yardımcı kısa sürede etki eden spreyler kullanılmaktadır. 

Astım için kullanılan ilaçlar genelde Forback, Ventolin, Atrovent, Filexotide, Pulmicord inhaler şeklinde ilaçlardır. Ağızlık kısmı ağız içerisine alınır ve derin nefes alırken ilaç ağız içine püskürtülür ve ilacın akciğer içine gitmesi sağlanır. Ağız yolundan geçen kimyasal maddeler çok az kısmı ağız içinde kalarak akciğerlere iner ve solunum yollarını kısa sürede genişleterek krizi ortadan kaldırır. 

Oruç tutmak isteyen hastalar, göğüs hastalıkları uzmanı ile mutlaka konuşmalı, görüş almalıdır. Astım için kullandığı tablet formunda ilaçlar var ise ve günde 1 kere alınıyorsa sahurda alınabilir, orucuna niyetlenebilir. Astım atakları geçireceği zaman spreyini oruçlu iken kullanabilir. Sprey ile solunumu düzelmeyen hastalar, acil servise başvurduklarında damar yolu ve kas yolu ile ilaç uygulanması orucu bozacaktır, kefareti ödenmelidir. 

Diğer İlaçlar ve Oruç Tutma – Nihat Hatipoğlu

Sağlık problemi olan ve oruç tutmak isteyen hastalar mutlaka doktoru ile bu durumu konuşmalı, doktor önerisi ile tutmalıdır. Hayati tehlike yaratacaksa oruç için ısrarcı olmamalı, tutamadıkları oruç için fitre verilmelidir. 

Göz Damlası Orucu Bozar Mı?

Göz damlaları, göze 1/20 ml kadar bir miktarın damla olarak damlatılır. Göz damlası göz kırpıldığı zaman dışarıya çıkabilen, çok az ”affedilebilir” miktarı sindirim kanalına ulaşmaktadır. Bu nedenle göz damlası orucu bozmaz. 

Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Burna püskürtülerek uygulanan ilaç, burun çeperinde emilerek sindirim kanalına çok az miktarı geçmektedir. Bu da Diyanet tarafından da açıklanması üzerine, abdestte ağza alınan su miktarı gibi af durumuna girdiği için orucu bozmadığı açıklanmıştır. 

Kalp Hastalarının Dil Altı İlaçları Orucu Bozar Mı?

Kalp krizini engelleyen, tansiyonu düşürücü dil altı ilaçları, dil altına yerleştirilir ve oradan emilerek etki eder. Dil altında emilip yok olan ilaçlar orucu bozmaz fakat, erimemiş bir parça ilacın yutulması orucu bozmaktadır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...