Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Sertleşmesi Hangi Nedenlerden Dolayı Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer sertleşmesi sorunu meydana geldiginde hızlı bir şekilde ilerler. Bu ilerleme sonucunda ortaya birçok belirtileri çıkabilir. Özellikle nefes darlığı olması hastayı zora sonar.

Akciğerlerin Sertleşmesi

Akciğerler, insanlar da dâhil olmak üzere birçok canlının solunum organı olarak hayati önem taşımaktadır. İnsanlarda iki akciğer bulunur, bunların her biri göğüs kafesinde kalbin iki tarafında yer alır. Akciğerlerin ana işlevi, oksijeni atmosferden her bir hücreye taşımak ve karbondioksiti vücuttan atık bir ürün olarak serbest bırakmaktır. Akciğer birçok farklı parçadan oluşur. Akciğerde gaz alışverişi adına kullanılan milyonlarca küçük hava boşluğu bulunur. Akciğerler süngerimsi yapılardır. İnsanları vücudunda meydana gelen bazı hastalıklar akciğer dokusuna zarar verir ve esnekliğini etkiler. Bunun sonucunda kişi nefes alma konusunda zorlanır. Akciğerler de sertleşme sorunu da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Akciğer sertleşmesi neden olur;

Enfeksiyonlar

Tüberküloz ve solunum sinsityal virüsüne sebep olan bakteri de dâhil olmak üzere bazı organizmalar ile vücudun enfekte olması akciğerde serleşme sorununa neden olabilir.

Bağ Dokusu Hastalıkları

Bağ dokusu hastalıkları insan vücudundaki bağ dokularını etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklar aynı zamanda insanların akciğerlerini de etkileyebilir. Lupus bağışıklık sisteminin kalp, akciğer, eklemler, deri ve böbrek gibi organ ve dokuları etkilediği kronik bir hastalıktır. Romatoid artrit öncelikli olarak eklemleri etkiler ama ciğerler gibi organları etkileyebilen bir hastalıktır.

İdiopatik Hastalıklar

İnsan vücudunda var olan bazı hastalıkların bilinmeyen nedenleri vardır. Bu hastalıklara idiyopatik hastalıklar denir. İdyopatik pulmoner fibroz, bilinmeyen sebepler ile elastik dokuların skar dokusuyla yer değiştirdiği akciğer bağ dokusunda meydana gelen bir hastalığıdır. Sarkoidoz, dokuların nodülleri akciğerde ve diğer organlarda büyüyen bir hastalıktır.

İlaçlar ve Maruz Kalınan Maddeler

İşyerlerinde bazı maddelere maruz kalma akciğerlerde sertleşme hastalığına neden olabilir. Bu duruma mesleki akciğer hastalığı denir. Silika, berilyum ve kimyasal diğer maddeler buna örnek olarak verilebilir. Bunların yanı sıra bazı uyuşturucularda akciğerlerde hastalıklara neden olur. Amiodarone bu tarz bir ilaçtır. Düzensiz olan  kalp ritimini tedavi etmek adına kullanılır. Belli başlı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları akciğerlerde sertleşmeden sorumlu olabilir.

Akciğer Sertleşmesi Belirtileri

Akciğer sertleşmesi sorunu hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlemlenen bir sorundur.  Yalnız bu durum erkeklerde daha sık şekilde meydana gelir. Belirtilerin başlaması  genelde yavaş ve ilerleyici şekilde gerçekleşir. Bazı durumlarda akut form da olabilir. Hastaların yüzde 90’ı ilerleyen nefes darlığından mustariptir. Nefes darlığı hızlı bir şekilde ilerler ve hasta kişiyi solunum yetmezliğine sokar. Bunun dışında meydana gelen belirtileri arasında;

  • Bazı hastalar da kuru mukus salınımına eşlik eden kuru öksürükten şikâyeti ortaya çıkabilir. Öksürük ılımlı şekilde  egzersiz yapılsa bile ağırlaşır.
  • Halsizlik, yorgunluk, vücutta ağrı, yüksek ateş, kilo kayıpları, iştah azalması gibi sistemik semptomlar sık şekilde görülür.
  • Parmak uçları genişler ve kalınlaşmaya başlar. Hafif egzersiz yapılmasından sonra dil maviye dönüşür.
  • Sığ solunum ile göğüs genişlemesi azalır.
  • Akciğerlerdeki süngerimsi yapı kaybolur. Bu yapı sertleşme, kalınlaşır ve yaralı bir duruma gelir.

Tedavi

Akciğerlerde meydana gelen sertleşme sorununun tedavisi tatminkâr değildir. Vakaların çoğunluğunda tedavinin temel amacı ilerlemeyi yavaşlatmak ve semptomları hafifletmektir. Yapılacak tedavinin ana temel dayanağı çoğu zaman kortikosteroidler ile birlikte anti-inflamatuvar ilaçların kullanımıdır. Hastalığın tedavisi ve belirtileri azaltmak adına birçok yeni çalışma yapılmayacağı devam etmektedir. Sertleşme ile alakalı sorun yaşayan kişilerin egzersizleri esnasında veya dinlenmeleri esnasında kan oksijen doygunluğunun düşüktür. Bundan dolayı destekleyici oksijen tedavisi bu bozukluk için yaşamsal önem taşır. Bazı durumlarda hastalar hastaneden taburcu edildikten sonra bile bu tedavi uzun süre devam edebilir.  Enfeksiyonu ortadan kaldırmak adına antibiyotik gerekebilir. Akciğer sertleşmesi seyri ilerleyici ve tedavinin sonucu umut verici değildir. Ortanca hayatta kalma oranı 4 yıldır, bazı hastalarda akciğer transplantasyonu bu konuda etkili bulunmuştur. Bunlar dışında akciğer sertleşmesi bitkisel tedavi uygulamaları da yapılabilir. Bitkisel tedavi destekleri içinde;

  • Akciğerlere iyi gelen her türlü sebze ve meyve düzenli bir şekilde tüketilmelidir.
  • Tüketimi yapılacak olan ürünlerin doğal olmasına dikkat etmek gerekir.
  • Bu kapsamda mutlaka düzenli bir şekilde beslenmek gerekmektedir.
  • İbrahim Saraçoğlu kürleri kullanımı yapılabilir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...