Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Hastalıklarının Ortaya Çıkardığı Belirtiler ve Tedavi Yolları

Akciğerde oluşan hastalıklar kişi vücudunda birçok belirtiye neden olur. Bu belirtileri yaşayan kişiler mutlaka uzman hekime başvurmalıdır.

Akciğer Hastalığı Belirtileri

Her yıl milyonlarca insana akciğer hastalığı tanısı konmaktadır. Akciğer hastalığına özgü belirti ve semptomlar hastalığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Akciğer hastalığının belirtileri;

Öksürük

Öksürük mukusun hava yollarından temizlemesi, toksinleri teneffüs etmek veya yabancı bir cisim temizlemek için kullanılan savunma mekanizmasıdır. Öksürüklerin nasıl meydana geldiğine bağlı olarak üretken ya da verimsiz olabilir. Verimli şekilde ortaya çıkan öksürük, mukusun veya solunum yollarının salgılanmalarının ortaya çıkmasına sebep olur. Sürekli ya da kötüleşen öksürükler yüksek ateş, dispne, kanlı veya bol balgam ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu durumlarda acil tıbbi müdahale gerekir. Öksürük akciğer sorunları belirtileri içinde en sık görülen belirtilerden bir tanesidir.

Solunum Güçlüğü

Solunum sıkıntısı (nefes darlığı) akciğer metastazının belirtileri arasında sık şekilde gözlemlenir. Solunum sistemi, kalp hastalığı, kaygı veya başka bir durumla ilgili bir sorundan kaynaklı olarak da meydana gelir. Ani nefes darlıkları özellikle de farklı semptomlarla birlikte devam ederek meydana geliyorsa hastalıklara işaret edebilir. Bundan dolayı kısa sürede uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Nefes darlığı, yaşlanmanın doğal bir parçası olarak meydana gelmez. Akciğer tıkanması belirtileri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Hırıltı

Teneffüs ederken veya nefes verirken meydana gelen yüksek bir sestir. Hava yolları anormal doku, enflamasyon, aşırı sekresyon, mukus daraltısı, tıkanıklığı olduğu zaman, yabancı bir madde inhale edildiğinde ve solunum yollarını engellediği zaman meydana gelir. Hışıltı da bir akciğer durumunun kötüleştiğine dair bir işaret olabilir. Akciğer soğuk algınlığı belirtileri içinde sık şekilde oluşur.

Göğüs Ağrısı

Göğüs ağrıları çoğu zaman akciğer, plevra, kas ve kemiklerinde bir problem olduğuna işaret eder. Sorun küçük olabilir, ağır olabilir, hatta hayati tehlike oluşturabilir. Yalnızca solunum sırasında sabit olabilir. Göğüs ağrısı belirtisine öksürük veya ateş eşlik ediyorsa enfeksiyona işaret edebilir.

Hemoptizi

Hemoptizi (öksürükte kan), pembemsi bir köpük, kanlı çizgi, pıhtı olan mukus ve saf kan şeklinde meydana gelebilir. Sürekli bir öksürük sorunu yaşayan kişilerde ortaya çıkabilir. Akciğerde lenfoma, parazit, lupus ve işlev bozukluklarından kaynaklı belirti şeklinde oluşur. Bunların yanı sıra kanserden kaynaklı da oluşabilen bir sorundur.

Siyanoz

Siyanoz ciltte mavimsi ve mor renklerin oluşmasıdır. En çok dudakların ve tırnakların etrafında belirgindir. Kanın yeterli oksijen almadığına işaret eder. Siyanoz, akut akciğer hastalığının bir sonucu olarak aniden şekilde meydana gelebilir. Akciğer hastalığı giderek kötüleştikçe meydana gelir.

Şişme

Kollarda, bacaklarda ve ayak bileklerinin şişmesi belirtiler akciğerde oluşan bir hastalığı gösterebilir. Şişme, tipik olarak kalp hastalığı ile alakalı olabilir. Bu duruma genelde nefes darlıkları da eşlik eder. Akciğer problemi belirtileri kapsamında en kısa süre içinde tedavi altına alınmalıdır.

Solunum Yetmezliği

Solunum yetmezliği, akut ve kronik akciğer hastalığının en ciddi belirtileridir. Akut şekilde oluşan solunum yetmezliği kitlesel enfeksiyon, kalp atışlarının kesilmesi, akciğer inflamasyonu veya ağır akciğer hastalığına bağlı olabilir. Kronik şekilde ortaya çıkan solunum yetmezliği akciğerlerin kanı oksijensize etmediği veya normalde karbondioksiti çıkaramadığı bir durumdur.

Tedavi

Akciğer hastalıkları konusunda yapılacak olan tedavi tamamen hastalığın türüne göre değişim gösterir. Solunum sisteminin en önemli parçası olan akciğerlerdeki sorunların en kısa sürede tedavi altına alınması sağlık açısından çok önemlidir. Vücut akciğerleri korumak, kir ve mikropları uzak tutmak içi doğal bir savunma sistemine sahiptir. Ancak akciğer hastalıkları azaltmak için yapabileceğiniz bazı önemli şeyler vardır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutmanın bazı yolları arasında;

Sigara İçmeyin

Sigara kullanımı kronik bronşit, amfizemi içeren akciğer kanseri ve KOAH hastalığının en önemli sebepleri içinde bulunur. Sigara dumanı ve içinde bulunan zararlı maddeler hava geçişlerini daraltabilir ve nefes almayı zorlaştırır. Kronik inflamasyonlara, akciğerin şişmesine neden olacağından dolayı kronik bronşit ortaya çıkabilir. Sigara kullanan kişilerde duman zaman içinde akciğer dokusunu yok etmeye başlayacağından dolayı kanser gibi ciddi hastalıklara sebep olur.

Kirleticilere Maruz Kalmayın

Çevre kirliliği, evde ile işyerinde kimyasal maddeler ve radon tümü akciğerde hastalıkların oluşmasına sebep olur.  Havanın kötü olduğu zamanlarda dışarı çıkmaktan kaçınmak ve egzersiz için açık havaya çıkmamak gerekir.

Enfeksiyonun Önüne Geç

Soğuk algınlığı ya da farklı solunum yolu enfeksiyonu bazı durumlarda olduk ciddi olabilir. Bu durumdan kişilerin kendilerini korumaları gerekir.

  • Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalıdır. Yıkamıyorsanız, alkollü temizleyiciler iyi bir yedektir.
  • Soğuk ve gribi mevsimi  dönemlerinde kalabalıktan kaçının.
  • İyi ağız hijyeni sağlamak enfeksiyonlardan insanları korur.
  • Hastalık dönemlerinde düzenli uzman hekim kontrollerine gidilmelidir.

Egzersiz

Egzersiz yapmak akciğer kapasitesini geliştirmeye yardımcı olur. Özel solunum egzersizlerinin düzenli şekilde yapılması akciğer fonksiyonlarınızı iyileştirmeyi destekler. Egzersiz ile beraber yapılacak nefes alma teknikleri ruh halinin sakinleşmesi içinde oldukça etkili çözümlerdir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...