Akciğer PET CT Çekimi Çekim Aşamaları Nelerdir?
Akciğer hastalıklarının çekimi için PET taraması yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 20 ile 40 dakika arasında sürmektedir. Çok az miktarda radyasyona maruz kalacağınız için bol su içmelisiniz.
Akciğer PET Taraması
Pozitron emisyon tomografisi kısaca (PET) denilmektedir. Bu tıbbi görüntüleme sofistike bir görüntüleme tekniği olacaktır. Moleküler seviyede olan dokuların farklı olması durumunda bunu belirlemek amacıyla uygulanacak bir yöntem olmaktadır. Radyoaktif izlemek amacıyla kullanılmaktadır. PET taramasının yapılması, kan akışının, oksijen kullanımının olması ve şeker moleküllerinin alımının gibi vücut fonksiyonlarında farklılık olması durumunda PET taraması sırasında bu farklılıklar tespit edilecektir. Bu tarama sayesinde doktor tarafından görüntüleme sonucunda organların nasıl çalıştığının görülmesi sağlayacaktır.
Akciğer PET taramasının yapılması daha çok akciğer kanseri gibi durumlar olması sonucunda bunları anlamak amacıyla akciğerlerin bilgisayarlı tomografi çekimi ile birlikte kombine edilerek anlaşılacaktır. Bilgisayar, özellikle hızlı ve metabolik aktivitelerin tüm alanlarını vurgulayan üç boyutlu bir görüntünün elde edilmesini sağlayan kişinin iki tarama sonucunda sonuçları alacağı görüntü füzyonu olacaktır. Tarama sonucunda kanserli olmayan ve kanser olan kitleler daha kolay bir şekilde ayırt edilecektir.
Bu testin yapılması daha çok akciğer kanseri ya da akciğer hastalıklarını araştırmak amacıyla doktor tarafından istenmektedir. Tek başına PET taraması yapılmayacak ve bilgisayarlı tomografi sonucunda testin her zaman net olarak ortaya konulacaktır. Teknisyen tarafından çekilen PET CT taraması daha sonradan doktor tarafından incelenecektir. Ciğerlerin boyutları, şekli ve işlevinde bir sorun olmadığı zamanlarda test normal olarak adlandırılmaktadır.
- Akciğer kanseri;
- Akciğerlere yayılan başka bölgelerde olan kanser hücreleri;
- Akciğer enfeksiyonları;
- Pulmoner Nodüller;
- Akciğer nöroendokrin tümörleri;
- Akciğer iltihabı.
Ayrıca bu test sonuçları daha çok kişilerde meydana gelecek olan kan şerinin yüksek olması ya da insülin düzeylerinin de bu test sonuçlarını etkileyeceği unutulmamalıdır. Hareketsiz kalmak ve konuşmamak her zaman için doğru sonucu vermenizi sağlayacaktır.
Akciğer PET CT Çekimi
Doktor tarafından PET taraması istendiği zaman iki saat öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Bu dokularınızı hücreleri izlemek amacıyla çok önemli olmaktadır. Özellikle de şekerli gıdalar tüketmek hastalık içerisinde hücrelerin değişimine neden olur.
Akciğer PET CT çekimi doktorun akciğer hastalıklarından şüphelenmesi durumunda isteyecektir. Bunun için hastaya tarama yapmadan 1 saat öncesinde özel bir radyoaktif tracer isimli bir madde enjekte edilecektir. Bunun için çoğu kişilerde florin elementinin izotopu olarak kullanılacaktır. Bunun için bir iğne kullanılacaktır. İşlem ağrısız bir şekilde devam eder. Yapılan iğne sonucunda kan dolaşımına girmesi sonucunda organlara hızla ulaşacak ve dokularda birikecektir. Gama ışınları kişiye verildiği zaman ışınlar sonucunda görüntü elde etmesi daha net olacaktır. İncelenecek görüntü daha belirgin ve bölgenin yapısının daha iyi işleyişi gerçekleşecektir.
Bu taramanın gerçekleşebilmesi için kişi bir masaya uzanacaktır. Hareketsiz kalması istenecektir. Teknisyen tarafından tünel gibi özel bir cihazın içerisine kaydırılacak ve çekim işlemini yapacak teknisyen tarafından başlatılacaktır. Hareket etmeniz sonuçların bulanık çıkmasına neden olacaktır. Çekim süresi ortalama olarak 20 ile 40 dakika arasında değişmektedir.
Radyasyona çok az maruz kalacaksınız. Fakat bu durum hamileler için ve emziren anneler için riskli olacağından bu durumu doktorunuza bildirmeniz çok önemlidir. Alacağınız radyasyon birkaç gün içerisinde idrar yoluyla atılacaktır.
Bu test sonuçlarında akciğer dokusu üzerinde hastaların interstisyel inflamasyon, lenfosit gibi nedenlerden görülecektir. Ayrıca test sonucunda göre bazı hastalarda Periferik alveollerin kistik dilatasyonu olarak adlandırılan halk arasında bal peteği görünümü diye adlandırılan durum hastalarda görülecek ve ilerlemesi durumunda historik nedenler saplanacaktır.
PET Tarama Riskleri
PET taraması radyoaktif içermektedir. Radyasyona çok az maruz kalacaksınız. Çektirmiş olan kişilerin birkaç gün boyunca şeker seviyesinde yükselme görülebilir. Böbrek hastalığınız ya da şeker hastalığınız olsa bil bu durum görülebilir. Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziren bir anneyseniz o zaman bu taramayı yaptırmamanız önerilmektedir. Özellikle de böbrek hastalığı yaşamakta olan kişilerin bilgisayarlı tarama yaptırdıkları için radyoaktif maddelere daha fazla maruz kalacaklardır. Bu durum sonucunda da keratinin düzeyinde yükselme meydana gelecektir. Alacak olduğunuz bir takım alerjik reaksiyonlar geçirme riskiniz olacağı için herhangi bir şeye alerjiniz olduğunu doktorunuza bildirmelisiniz.
Radyoaktif madde verilecektir. Bunun sonucunda da kişilerin alerji etkisi olması durumunda bir reaksiyon gerçekleşecekti. Bazı kişilerde ağrı meydana gelir. Kızarıklık olur ve enjekte edilen bölge şişer. Bu durum çok kalmadan geçecektir.
Tarama bittiği zaman açılan damar yolunun çıkartılması gerekmektedir. Tarama sonrasında birkaç saat içerisinde yemek yemeye başlayabilirsiniz. Radyasyonu daha hızlı bir şekilde üzerinizden atabilmeniz için sizlerin bol sıvı almanız gerekmektedir. Çünkü az miktarda da olan radyasyonu atmak idrar ile mümkün olacaktır. Ayrıca toprağa basmanız da faydalı olacaktır. Verilen ilaç sonucunda uykunuz gelebilir. Bu nedenle de araba kullanmanız önerilmemektedir. Çekim sonrasında hemen sonuçları alamayacaksınız. Sonuçların çıkması sizde yapılan taramaya bağlı olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde çıkacaktır. Sonuçları ne zaman alacağınızı teknisyen size belirtecektir.