Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Hastalarının Yaşaması Gereken Yerler

Astım hastalarının yaşam boyunca yaşadığı yerlere dikkat etmesi,çok nemli yada çok rutubetli olmayan deniz kıyısına yakın yerleri ve şehirleri tercih ederlerse tedaviye de destek olabilirler.

Astım Hastaları Ve Yaşam Alanları

Astım hastaları deniz kenarında yaşamalı, Astım hastalarının çok iyi bildiği gibi, bu hastalıkta en büyük sorun, rahat nefes alabilme sorunudur. Astıma karşı doğru önlemler almak için, öncelikle bu hastalığın üç farklı ana türünün olduğunu bilmek gerekiyor. Bunlar sinirsel astım, kalp astımı ve bronşlara bağlı astım hastalıklarıdır. Bu üç astım türünün bulgularını doğru bir şekilde saptayıp, alınacak önlemleri ve yaşamı devam ettirmek adına şehir değişikliğini de buna göre belirlemek gerekebilir. Astım Hastası Nerede Yaşamalı sorusunun, bu tür hastalar açısından kısa yanıtı, havası temiz olan yerler olmalıdır. Tozlu olmayan, kimyasal uçucular barındırmayan ve nem oranı dengeli bir havayı solumak, bu tür astım hastaları açısından çok önemlidir. Aşırı nemli, her mevsim yağışlı ekvatorol iklim, okyanusla iklim ya da ülkemizdeki Karadeniz ikliminin görüldüğü özellikle Doğu Karadeniz kıyıları da nem oranının normalden yüksek olması nedeniyle astım hastaları için uygun değildir. Havanın kuru olması kadar aşırı nemli olması da sakıncalıdır. Bu açılardan bakıldığında, göl ve akarsu kıyısı olan yerlerde yaşamak tavsiye edilebilir. Ancak, solunan havada iyot da bulunması yararlı olacağı için, en iyisi, deniz kıyısıdır. Astım hastası iseniz düzenli olarak deniz kenarında yürüyüş yapmak iyi gelecektir. Nefes alırken zorlanmak astımın çeşitli sinyallerinden biridir. Yaşanılacak ya da yaşanılan şehirleri seçerken şehirdeki Astım sıklığı, Şehirdeki polen skoru, Şehrin hava kalitesi, Şehirdeki kamuya ait sigara yasaları, Okullarda erişim yasaları, Halkın yoksulluk oranı, Şehirde sağlık sigortası kapsamında olmayan kişi sayısı, Astım için acil servise başvuru sayısı, Astım atağında kullanılan ilaçlar Şehirdeki astım uzmanlarının sayısı gibi dikkat etmemiz gereken önemli durumları da göz ardı etmemeliyiz.

 Astım Hastaları İçin Yaşanacak Şehirler

Astıma iyi gelen şehirler ve iller arasında İklimdeki ani değişiklikler örneğin sıcaklık veya nem dengesinin değişimi bile astımı etkilediği görüldüğü için daha özenli seçilmelidir.Astımlı kişinin hayatı bir kaç dakika içinde değişebilir ve ölümcül bir duruma da gelebilir. İyi iklim koşulları, düşük kirlilik düzeyleri ve sağlık hizmetlerine kolay erişim gibi faktörler bir kişinin astım ile başa çıkma başarısı etkiler. Tüm bu etkenler bölgeden bölgeye  yöreden yöreye değişmektedir ancak bazı yerler tüm bu iyi etkenlerin bir arada bulundurmaktadır ve astım hastaları için yaşanacak en iyi yerleri oluştururlar. Ayrıca Deniz suyu tüm sinüs yollarını temizler. Dolaylısıyla alerjik rinit ve kronik sinüzitin temizlenmesinde çok etkilidir. Burun ve sinüslerin temiz olmasında alt solunum yollarını ve bronşların alerjik hastalık ve astımın tedavisinde oldukça olumlu etkilere sahiptir.

Yüzme akciğerlerin kapasitesini artıran en etkili fizik tedavidir ve astımlı her bireyin Yapması önerilen en etkili sporlardan biri de yüzmedir.

Kış aylarında hava kirliliği, soğuk hava ve enfeksiyondaki artış nedeniyle atak sayısı artan astım hastaları ne yazık ki yazın da yeni risklerle karşı karşıya kalabilirler. Alınacak doğru önlemlerle astım hastalarının da keyifli tatil yapabilmeleri mümkündür. Yazın artan nem miktarı alerjenlerin ortaya çıkmasına neden olur. Sıcak hava, ev tozu akar ve lif mantarlarının artışı astımın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle astımlı hastaların yaz aylarında da tedavilerine, doktorların söylediği şekilde, devam etmesi ve kontrollerini aksatmamaları gerekir. Kışın son ayı ve baharın gelişi ile birlikte havadaki alerjenlerin miktarında artış olur. Bu da alerjik astımlılar için yeni bir atak nedenidir. Bahar başlangıcı, yaz ayları ve sonbahar döneminde dönemsel olarak artan çeşitli alerjenler vardır. Astımlı hasta hangi dönemde astım ve alerji semptomları artıyorsa özellikle o dönem gelmeden hemen önce alerji için gerekli önlemleri almaya başlamalıdır.

Astım hastalarına ayrıca çeşitli kaplıcalar mağaralar gezi alanları ve deniz kıyısı yerleşim yerlerinin oldukça iyi geldiği de göz ardı edilmemelidir. Astım hastaları için doktorların tuz odası terapisi ya da yardımcı doğal tedavi yöntemi tavsiyesi olmaktadır. Temiz ve oksijen yönünden baskın olan bu atmosferde astım hastaları da kendilerini iyi hissedeceklerdir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...