Alerjik Astımdan Kaynaklı Öksürüğe Hangi Bitkiler Faydalıdır?
Alerjik astımdan kaynaklı olarak meydana gelen öksürüğü ortadan kaldırmak için kullanılan bitkisel çözümler düzenli ve aksatılmadan uygulanmasıdır. Aksi takdirde yapılan uygulama kesinlikle işe yaramaz.
Alerjenler Kontrol Altındaki İpuçları
Alerjik astımı ve bundan kaynaklı olarak meydana gelen öksürüğü kontrol altına almak için alerjen maddelerin solunmasından kaçınmak gerekir. Rahatlamak adına aşağıdaki bazı ipuçları uygulanmalıdır;
- Polen düzeyleri yüksek olduğu zaman içeride kalın; özellikle çok fazla polen olduğunda pencereleri kapalı tutmak gerekir. Ortam sıcaksa, temiz hava filtresine sahip bir klima kullanımı yapılması gerekmektedir. Küf ve küf kokusu geliyorsa kesinlikle eski bir klima kullanmamalıdır.
- Toz akarlarından kaçınmak; bu mikroskopik yaratıklar özellikle kumaşlarda yaşar. Alerjiye dayanıklı olan yastıklar, şilte, nevresim takımı tarzında ürünlerin kullanımı yapılmalıdır. Bu ürünlerin ve diğer yatak ürünlerinin haftada bir kez sıcak suda yıkanması gerekir. Mümkünse ev içinde büyük halıların kullanımı yapılmamalıdır. Ağır perdeler, döşemeli mobilya ve yığın kıyafetler gibi tozu toplayabilecek alanlardan kurtulmakta çok önemlidir. Çocuğun alerjik astımı varsa, yıkanabilir ürünlerin seçilmesi gerekmektedir.
- İç mekân nemini kontrol etmek; ev içindeki nem% 40’ın üstündeyse nem alıcı veya klima kullanmak gerekir. Bu ürünleri havayı kurutur, kalıplar, hamamböceği ve ev tozu akarlarının büyümesinin önüne geçerek yavaşlatır.
- Evcil hayvan alerjileri olup olmadığını kontrol etmek; Evcil hayvanı olan kişiler alerjik astım öksürük sorununu bundan dolayı yaşayıp yaşamadığı konusunda kontrol yapması gerekir. Kedi alerjenlerinlerin özellikle yüksek seviyeleri öksürük ve diğer semptomlara neden olmaktadır.
- Küf ve hamamböceklerinin önüne geçmek için mutfak ve banyoyu temiz, kuru tutmak; hamamböceklerine karşı alerji sorunu varsa ve bunlar ev içinde geziyorsa haşere kontrol şirketlerinden yardım alınması gerekir. Evde marketten ya da eczaneden alınan ilaçlar bu konuda fayda sağlamayabilir. Ayrıca bu tarz haşerelerin çoğalmaması için evdeki tüm gıda döküntülerinin hatta halıdaki küçük kırıntılardan ve ocağın yakınındaki yağ lekelerinin detaylı şekilde temizlenmesi gerekir. Yemek yapım aşamasında özellikle aspiratör fanı çalıştırmak gerekir. Ayrıca oda içlerinde bulunan fazla nem konusunda önlem almak da haşerelerden kurtulma yolu içinde yer alır.
- Akıllı hava filtreleri seçin; büyük HEPA oda hava filtreleri bir odada bulunan duman ve diğer küçük parçacıkları (polen gibi) çıkarma konusunda yardımcı olur. Yalnızca fanı açıkken oda içinde bulunan nemi düşürmez veya toz akarlarını azaltmaz. Elektronik destekli hava temizleyicileri hava yolu inflamasyonuna neden olabilecek ozon oluşturur.
- Dışarıda çalışırken dikkatli olmak; bahçıvanlık ve diğer dışarı işlerinde çalışmak polenlere daha çok maruz kalmaya sebebiyet verir. Akciğerlere girecek olan polen ve diğer parçacıklarının seviyelerini azaltmak adına dışarıdayken bir HEPA filtre maskesi takı
Evde % 100 Etkili Bitkisel Kürler
- Bir adet bıldırcın yumurtası bir su bardağının içine kırılır. Bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılır ve bir bardak süt ilave edilir. 15 gün boyunca her gün sabah aç karnına bu kürü uygulamak gerekir. Astımdan kaynaklanan öksürük düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman kalmayacaktır. Bu kürün en az 3 ay uygulanması gerekir. Bıldırcın yumurtası, bitkisel şekilde üst solunum yollarındaki balgamı antiseptik özelliği ile söktürür.
- 5 diş sarımsak havanın içinde dövülür. Bir neskafe fincanı votka içerisine dökülerek bir hafta boyunca bekletilir. Ardından cam bir şişenin içine bu karışım süzülerek dökülür. Her gün düzenli bir şekilde bir adet kesme şeker üstüne 10 damla damlatılır ve yenir. Astımdan kaynaklanan öksürüğü geçirmek için oldukça faydalıdır.
- 2-3 adet soğan kabuklu şekilde suyun içinde kaynatılır, tadı biraz farklı gelebilir. Gerekli olursa kaynayan suyun içine birkaç adet karanfil eklenebilir. Hazırlanmış olan soğan suyu gün içinde içebildiği kadar içilir.
- Ayva yaprakları kaynatılır. Suyunu düzenli şekilde tüketmek astımdan kaynaklı öksürük iyi gelir.
- Kiraz sapı kaynatılır ve suyu düzenli kullanıldığı zaman astım için öksürüğe iyi gelir.
- Melisa otu bal ile karıştırılıp tüketilmelidir. Nefes darlığını rahatlatır ve sakinleştirici özelliği bulunur. Astım öksürüğünü de ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Oğul otu dövülerek toz haline getirilmelidir. Bal ile karıştırılır, her sabah düzenli bir şekilde bir kaşık tüketilmesi gerekmektedir.
- Kavrulan ve çekilen keten tohumu bal ile karıştırılır, yemeklerden hemen hemen yarım saat önce tüketilmesi gerekmektedir. Nefes darlığı, astım öksürüğü, ses kısıklığı konusunda fayda sağlar.
Kaynaklar
- http://acaai.org/asthma/symptoms/cough
- https://www.asthma.org.uk/advice/understanding-asthma/symptoms/
- https://www.webmd.boots.com/asthma/guide/allergic-asthma
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381918/