Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Emarı Neden Çekilir? Emar Çekim Aşamaları

MR son yıllarda ilerleyen teknolojiyle birlikte en çok tercih edilen görüntüleme sistemleri arasında yerini alıyor. Akciğer hastalıklarının tanısında da önemli rol oynuyor.

Akciğer Emarı İstenilen Durumlar

MR görüntüleme sistemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Doku içlerindeki lezyonların ve özellikle kanserli oluşumların tespit edilmesinde bir çok tıp dalında tercih edilmektedir. En yaygın kullanım alanlarından biri de akciğerlerdeki lezyonların tespitidir. Akciğerlerde meydana gelen bir çok hastalığın tanı ve teşhisinde MR görüntüleme sisteminden yararlanılmaktadır. MR sisteminin günümüzde en yaygın kullanımı olan görüntüleme sistemlerinden biri olmasının sebebi oldukça ayrıntılı bir şekilde tarama yapılabilmesidir. Ancak tek neden bu değildir. Tercih sebebi olmasının bir diğer nedeni de sağlığa en az zararlı sistem olmasıdır. Ancak yinede gebelere uygulanması konusunda bir dizi önlem alınmaktadır. 

akciğer emarı

Akciğer emarı sistemi radyo dalgaları kullanılarak geliştirilen bir sistemdir. Sistemin temel prensibi sağlam dokular ile hastalıklı dokuların kolaylıkla birbirinde ayırt edilebilmesini sağlamaktır. Akciğer hastalıklarında özellikle akciğer içerisine yabancı bir cisim gönderilmede lezyonların tespitini sağlayabildiği için sıklıkla tercih edilmektedir. 

Akciğer emarının istendiği durumların başında ciddi göğüs tramvaları gelmektedir. Göğüse alınan darbeler sonucunda pnömotoraks gibi oluşumların tespitinde önemli rol oynar. Ayrıca hastada kanser şüphesi varsa tanı için ilk başvurulan yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra akciğerlerin su toplamasında ve hava odacıklarında meydana gelen lezyonların tespitinde de sıklıkla tercih edilir. Ayrıca akciğerlere solunum yoluyla kaçabilecek yabancı cisimlerin tespitinde de baş vurulan bir yöntemdir. Emar çekimi genellikle ilaçsız uygulamalar olduğundan işlem sonrasında hastada komplikasyon riski oldukça azdır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kanser hastalarının tanı ve teşhisinde en risksiz yöntemler arasında yerini almaktadır. Akciğer emarı yalnızca akciğerlerdeki doku hasarlarının veya kanser hastalığının tespitinde kullanılmaz. Bunların yanı sıra kaburgalardaki çatlak ve kırık gibi durumlarda da akciğer MR’ı tercih edilebilir. 

Emar Çekimi Aşamaları

Emar çekimi özel kabinlerde radyoloji uzmanının gözetimi altında uygulanması gereken sistemlerdir. Hazırlık aşamasında hastaların olumsuz etkilere maruz kalmaması adına üzerlerinde hiçbir metal eşya olmamasına dikkat edilir. Ayrıca emar çekim makinesinin görüntülenmek istenilen derinliğe göre ışın dalga boyu ayarları yine radyoloji uzmanı tarafından yönlendiren hekimin talimatları doğrultusunda hazırlanmalıdır. Bayanların emar makinesine girmeden önce gebelik durumlarının olup olmadığı analiz edilmelidir. Anne karnında gelişim aşamasında bu tür ışınlara ve radyoaktif dalgalara maruz kalan bebeklerin bedensel veya zihinsel gelişimlerinde olumsuz etkiler oluştuğu bilinmektedir.

renkli mr

Hazırlık aşamalarının ardından akciğerlerde görüntülenmek istenen bölgeler ve doktorun incelenmesini istediği lezyonlar üzerine ışıma gerçekleşecektir. İlaçsız emar sistemlerinde hastalara farklı bir hazırlık aşaması uygulanmaz. Ancak ilaçlı akciğer emarı sisteminde ise akciğerdeki lenf bezlerinin incelenmesini kolaylaştırmak amacıyla damardan bir sıvı enjekte edilir. 

mr aşamaları

İlaçlı akciğer görüntülenmesi genellikle lenf bezleri üzerinde oluşan bir kanser kitlesi şüphesiyle uygulanır. Hasta emar cihazının sedyesine sırt üstü uzatılır ve vücudu sabitlenir. Gözlerin ışınlardan olumsuz etkilenmemesi için koruyucu gözlük takılmalıdır. Akciğer emarı genellikle çift yönlü olarak istenir. Ancak bazı bulguların tespitinde tek yönlü emarda sonuç verebilmektedir. Hasta kabine alındıktan sonra radyoloji uzmanının belirlediği bir süre boyunca görüntü işlenir. Lezyonlar tam olarak tespit edildikten sonra hasta kabinden çıkartılır. Akciğer emarlarında elde edilen görüntü yalnızca radyoloji uzmanı tarafından incelenmelidir. Radyoloji uzmanı gerekli tatbikatı yaptıktan sonra hastanın bulgularına göre bir rapor hazırlar. hazırlanan rapor göğüs cerrahı tarafından incelenerek tanı koyulabilir. İşlenen görüntü siyah beyaz olarak digital ortama aktarılır. Ancak ilaçlı akciğer emarında renkli olarak da kullanılır. Renkli mr sonuçları ile çok daha net sonuçlar ortaya çıkacaktır. Özellikle kanser hastalığının teşhisinde önemli rol oynayan bu görüntüleme tekniği kanser tanısında kesinlikle kesin sonuç vermez. Kitlenin görüntülenerek tespiti sağlandıktan sonra cerrah tarafından kitleden parça alınarak biyopsi yapılalı ve kesin tanı bunun ardından koyulmalıdır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...