Akciğerde Yara Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Akciğerlerin birinde yaralanma meydana gelmesi sonucunda kişilerde akciğerlerinde bulunan havaya ya da sıvıya neden olacaktır. Bu durumda ise akciğerler vücuda yeteri kadar oksijeni veremez.
Akciğerde Yara
Silah ya da bıçak yaralanmaları, trafik kazaları gibi nedenler sonucunda akciğerde yaralanmalar meydana gelebileceği gibi başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu tür yaralanmalar sonucunda kişilerde nefes darlığının eşlik etmesi nedeniyle solunumu rahat alabilmesi için oksijen verilmesi gerekebilir. Bu sayede havanın plevral rezopsiyonunu hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Nefes alıp nefes vermek insanların istemsiz bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri açısından çok önemli olmaktadır. Kişilerde kaburgaları akciğerlerini korumaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı akciğerde yaralanma söz konusu olması durumunda akciğerlere sızan havanın vücuda yeteri miktarda oksijen sağlayamamasına neden olacaktır.
Nedenleri
Akciğer yaralanmaları aspirasyon, araba ya da motosiklet kazaları, bıçak ya da silah ile yaralanma, ciddi pnömoni, şok, yangın gibi ortamlarda oluşan dumanı solumak gibi doğrudan meydana gelebilir. Bunun dışında kişilerde kan nakli, aşırı dozda ilaç tüketilmesi, herhangi bir enflamasyon, şiddetli bir enfeksiyon sonucunda meydana gelebilir. Daha sıklıkla sigara içenlerde, alkol tüketen kişilerde, bir takım akciğer hastalıkları sonucunda, riskli bir cerrahi müdahale sonucunda, kişilerin kanserli hücrelerini tedavi etmek amacıyla aldıkları kemoterapi, kanında düşük protein bulunan ve obez kişiler risk altında olmaktadır.
Belirtileri
Kişilerde akciğer yaralanmasının belirtileri sebebine bağlı olarak hafif ya da çok şiddetli olabilmesi söz konusu olacaktır. Dudak çevresinde renk değişikliği olması durumunda kişinin oksijen yetersizliğine sahip olmasına işaret etmektedir.
- Daha sıklıkla kişinin nefes alıp vermeye çalıştığı zaman ortaya çıkacak olan göğüs ağrısı,
- Sık sık tekrarlanan öksürük,
- Kanama
- Yüksek ateş,
- Hızlı kalp atışı,
- Nefes darlığı.
Tanı
Hastalarda geçirilen bir hastalık neticesinde ya da travma sonucunda hastaneye kaldırılmaları neticesinde akciğer yaralanmaları tespit edilecektir. Fakat günümüzde akciğerlerin hasarını belirlemek amacıyla kullanılan özel bir test bulunmamaktadır. Doktor tarafından belirtileri ve yaşamsal fonksiyonlarınızı kontrol etmek amacıyla doktor tarafından göğüs filmi çekilecektir. Bu sayede akciğerin bölümlerinde bulunan sıvının birikimi varsa tespit edilecektir. Akciğer yaralanmaları sonucunda kişilerde kalp sorunlarının da olması söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kalp büyümesi olup olmadığını anlamak amacıyla bir takım testler yapılır. Kişilerde bilgisayarlı tomografi çekilmesi söz konusu olacaktır. Bu bilgisayarlı tomografi neticesinde doktorlar tarafından hem kalplerinin hem de akciğerlerinin daha iyi görülmesi söz konusu olur. Kişilerin arter damarlarından kan alınarak var olan oksijen seviyesinin belirlenmesi için kan testi yapılacaktır. Ayrıca bu kan testinde kişilerde herhangi bir enfeksiyon ya da anemi varsa düşük kırmızı kan hücresinin sayısına da bakılır.
Tedavisi
Akciğerde yara neden olur sorusuna yanıt bulan doktor tarafından akciğerin iyileşmesi için tedavisi yapılması gerekmektedir. Çünkü organların her zaman için sağlıklı bir şekilde çalışabilmeleri için yeteri miktarda oksijene ihtiyacı olacaktır. Eğer ki hafif akciğer yaranız varsa ve durumunuz çok ciddi olmaması halinde kişilere oksijen takviyesi verilecektir. Eğer ki akciğer yarası çok ciddi boyutlarda olması sonucunda müdahale edilmesi gerekmektedir. Yaralanma durumuna bağlı olarak yatış pozisyonu her zaman için kanda bulunan oksijen seviyesini arttıracaktır. Bu sebeple de kişilerin sırt ya da yüz aşağı konumlanmaları söz konusu olur.
Eğer ki ağrı, herhangi bir enfeksiyon, pıhtı ya da başka bir sorun olması durumunda ilaç reçete edilecektir. Eğer ki nefes almakta hasta zorlanıyorsa makineden yardım alabilir.
Kişilerin iyileşme süresi içerisinde ciddi hasar alacak olan akciğerinin zayıflama riski bulunmaktadır. Bu nedenle de sigaradan, sigara dumanı olan ortamlardan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Herhangi bir grip ya da solunum yolları hastalıkları geçirmemek için kişilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Bitkisel Tedavi
- 25 gram meyan kökü;
- 10 gram hatmi çiçeği;
- 5 gram ebegümeci;
- 5 gram anason;
- 2 tatlı kaşığı bal;
- 350 gram su.
Bu bitkisel çayı yapabilmek için suyun içerisine bal dışında bütün malzemeler konulur. 20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılmalıdır. Daha sonradan 5 dakika boyunca demlenmesi için beklenir. Süzüldükten sonra içerisinde bal ilave edilerek yemeklerden yarım saat önce günde üç defa içmeniz gerekmektedir.
Akciğer yaralanması yaşamakta olan kişiler meyan kökünün akciğer sağlığı için tekrardan sağlıklı hücrelerin oluşumunda çok etkili olmaktadır. Kişilerde oluşan akciğer yaralanmaları sonucunda öksürük sıklıkla belirtiler arasında olmaktadır. Hatmi çiçeği ise öksürüğün kesilmesi tedavisinde kullanılır. Akciğer kanseri, akciğeri yaralanmaları ya da akciğer sorunlarında ebegümeci faydaları sayesinde oldukça etki göstermektedir. Anason bitkisinin balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle de oluşan akciğer sorunlarında akciğer temizliği amacıyla anason bitkisi yıllardır alternatif tıp bakımından çok önemli bir bitki olmaktadır.