Alerjik Astım Testleri Arasında Neler Bulunur ve Testler Nasıl Yapılır?
Alerjik bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek adına yapılan testler, astım semptomlarının sebebi olan ajanın ne olduğunu bulma konusunda yardımcı olabilmektedir.
İçindekiler
Alerji Ve Astım Testleri
Bir insanda alerjik bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek adına yapılan testler, astım semptomlarının sebebi olan ajanın ne olduğunu bulma konusunda yardımcı olabilmektedir. Bu testler, doktorun astım tetikleyicilerini tanıması konusunda ve solunum problemlerini çözecek doğru tedavi planı konusunda yardımcı olur. Uzman doktor herhangi bir alerjenin astımın şiddetlenmesine sebep olduğunu düşünürse alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek adına bir test yapılmasını isteyebilir. Cilt testi, kan testi ve diğer teşhis testleri de dâhil olmak üzere alerjik reaksiyonların kontrolü için birkaç tane test tipi vardır. Yapılacak olan testler farklı enfeksiyon veya sorunların olup olmadığını belirleme konusunda da yardımcı olabilir. Testlerin sonuçlarının alınmasından sonra uzman doktor astım ve alerjilerin sebeplerini belirleyerek daha etkili bir tedavi planı hazırlar. Alerjik astım testi yapan hastaneler arasında özel kurumlar detaylı şekilde hizmet verir. Kamu yani devlet hastanelerin hepsinde bu testler yapılmazken üniversite tabanlı olanların çoğunluğundan yapılır. Kamu hastanelerinde test uygulaması yaptıracaksanız daha önceden uygulaması yapılacak olan testlerin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almalısınız.
Alerjik Astım Testleri
Alerjik astım testi nasıl yapılır kapsamında uygulanan testler arasında;
- Cilt testleri
- Enjeksiyonluk cilt testleri
- İntradermal test
- Skarifikasyon testleri
- Kan testleri
- Radyo allergozorbent testleri
- Kâğıda radyo allergosorbent testi
- İmmunoglobulin E’nin kantitatif tahlili
Cilt testi
Cilt testi oldukça hızlı, güvenilir, uygun fiyatlı ve astımdaki alevlenmenin neden tetiklediğini belirlemeye yardımcı olan bir testtir. Test sonuçları genelde bir saat içinde çıkar. Özgül alerjen, grup astım ve alerjiye neden olduğu güçlü bir şüphe varsa cilt testi gerekir.
Deri tahlili alerjisi olan insanlarda görülen madde, cilt mastotsit (mast hücreleri) aktive eden bir tepki reaksiyonu immünoglobulin E ortaya çıkarmak adına deri altına özel bir alerjen enjeksiyon uygulanır. Ardından mast hücreleri anhistamin gibi mediatörler ismi verilen şişme, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan maddeler üretirler. Artan immünoglobulin E seviyesi kişi vücudunun bazı alerjenlere karşı oldukça hassas olduğunu gösterir.
Enjeksiyonluk cilt testi
Enjekte edilebilen deri testi, allerjik testin en yaygın çeşididir. Alerjenin birkaç damlası cilde, çoğunlukla sırtın üzerine dökülür. Ardından her damla bir iğne ile delinir. 15 dakika sonra vücudun belirli bir alerjene tepki gösteren immunglobulin E’ye sahip ise döküntü ortaya çıkar.
İntradermal testİ
Enjekte edilen deri testinin sonucu negatifse intradermal numune kullanılır. Doktor alerjeni cilt içine enjekte eder. Deri içi tahlil genelde dış etkenlere veya ilaçlara karşı alerjileri tespit etmek adına kullanılır. Bu tip tahlil gıda alerjisi veya lateks alerjisi belirlemek için uygun değildir.
Skarifikasyon testi
Skarifikasyon testi esnasında, doktor belirli bir alerjenin birkaç damlasını bandaja koyar ve bandajı cilde yerleştirir. Bazen bu tarz testler alerjisinin patojenini belirlemeye yardımcı olabilir. Cilt kızarmış olursa, tahriş ve kaşıntı varsa o zaman bu alerjene maddeye alerji vardır.
Kan Testi
Ciltten test yapılamıyorsa uzman doktor çeşitli kan testlerinin yapılmasını ister. Kan testi deri testlerinden daha az hassastır ve daha pahalıdır. Uygulanan test çeşitleri içinde;
- Radyo allergozorbent tahlili; hastanın bazı patojenlere karşı immunoglobulin E reaksiyonunu belirlemek adına yapılır. Test tüpünde gerçekleştirilen bir uygulamadır. Test ayrıca çocukların solunum yollarına alerjini ekarte etmeleri için de önerilmektedir.
- Kâğıda radyo allergosorbent tahlili; rinit, sinüzit, bronşit ve alerjik olmayan astım dâhil, kronik sinüs-pulmoner hastalıklar mevcutsa uzman hekimler radyoallergosorbent önerebilir. Bu uygulama vücuttaki immünoglobulin E seviyesi hakkında doğru veri sağlar. Cildin mast hücrelerinde var olan immünoglobülin E antikorları, antikor sayısının artması, vücutta bir alerji veya enfeksiyonun varlığını ortaya çıkartır. İmmünoglobulin E seviyesinin gözlenmesi, bazı alerjik hastalıkların tedavisinde etkinliğin izlenmesine yardımcı olur.
- İmmunoglobulin E’nin kantitatif tahlili; İmmunoglobulin E’nin kantitatif bir testi, kandaki immünoglobülin veya çeşitli antikorların varlığını belirler. İmmünoglobülin düzeylerini belirlemek için kan testi yapılır. E immünglobulin E seviyesi yüksek düzeydeyse alerjik bir neden olabilir. Yüksek derecede başka immünglobulin türleri varsa, muhtemelen vücutta diğer enfeksiyonlar vardır. Örneğin pnömoni veya mantardır.