Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

6 Aylık Bebekte Balgamlı Öksürük

Çocuğun yada bebeğin öksürdüğünde, herhangi bir sıvı özellikle de sıcak sıvılar mükemmel birer çözümdür. Çocuğun sulu tutulması bu balgamı ve öksürüğü inceltmeye yardımcı olacaktır ve öksürmeyi kolaylaştıracaktır.

6 Aylık Bebeklerde Balgamlı Öksürük

Bebeklerde öksürük bir hastalık belirtisi olabileceği gibi, boğazda veya solunum yollarındaki tahriş edici bir maddeye karşı tepki de olabilir. Öksürük akciğer enfeksiyonlarındaki veya solunum yollarındaki balgamın sökülmesini sağlar. Kuru gıcıklı olan öksürük, pek ciddi bir sorun olmamakla birlikte, nedeni her zaman bilinemez. Soğuk algınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden dolayı olabilir. Vücudun ana soluk borusuna yabancı bir cisim kaçmışsa bunun atılmasına yönelik bir çaba olarak da kuru öksürük görülebilir. 6 aylık bebekte öksürük nasıl geçer diye düşünülüyorsa Çocuğun çevresinde sigara içilirse, sigara dumanı, çocuğun solunum yollarını tahriş ederek kuru öksürüğe sebep olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe yol açabilmektedir.

Bebeklerde öksürük için Neler Yapılmalı

  • Eğer öksürük balgamlı bir öksürük ise bebek çok öksürüyorsa kesinlikle öksürük şurubu kullanmamak gerekir. Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dize yatırılıp, sırtına hafif hafifçe vurarak balgamın çıkmasına yardımcı olunmalıdır.
  • Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlanır. Böylece Sümüğün boğazından aşağılara kayarak tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler.
  • Öksüren çocuğunuzun odası sürekli nemli tutulmalı. Yanında bir çaydanlık su kaynaması veya bir camı hafif aralık bırakarak odanın havasının kurumasını önlemek gerekir. Odaları fazla ısıtmamak çocuk açısından önemlidir.
  • Yatmadan önce çocuğa boğazını yumuşatmak için ılık bir şeyler verilir. Süt salgı oluşumunu artırdığı için 6 aylıktan büyük çocuklara süt vermek sakıncalıdır. 18 aylıktan büyük çocuklar için ise birkaç damla ılık su içinde eritilmiş bala limon suyu katarakt hazırlanabilecek bir içecek verilebilir.

Öksürük İçin Doğal Yöntemler

Karışık Çay: Elma kabuğu ve çekirdeği de doğal ve bitkisel tedavidir. Bir elmanın kabuğu soyulup bir kaç da çekirdeğini koyup, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, biraz tarçın kabuğu ve Bir dilim de limon eklenerek bunu öksürük ve soğuk algınlığı olunan günlerde bolca ve ılık ılık bebeklere ve çocuklara içirebilirsiniz.(1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırılabilir.).

Limon & Zencefil: bir tatlı kaşığı şeker ve toz zencefili karıştırarak macun yapılıp yenilebilir ya da içilebilir, boğaz için bebeklere çok iyi gelecektir.(1 yaşından sonra bal ile tatlandırılabilir.)

Pekmez & Karabiber: İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verilebilir. Bir iki güne kadar öksürük te etkisi görülür.

Karışık Çay: Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyankökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulü çay yapılır ve içirilebilir. 1 yaşından büyük bebekler için bal ile tatlandırılabilir. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.

Limon & Karabiber:1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez ile karıştırılarak Ardından da süt ilave edilerek karışım yapılır. Bu formül büyükler için de etkilidir.(1 yaş sonrası bal eklenebilir.)

Tereyağı & Pekmez:2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi az miktarda 1 tatlı kaşığı suyla kaynatılır ve ılıkken içirilir. Hem çok lezzetli hem de öksürüğü hemen kesebilir.

Karışık Çay: Aktarlardan bulunan “Havlıcan” kökü (1 taneyi 2 kere kaynatabilirsiniz), elma kabuğu, kabuk tarçın ve ıhlamur kaynatılarak balla veya pekmezle tatlandırıp içirilir.

Ihlamur & Ayva Yaprağı: Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.

Soğan Kürü: 1 tane beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker Soğan piyazlık doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediğiniz zaman, istediğiniz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içirmek gerekir. ( toz şeker yerine bal da konulabilir )

Soğan Kürü : 2 Soğanı soyduktan sonra cücüğünü oyulur. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler açılır. Bir çay fincanına ya da bardağa soğan oturtulur. Oyulan kısma bal doldurulur. Bardağa süzülür. Bu arada bal boşalınca bir kez daha balla doldurulabilir. İki kez balın süzülmesi yeterli olur. Sonra soğanı atılır. Bu miktarı bir gün içinde tüketmek gerekir. 2-3 gün yapılsa yeterli olur.

Turp Kürü: Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turpun üstünden kapak olacak şekilde kesilir. Altıda düz durması için kesilip düzeltilir. Kabak oyacağı ile içi oyularak boşaltılır. Kabuğunu soymuyoruz sadece iyice yıkanır. Küçük bir kâsenin içine oturtup içini ağzına kadar balla doldurulur. 8-10 saat sonra balın etkisiyle turpun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kâsenin içine akar. Bu suyu kendiniz ya da çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içirmek faydalıdır. Balla karışık bir tat olduğundan tadı fena sayılmaz hatta alışılıp güzel bir şekilde içilir. Yalnız aşağı yukarı 12 saatte bir içine yine bir miktar bal daha ilave ediyoruz ki suyu iyice çıksın. Kâsedeki suyu kaşık kaşık içirilir ve aktıkça 3-4 gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlanabilir.

6 aylık bebekte öksürük geceleri artıyorsa bebeğinizi rahatlatmak için daha yüksek yastık kullanmalısınız. Ayrıca yatmadan önce ılık ve sıvı bir şeyler vermek boğazı yumuşatacağı için öksürüğü azaltacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...