Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Enfeksiyonu Olan Kişilerde Meydana Çıkan Belirtiler

Akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklı olarak insan vücudu tepki vermeye başlar. Bu tepkiler yani beirtiler meydana çıktığında kısa sürede uzman hekime başvurulması gerekir.

Akciğer Enfeksiyon Belirtileri

Akciğerlerin iltihabı insan yaşamını sıkıntıya sokan önemli bir hastalıktır. Bu hastalığın ortadan kaldırılması için kullanılan etkili ilaçlar bile bazen etkili olmayabilir. Bunun için cerrahi işlemler gerekebilir. Akciğer iltihabı teşhisi konulan kişiler hızlı şekilde hastaneye sevk edilir ve burada uzman doktorlar tarafından laboratuvar testleri radyografik uygulamalar kullanılarak tedavi süreci planlaması yapılır. Akciğer iltihabı ile alakalı birçok belirti ortaya çıkabilir. Bu belirtiler dâhilinde kısa sürede Uzman doktora başvurmak çok önemlidir. Akciğer iltihabı belirtileri arasında;

  • Öksürük, bazen sarı bazen yeşilimsi tarzda mukuslu, kanlı mukuslu bile meydana gelebilir.
  • Ateş, yüksek düzeyde ya da hafif düzeyde meydana gelebilir.
  • Titreme
  • Nefes darlığı sorunları, yalnız sadece merdiven basamağı çıkarken
  • Göğüste bıçaklanmış tarzı ağrı
  • Baş ağrısı
  • İştah kaybı
  • Aşırı terleme, özellikle geceleri
  • Yeşil ilerleyen kişilerde kafa karışıklığı ve duygu karmaşası yaşama

Akciğer enfeksiyonu belirtileri viral mi bakteriyel mi olduğuna göre de değişkenlik gösterir.

  • Bakteriden kaynaklı akciğer enfeksiyonunda vücut ateşi 40 dereceye kadar yükselebilir. Bundan kaynaklı aşırı terleme, nabız oranında hızlı bir şekilde artış ve nefes alma sorunları ortaya çıkar. Bakterilerden dolayı kan içindeki oksijen eksilmesin den kaynaklı mavimsi bir cilt ortaya çıkabilir. Hasta kişilerin özellikle zihinsel karmaşa yaşaması da kaçınılmaz bir durumdur.
  • Viral durumlarda ortaya çıkan akciğer enfeksiyonunda, kuru öksürük, gribal enfeksiyonlar, ateş, kas ağrıları, vücut halsizliği ve baş ağrısı meydana gelir. Viral sorunlarda öksürük gitgide kötüleşir, nefes alma zorlaşır, yüksek ateş olabilir ve dudaklarda mavilik meydana gelir.

Yaşlı Kişilerde Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Yaşı ilerleyen kişilerde akciğer enfeksiyonu belirtileri nelerdir, kalp yetmezlikleri akut halde dolaşım bozuklukları, vasküler geçirgenlikler, zayıf progonoz ve kılcal toksik hasarı en önemli belirtileri arasından yer alır. Bu belirtiler ciddi hastalıklarında işaretidir. Bunun dışında oluşan diğer belirtileri arasında;

  • Akciğerlerde meydana gelen ödem ve bu ödemin giderek artması, hasta kişide giderek bozulan, kuru ve özellikle ıslak, hırıltılı kendini gösteren öksürmeler
  • Kardiyovasküler sisteme eşlik eden hastalıklar,
  • Akciğer amfizemi ile yaşı ilerleyen kişilerde pnömoni gelişimi
  • Pulmoner fibrozis gelişmesi, bu durum acil şekilde tedavi gerektirir. Akut şekilde başlangıcı varsa ağrı, plevral reaksiyonlarda zorluk, solunum sorunları ve ateş tarzında belirtiler meydana getirir.
  • akciğerlerde meydana gelen enfeksiyon sorunların yaştan kaynaklı olarak daha çok halsizlik, fiziksel aktivitelerde ciddi düzeyde azalmalar oluşur.
  • Sürekli uyku hissi hatta durduğu yerde uykuya dalma sorunu ortaya çıkabilir.
  • Taşikardi, dispne ve dilde kuruma önemli belirtileri içinde bulunur.

 Hangi belirti yaşanırsa yaşansın akciğer enfeksiyonu sorununda önemli olan kısa süre içinde uzman hekime başvurmaktır. Kısa sürede konulacak olan tanı ile hemen tedavi sürecine başlanır.

Tedavisi

Akut enfeksiyonlar, kronik enfeksiyonlar ve alevlenme yaşayan kişilerde tedavi yatarak yapılır. Hastalığın her şekli, seyrinin durumuna bakılmaksızın uzman tarafından kişiye anti bakteriyel ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların ana hedefi virüsleri ve bakterileri kısa süre içinde öldürmek olmalıdır. Uzmanlar hekimler arasında bu hastalık için reçete edilen ilaçlar içinde;

Sefalosporin, sülfametoksazol, klavulanat, amoksisilin, levofloksasin yer alır. Hastalığın semptomlarının ortadan kaldırılmasını, yavaş ilerlemesini ve kısa sürede ortadan kalkmasını sağlarlar. Bu kapsamda önemli olan ilaçların uzman tavsiyesine göre ve önerilen dozlarda kullanılmasıdır.

Viral iltihap tedavisi sürecinde sadece anti bakteriyel ilaçların kullanımının yapılması değil, aynı zamanda antiviral aktivite özelliği bulunan ilaçların da kullanılması önerilir. Akciğer mantar enfeksiyonu belirtileri kapsamında uzman hekimi bir mantarın yaşamsal aktivitesini bastıran ilaçlar reçete eder. Akciğerlerinde enfeksiyon tanısı koyulan kişiler kendi kendileri tedavi etme çabasına girmemelidir. Bu durum oldukça tehlikelidir. Hatta ölüm ile sonuçlanacak durumlara neden olabilir. Tedavi kapsamında kullanılacak olan bitkisel destekler ve yapılacak fiziksel aktivitelerden mutlaka uzman hekimin haberi olmalıdır. Çünkü bazı bitkiler ilaçlar ile reaksiyon haline girdiğinde oldukça olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yerine uzman hekimlerin tedavi sürecinde reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalı ve kontrollere zamanında gidilmelidir. Bu şekilde kısa sürede daha sağlıklı bir yaşama adım atılır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...