Akciğer Enfeksiyon Sorunları İçin Tedavi Planı Nasıl Hazırlanır?
Akciğer enfeksiyonu tedavisi için öncelikli olarak altta yatan nedenlerin belirlenmesi gerekir. Bu nedenler dahilinde uzman tarafından tedavi için gerekli olan plan detaylı bir şekilde hazırlanır.
İçindekiler
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Akciğer enfeksiyonu 3 farklı şekilde meydana gelir. Bunlar;
- Bakteriyel Akciğer Enfeksiyonu
- Virüs Kaynaklı Akciğer Enfeksiyonu
- Mantar Kaynaklı Akciğer Enfeksiyonu
Tedavisi de hangi türden olduğuna ve neden kaynaklı olarak meydana geldiğine göre değişkenlik göstermektedir. Akciğer enfeksiyonu tedavi edilmezse daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşmak mümkündür. Bundan dolayı kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir. Yapılacak olan tedavi planları içinde;
Viral şekilde meydana gelen sorunlar anti viral ilaç desteği ile tedavi altına alınır. Bu ilaçların uzman hekimin söylediği dozda kullanılması ile semptomlar 1 ile 3 hafta içinde azalır.
Öksürük İlaçları Kullanımı
Akciğer enfeksiyonu sorunu çoğunluklara öksürüğe neden olur. Bu öksürüğün tedavisi içinde uzman hekim tedavi sürecinde bu tarz ilaçları reçete eder.
Antibiyotik Kullanımı
Bakterilerden kaynaklı olarak meydana gelen zatürree antibiyotikler ile kısa süre içinde tedavi edilebilir. Hastalıklara sebep olan bakterilerin ne olduğunun belirlenmesi için uzman bazı test ve tetkiklerin yapılmasını isteyebilir. Bu testlerin sonuçları dâhilinde antibiyotik reçete edilir. Semptomlar antibiyotik kullanımından 3 gün sonra azalma gösterir.
Ateş Düşürücüler
Ateş düşürücü ilaçlar akciğer enfeksiyonu sorununda enfeksiyonlardan kaynaklı ortaya çıkan ateşi düşürmeyi hedefler.
Hastaneye Yatış
Yaş ilerlemişse, mide bulantısı varsa, kişi kafa karışıklıkları sıkıntıları yaşıyorsa, nefes almak konusunda sorunlar varsa, vücut ısısında düşüşler yaşanıyorsa hastanın hastaneye tedavi için yatırılması gerekebilir. Bu süreçte uzman hekimin yapacağı muayeneler, testler ve tetkik sonucuna göre ameliyat bile yapılabilir. Bu sürece girmemek adına akciğer enfeksiyonu sorunları kısa süre içinde tedavi edilmelidir.
Evde Tedaviler
Tedavi hastalığın çeşidine göre değişkenlik gösterir ama ne olursa olsun evde aşağıdaki detayları uygulamak gerekir.
- Düzenli olarak yatak istirahatı
- Sebze çorbası tüketimi
- Balık tüketimi yapılmalıdır.
Hastalığın bakteriden kaynaklı olarak meydana gelmişse daha ciddi tedaviler gerekebilir. Bunun için uzman hekimin verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Ev içinde dikkat edilecek olan diğer noktalar arasında;
Hava nemlendirici kullanımı; hava nemlendiricisi kullanımı insan vücudunun enfeksiyonlara karşı daha net şekilde mücadele etmesine destek sağlar. Ayrıca sıcak buhar balgamın daha kolay şekilde atılmasını sağlar.
Sıcak uygulamalar; sıcak uygulama sayesinde akciğerlerde rahatsızlık yaratacak balgam daha kolay şekilde atılır. Bu sayede hastanın nefes alması da düzene girer.
Ilık banyo yapılması; ılık banyo akciğer sorunları, üst solunum yolu sorunları ve öksürük konusunda oldukça faydalıdır. Özellikle küvet içinde bulunan sıcak suyun içine atılacak birkaç damla okaliptüs yağı nefes alıp verme konusunda faydalıdır.
Sigaradan uzak durun; sigara kullanımı genel sağlık açısından oldukça zararlıdır. Akciğerlere de ciddi düzeyde zarar verecektir. Bunun için hastanın tedavi sürecine başlamadan önce sigarayı bırakması ve bir daha kullanmaması gerekmektedir.
Derin nefes alma; nefes konusunda yapılacak olan egzersizler akciğerlerin daha kuvvetli hale gelmesine olanak sağlar. Ayrıca hasta vücuduna genel anlamda da iyi gelecektir.
Fiziksel aktiviteler; hasta olan kişilerin tedavi süresi boyunca kendini aşırı düzeyde yoracak aktivitelerden uzak tutması gerekmektedir. Özellikle de ağır eşyalar ve yüklerin kaldırılması zorlayıcı durumların yaşanmasına neden olabilir.
Ilık Su; gün içinde ılık su tüketimi yapmak kişide bulunan balgamın azalmasına olanak sağlayacaktır. Suyun gün içinde en az 2 litre içilmesi gerekir.
Bitki ve ot tüketimleri; sarımsak doğal bir antibiyotik olduğundan dolayı kişilerin genel sağlığı için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Gün içinde 2 defa yeşil çay tüketmek akciğerlerdi şişliklerin azalmasına olanak sağlayacaktır. Zencefil ve karanfil karışımından yapılacak çay da düzenli şekilde gün içinde 2 kez tüketildiğinde enfeksiyonların azalmasına olanak sağlayacaktır.