Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri Ameliyatı Yapım Aşamaları Nelerden Oluşur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri ameliyatından sonra nelere dikkat edilmesi gerekir, ilaçlar hangi düzen içinde kullanılmalıdır ve diğer detaylar hakkında hasta bilgilendirilir. Bu bilgiler ışığında sağlıklı bir iyileşme süreci geçirilir.

Ameliyata Genel Bakış

Akciğer kanserinde ameliyat, akciğer dokusunda anormal olan hücrelerin hızlı büyümesinden kaynaklı olarak yapılır. Akciğerin tamamının veya belli bir kısmını çıkarmak adına yapılan cerrahi uygulamaya torakotomi ismi verilen bir prosedür esnasında göğsünün bir tarafında (toraks) bir kesim yapılabilir. Bu yaklaşım kullanılarak yapılan cerrahiler göğüs bölgesinde, kalp ve omurilik oluşabilecek sorunların da önüne geçer.

Kaburgaların arasında kesim işlemleri yapıldıktan sonra, akciğerin tamamı ya da belli bir kısmı var olan akciğer kanserinin yerleşimine, boyutuna ve çeşidine bağlı olarak çıkarılacaktır.

 Akciğer cerrahisi  türleri şunlardır;

  • Kama rezeksiyonu (segmentektomi); uzman cerrah akciğerden küçük kama şekilli  bir parçayı yerinden  kaldırır. Akciğer kanseri ile sağlıklı dokunun bir sınırını bazı alır.
  • Akciğerin bir lobunu kaldırarak ( lobektomi )akciğer fonksiyonunun çok daha fazla düştüğü zaman yapılır. Akciğer kanseri geri dönüş riski  yani tekrarlamalarda bu yöntem daha sık kullanılır.
  • Lobektomi; sağ akciğerde üç lob, sol akciğerde iki lob bulunur. Bir lobektomi de akciğer kanseri içeren tüm lob ortadan kaldırır. Kişisel ciğerler kalır, lob ile çalışabilir.
  • Pnömonektomi; bir pnömonektomi akciğer kanseri içeren tüm akciğeri giderir. pnömonektomi ancak ihtiyaç duyulduğu zaman yapılır, çünkü genel akciğer fonksiyonunu önemli ölçüde azaltır.
  • Kol rezeksiyonu; cerrah bronş kanserli kısmı çıkarır ve sağlıklı uçları tekrardan bağlar. Bronş akciğerlerin her bir yanına dallanan nefes borusu parçasıdır.

Göğüs boşluğundaki sıvıyı, kanları boşaltmak ve akciğer dolumuna hava desteği ile yardımcı olmak adına akciğer cerrahi işlemlerinden sonra bir göğüs tüpü  kullanılır. torakotomi öncesinde hastaya video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) yapılabilir. Bu uygulama kaburgaların arasında yapılan küçük kesikler yardımı ile göğse kamera takılı küçük cerrahi aletler içeren uzun, ince bir tüpün yerleştirilmesini içermektedir.

Ameliyattan Sonra 

Akciğer kanseri ameliyatından doktor randevularının kesinlikle aksatılmaması gerekir. Hasta ameliyatın bitmesinden sonra yoğunluklu bakım odasında ya da yüksek bağımlılık kazandırma ünitesinde uyanır. Genelde 1 gün içinde normal odaya geri döner. Hastanın yoğunluklu bakımda olduğu zaman içinde hemşire birebir ilgilenir. Ameliyat yaralarının üzerine düzenli bir şekilde pansuman yapılır. Birkaç gün sonra hemşireler pansumanları değiştirir ve yaraları temizler. Cerrahi yaraların boyutu ve sayısı  nasıl bir uygulama yapıldığına göre değişkenlik gösterir. Açık cerrahi yapıldıysa en az bir adet yara ve uzun bir kesi vardır.  Yaralarda yaklaşık olarak 10 gün boyunca kalacak dikişler veya klipsleri bulunur. Hastane uyandığında, birkaç tüp ya da drene sahip olur. Bu durum korkutucu olabilir, bundan dolayı ne için olduklarını bilmek gerekir.

Bu kapsamda bilinmesi gerekenler arasında aşağıdakiler olabilir.

  • Genelde boynunda bulunan bir damara kan transfüzyonu ve sıvıları verilir.
  • Göğüs drenajı; bir şişeye takılan yaranın çevresinde bulunan hava ve sıvıyı boşaltmaya, akciğerin tekrar genişlemesine yardımcı olacak bir tüptür.
  • Mesane bölgesine bir tüp (kateter) takılır.
  • Kan basıncınızı kontrol etmek adına damara küçük tüp atılır.
  • Ayriyeten burun ve ağzın üzerinde oksijen maskesi olabilir.

Ağrı Kesiciler Ve Beslenme

Birinci hafta hafif düzeyde acı ya da ağrı olması oldukça normaldir. Doktor hastaya ağrı kesiciler verir.  Farklı bir ağrı ya da açısından meydana gelirse uzman doktora başvurmak gerekir. Ağrılar için kullanılacak ilaçların dozu ve kullanım şekli uzman tarafından belirlenir.

Ameliyattın bitmesinden sonra acıyı kontrol etmek adına aşağıdakilerden bir veya daha fazlası olabilir;

  • Sürekli ağrı kesicilerin kullanılmaması gerekir. Uzman doktorun dediği düzenli içinde kullanımı yapılmalıdır.
  • lokal anestezi küçük ince bir tüp ile sırtınızdan (epidural) yapılır. Bunun sonucunda ağrı meydana gelir.
  • Akciğere yakın sinirlere bir anestetik enjeksiyon (sinir bloğu) yapılır. Bunun sonucunda da ağrı ortaya çıkar. 

Ağrı kesiciler eve götürülür. Hemşire ya da uzman doktor hastaya ilaçların nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verir. İlaçların düzenli kullanılmasına rağmen ağrılar geçmezse ve şiddetlenirse mutlaka hastanın uzman doktorla görüşmesi gerekir. Bazı kişilerde akciğer kanseri ameliyatından sonra uzun dönem ağrı çekebilir. Doktor ya da uzman hemşire ağrılar ile alakalı hastadan detaylı şekilde bilgi ister. Bu bilgiler ve yapılacak klinik muayene sonucuna göre ek tedavi planı hazırlanır. Ameliyattın bitmesinden hemen sonra yemek yenilmesi ve içilmesi yasaktır. Serum alınacağı için bu şekilde beslenme sağlanır. Genelde ilk 24 ile 48 saat içinde dışarıdan gıda alımı yapılmaz. Alkol ve sigara kullanımı da kesinlikle yapılmaması gerekir.

Ayağa Kalkmak

Hemşireler ve fizyoterapistler en kısa sürede içinde hastanın dolaşmasına yardımcı olur. Solunum ile bacak egzersizlerini yapılıp yapılmadığını kontrol ederler. Bu egzersizler hastanın iyileşmesin yardımcı olur. Ameliyattan tamamlanmasından 12 saat sonra bir sandalye üzerinde oturmak mümkün hale gelecektir. Ertesi gün, yatağın etrafında dolaşılabilir ve birkaç gün sonra da hastane koridorunda yürümek mümkündür.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...