Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Sekel Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Akciğerlerde enfeksiyon sonucunda ya da zatürre gibi bir hastalık sonucunda sekel oluşması hastalığın iyileşmesi sonucunda yara izinin olması anlamına gelen bir durum olmaktadır.

Akciğerde Sekel

Akciğerlerde sekel oluşması ve sekel değişikliğinin olma sebebi hastanın daha önceden yaşadığı bir hastalık sonucunda, hastalık her ne kadar iyileşmiş olsa bile bu geçirilen hastalık neticesinde kalan iz diye adlandırılmaktadır. Daha çok tüberküloz ve enfeksiyon hastalıkları yaşayan kişilerden sonra kalır. Bazı durumlarda ise geçirilen bir takım enfeksiyonlar sonucunda meydana gelecektir. 

Akciğerde Sekel Olmasına Neden Olan Hastalıklar

Akciğer Enfeksiyonu

Akciğerlerde meydana gelen enfeksiyon ciddi oranda ağrılı olan ve enfeksiyonların ağrı sonucunda kişileri gerçekten de rahatsızlık hissetmesine neden olacaktır. Akciğer enfeksiyonuna neden olan durumlar sıklıkla bakteriler ya da mantar gibi durumlarda enfeksiyon oluşmasına neden olacaktır. Bu tür kişilerin durumu tedavi olmadığı durumda hastanın daha da kötüleşmesi ve bir takım sorunların olmasına sebep olur.

Bakteri Sonucu Oluşan Akciğer Enfeksiyonu

Bakterinin sebep olacağı akciğer enfeksiyonlarına sıklıkla metisilin dirençli staphylococcus aureus isimli bakteri neden olmaktadır. Bu bakteri oluşması sonucunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Akciğerlerde iltihap;
  • Kronik öksürük;
  • Solunum problemleri;
  • Yüksek ateş;
  • İdrar yolu enfeksiyonu;
  • Ağrı;
  • Titreme;
  • Balgam.

Bu virüs meydana gelmesi sonucunda akciğerlerde enfeksiyon olması durumunda cilt üzerinde tahriş olmasına neden olacaktır. Akciğerin kızarıklık ve kuruluk olacağı da unutulmamalıdır.

İyileşme sonucunda bazı kişilerin akciğerinde hasara neden olacağından iyileşme sonucunda akciğerlerde sekel meydana gelecektir.

Virüs Kaynaklı Akciğer Enfeksiyonu

Herhangi bir virüs ya da bakteriden kaynaklı olan enfeksiyon viral olan akciğer enfeksiyonuna sebep olacaktır. Görülen şikayetler ise:

  • Kronik geçmeyen öksürük;
  • Yüksek ateş görülmesi;
  • Boğaz ağrısı;
  • Burun akıntısı.

İlerlemiş olan durumlarda ise sıklıkla kişilerde kulaklarda ağrı meydana gelebilir. Hastalarda nefes darlığı giderek güç olacağından hırıltı şeklinde bir nefes almaya başlayacak ve terleme görülecektir. Bazı kişilerin dudaklarının rengi de koyulaşır.

Akciğer enfeksiyonu virüs hastalıkları sonucunda meydana gelmesi neticesinde, doktor tarafından yapılacak muayene sonucunda verilen ilaçlar ile iyileşme sağlansa da bazı kişilerde akciğerlerinde sekel meydana gelebilir.

Mantar Kaynaklı Akciğer Enfeksiyonu

Mantar hastalığından kaynaklanan bir akciğer enfeksiyonunun zatürre ya da grip tarzında bir hastalıktan meydana gelecektir. Ateş görüleceği gibi boğaz ağrısı ve hadsizlikte meydana gelir. Soğuk algınlığı, üşüme ve yorgunluk kişilerin yaşadığı sorunlar olacaktır. Tedavisi 3 hafta gibi bir zaman içerisinde oluşacaktır.

Özellikle de zatürre hastalığından sonra akciğerlerde ciddi hasar meydana gelebilir. Bunun sonucunda da iyileşme sonrasında akciğerlerde sekel meydana gelir.

Tüberküloz

Halk arasında ince hastalık olarak bilinmektedir. Verem hastalığı verem mikrobunun solunum yolları ile bulaşması durumunda yaşanacaktır. En sıklıkla akciğerleri tutmaktadır. Verem hastalığı güneş görmeyen kişilerde daha çok görülmektedir. Bir kişinin öksürmesi sonucunda hastaların aksırması ya da öksürme gibi durumlarda mikropların solunum yolları sonucunda bulaşacaktır. Aşısı olmayan dirençli bir hastanın solunum yolları ile bu mikropları kapması sonucunda kendisine bulaşacaktır.

Kullanılacak ilaç tedavisi ile birlikte iyileşme beklenmektedir. Çok ciddi durumlarda olduğu zamanlarda hastalığın ilerlemesi mümkün olacaktır. Göğüs doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra ilaç tedavisine başlayacaktır. Bunun için ilk aylarda fazla ilaç alacak ve zaman içerisinde de bu ilaçlar aylar sonrasında azaltılacaktır. Sürekli olarak hasta kontrol altında tutulması gerekmektedir. Yukarıda ki belirtiler şiddetlenmemesi ve verem mikrobunun ölmesi için kullanılacak ilaçlar bazı kişilerde işe yaramadığı anlaşıldığı zaman bu durumda başka ilaçlar reçete edilecektir. Tüberküloz hastalığının mikrobu başka tür tedavilerle iyileştirilebilir. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Hastalığın tedavisi yapılsa bile bazı kişilerde akciğerinde sekel oluşması söz konusu olabilir. Bu verem hastalığına bağlı olarak var olan leke izi olmaktadır.

Akciğer Kanseri

Daha çok erkeklerde görülen akciğer kanseri tütün ürünleri kullanan ya da pasif içici olan kişilerde sıklıkla görülür. Bazı zehirli gazlara maruz kalan kişilerin de akciğer kanserine yakalanması söz konusu olur. Ayrıca hava kirliliği de akciğer kanserinin olmasına neden olur. Sürekli olarak geçmeyen öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı, kilo kaybı gibi birçok belirtiler olacaktır. Akciğer kanseri ilerlemeyen evrelerde olması durumunda hastalık tedavi geç kalınmaması durumunda mümkün olmaktadır.

Kanser akciğerlerde ciddi oranda hasar oluşmasına neden olacaktır. Kanserli hücreler yok olup, hasta iyileştiği zaman daha sonra çektirecek olduğu röntgen ya da bilgisayarlı tomografi sonuçlarında kişilerin akciğerlerinde sekel tanısı konulabilir. Bunun anlamı da yara izi olarak adlandırılmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...