Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Duman Rahatsızlığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Halk dilinde akciğerde duman olarak adlandırılan tüberkülöz tedavisi mümkün olan rahatsızlıklardandır. Aynı zamanda erken tanı çok önemlidir.

Akciğerde Duman Tanımı

Akciğerde Duman Görülmesi

Tıpta tüberküloz olarak bilinen rahatsızlığın halk dilindeki adı akciğerde duman, verem veya ince hastalık olarak anılmaktadır. Akciğerde duman isminin verilmesinin nedeni ise çekilen filmlerde akciğer önünde duman benzeri bir görüntü oluşmasıdır. Tüberküloz ile birlikte zatürre hastalığında da akciğerde duman benzeri bir görünüm oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu iki hastalığında tedavisi mevcuttur.

Geçmiş dönemde tüberküloz hastalarının büyük çoğunluğu yaşamını yitiriyordu. Ölüm oranı son derece yüksek olan hastalık farklı reaksiyonlar verilmesine neden olabilir, aynı zamanda kan kusturma, ani zayıflama gibi hayati risk barındıran yan etkileri bulunmaktadır. Tüberküloz hastalığı günümüzde kolay bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Modern tıp ile birlikte bu hastalığın daha az görüldüğü ve ölümcül risklerinin en aza indirildiği istatistiksel veriler ile kanıtlanmıştır.

Halk arasında tüberküloz yerine akciğerde duman denilmesinin bir diğer nedeni ise hastalığın gizlenmesiydi. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozun toplumda hoş karşılanmadığı biliniyordu. Bu nedenle birçok tüberküloz hastası farklı şekilde rahatsızlığını dile getirmekteydi. Birçok hekimde bu konuda hassasiyet göstermekte olup tüberküloz yerine ”spesifik pnömöni” veya ”akciğer infiltrasyonu” adını vermekteydi.

Tüberküloz rahatsızlığındaki en önemli etken erken tanıdır. Rahatsızlığın uygun koşullarda tedavi edilebilmesi ve ilerlemesinin durdurulması için erken tanı konulmalı ve geç olmadan tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde çok daha ağır hasar alabilmek mümkündür. Tüberküloz mikroplarının dirençli olması ev bağışıklık sistemini çökertmesi nedeniyle 4 farklı ilaç ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Tedavi sürecinde belirli periyotlarda farklı işlemler uygulanabilmektedir.

Belirtileri

Uzman doktorlar muayene sonrasında tüberküloz için iki farklı tanım yapmaktadır. Bu tanımlar ”latent tüberküloz” ve ”aktif tüberküloz” olarak ikiye ayrılmaktadır. Latent tüberkülozda bakteriler vücutta kalır ve hiçbir belirti vermezler. Aktif tüberkülozda ise bakteriler belirli semptomlar ile kendisini belli eder ve bulaşıcıdır.

Aktif tüberküloz tanımı doğrultusunda ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;

  • Mukus veya kanlı öksürme
  • Titreme
  • Aşırı derecede yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • İştahsızlık
  • Gece terlemeleri

Yukarıdaki semptomlar dışında görülen birçok belirti vardır. Tüberküloz rahatsızlığı sadece akciğerleri etkilemediği için vücudun birçok bölgesinde farklı belirtiler görülmesine neden olabilir. Tedavi süreci ertelendiğinde veya geciktiğinde şu belirtileri görmek mümkündür;

  • Omurga ağrısı ve eklemlerde şiddetli ağrı
  • Menenjit riski
  • İdrarda kan görülmesi
  • Kalbe enfekte olduğu durumlarda kalbin kan pompalama işlevini yerine getirememesi nedeniyle kalp tamponadı riski ortaya çıkar. Bu ölümcül bir risktir

Tüm bu belirtilerin en az biri görüldüğü takdirde riske atılmaması ve en yakın doktora gidilerek muayene olunması gerekir. Tüberküloz vücutta birçok organın işlevini yerine getirmemesine neden olabilir. En başta akciğer olmakla birlikte kalp, karaciğer, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi sıralanabilir.

Tedavi Yöntemleri

Tüberküloz hastalığında uygulanan tedavi yöntemlerinin başında ilaçla tedavi yer almaktadır. Doğru ilaçlar uygun zamanda kullanıldığı takdirde hastalık yok edilebilir. Doğru ilacı belirlemede etken olan faktörler kişinin yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu, bağışıklılık sisteminin direnci, tüberkülozun latent veya aktif olması ve enfeksiyonun tespit edildiği yere bağlıdır. Bu etkenler doğrultusunda kişiye verilecek olan ilaç belirlenir ve periyodik olarak kullanması istenir.

Aktif tüberküloz hastaları sık sık ilaç kullanmakla yükümlüdür. Ayrıca tüberküloz tedavisinde birden fazla ilaç kullanılmaktadır ve bu ilaçların uzun süre alınması gerekir. Genellikle bu süre 6 aylık periyodu kapsar. Ancak düzenli kontrol yapılmadığı takdirde süre uzayabilir. Tüberküloz ilaçları karaciğer için risk oluşturabilir ve yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar;

  • İdrarı koyu renkte olması
  • Yüksek ateş
  • Sarılık
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve kusma

gibi yan etkilerdir. Bu gibi yan etkilerin oluştuğu durumlarda doktora başvurmalı ve destek alınmalıdır. Tüberkülozun belirtileri yok olsa bile bu tür yan etkiler var olduğu sürece halen rahatsızlık ile ilgili çeşitli komplikasyonların gerçekleşme ihtimali bulunmaktadır. 

Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaç yöntemine dirençli olan bakteriler ilerleyen süreçte tüberkülozun farklı varyasyonları ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle tüberküloz tedavilerinde doğrudan gözlenen tedavi desteği almalısınız. Tıp dilinde DOT yöntemi olarak adlandırılan bu yöntemde hasta yakından takip edilir ve hastalık ile ilgili periyodik inceleme yapılır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...