Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Alerjik Öksürük Tedavisi İçin Bitkisel Destekler ve İlaçlar

Alerjik öksürük sorunu için ilaç ya da bitkisel destek kullanımlarında mutlaka kullanılacak olan desteğin düzenli ve önerilen dozlarda kullanılması gerekmektedir.

İlaçlar

Antihistaminikler

Alerjik öksürük nasıl geçer kapsamında antihistaminik ilaçlar alerji belirtilerini tedavisini yapmak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Hap, sıvı, burun spreyi veya göz damlası olarak reçete edilebilirler. Reçineli antihistaminik göz damlası çeşitleri kırmızı kaşıntılı gözleri rahatlatırken, burun spreyleri mevsimlik veya yıl boyu ortaya çıkan alerjilerin semptomlarını tedavi etmek adına kullanılır.

Antihistamin ilaçların arasında bulunan çeşitleri;

  • Setirizin  ( Zyrtec ), levosetirizin ( Xyzal ), Feksofenadin  ( Allegra ) ve loratadin ( Claritin, Alavert ) ağız yolu ile alınır. Brompheniramine ve  feniramin kombinasyonu oftalmik  göz  damlalarıdır.
  • Desloratadin (Clarinex ) ağız yolu ile alınan bir ilaçtır. Azelastin ( Astelin ) burun için antihistamin sprey reçetesidir. 

Dekonjestanlar

Dekonestanlar meydana gelmiş olan tıkanıklıkları hafifletir ve genelde antihistaminiklerle birlikte alerjiler için uzman tarafından reçete edilir. Burun spreyi, göz damlası, sıvı veya hap formunda kullanılabilir. Burun spreyi ile göz damlası dekonjestanları beraber sadece birkaç gün kullanılabilir.

Kullanılan bazı dekonjestanlar arasında;

  • Fenilefrin (Neo-Synephrine), Psödoefedrin ( Sudafed tabletleri veya sıvı) ve oksimetazolin ( Afrin ) burun spreyleri ile Visine göz damlaları

Kombinasyon Alerjik İlaçlar

Kullanılan bazı alerji ilaçları, birden daha çok alerji belirtilerini azaltmak için hem antihistaminik hem de bir dekonjestan içermektedir. Diğer ilaçların mast hücrelerini diğer alerjiye neden olan kimyasalları bırakmasını önlemek adına sadece histamin etkilerini bloke etmekten daha fazla etkileri vardır.

Kombinasyon alerjisi ilaçlarına örnek verilecek olursa;

  • Setirizin ve psödoefedrin (Zyrtec-D), feksofenadin ve psödoefedrin (Allegra-D), difenhidramin ve psödoefedrin (Benadril Allerji ve Sinüs ), loratadin ve psödoefedrin (Claritin-D) vePsödoefedrin / triprolidin
  • Burun alerjileri için, naphazoline / feniramin ( Naphcon A)
  • Skrivastin ve psödoefedrin ( Semprex-D) ; azelastin / flutikazon (Dymista)
  • mevsimsel burun alerjileri içinde burun spreyinde bir steroidle bir antihistamin birleştirilmektedir.

Steroidler

alerjik öksürük tedavisi kapsamında tıbbi olarak kortikosteroid olarak adlandırılan steroidler, alerji ile bağlantılı iltihaplanmayı azaltır. Mevsimlik veya sene boyunca devam eden alerjiler nedeniyle burun tıkanıklığı, kaşıntılı burun akıntısı, hapşırma ve öksürüğü önleyerek tedavi eder. Ayrıca farklı alerjik reaksiyon türlerinden kaynaklı meydana gelen iltihabı ve şişmeyi de azaltırlar. Steroidler alerjilerin sonlanması adına kullanılan son derece etkili ilaçlardır ama alerji semptomlarının hissedilmediğinde bile yararlı olabilmeleri için günlük ve düzenli şekilde kullanılmaları gerekir.

Bazı steroidler ilaçlar

  • Beklometazon, Siklesonid, Flutikazon furoat
  • Budesonid, Flutikazon ve Triamsinolon
  • Göz damlaları: Deksametazon oftalmik  ve loteprednol opthalmik
  • Oral steroidler: Deltasone ve prednizone epokratlar

Mast Hücre Stabilizatörleri

Mast hücre dengeleyicileri alerjilerden kaynaklı hafif ila orta derecede iltihabı tedavi etmek adına kullanılabilir.  Mast hücresi stabilizatörleri, alerjik konjunktivit kullanımı için göz damlası, burun alerjisi semptomları kullanımı için burun spreyleri olarak mevcuttur. Birçok ilaçta var olduğu gibi etkilerin tam olarak hissedilmesi birkaç haftayı bulabilir.

Mast hücre dengeleyicilerine bazı örnekler şunları içerir:

  • Kromolin sodyum (jenerik Opticrom)
  • Nedokromil (Alokril)
  • Lodoksamit-trometamin (Alomid)
  • Pemirolast (Alamast).

Ev ilaçları

  • 2 tatlı kaşığı keten tohumunun üzerine 250 ml su dökülür. bu karışım ocak üzerinde 10 dakika boyunca yavaş ateşte kaynatılır. kaynayan karışım soğuması için kenara alınır. gün boyunca tüketilmelidir. Tatlandırmak adına içine 1 tatlı kaşığı içerken bal atılabilir. öksürük tamamen ortadan kalkıncaya kadar kullanılmaya devam edilmelidir.
  • Soğan veya sarımsak kullanarak sorundan kurtulabilirsiniz. bu ürünlerin kokusunu içinize çekmek, yemeklerde kullanmak ve çiğ olarak tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Siyah turp ve bal alerjik öksürük sorunlarının ortadan kaldırılması için oldukça faydalı bir ev ilacıdır. siyah turpun içi hafif şekilde oyulur ve dış kısmı da soyulur. Bu oyuk kısma 1 yemek  kaşığı bal eklenir. Bu şekilde bir cam kasenin içine alınır. bal ve turpun suyu cam kaseye kendini bırakacaktır. bu su düzenli şekilde öksürük şurubu niyetine sorun ortadan kalkana kadar içilmelidir. turp birkaç gün ara ile değiştirilmelidir.
  • Zencefil çayı sadece öksürük tedavi için değil bağışıklık desteği içinde oldukça faydalıdır. demleme usulü hazırlanan çay her gün tüketilir. tatlandırmak için içine bal ya da limon katılabilir.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...