Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sol Akciğer Neden Alınır? Alınmasından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Vücutta her noktada olduğu gibi akciğerde de görülebilen kanser hücresi oluşumları durumunda cerrahi müdahaleler ile sol akciğerin alınması sürece ilişkin ayrıntı bilgiler.

Sol Akciğerin Alınması

Sol akciğer

Akciğerde meydana gelebilecek kanserli hücre oluşumları dolayısı ile kişinin hayati risk yaşamaması ve uygulanan tedaviler ile kanserin geçirilememesi durumunda akciğer yarısının alınması gibi bir tedavi çözümü uygulanabilir. Vücudun oksijen kaynağı olan ve kanın temizlenmesine yardımcı olan akciğerde meydana gelen kanser, en tehlikeli kanser tipleri arasında yer alır. Bu yüzden de uygulanan tedavilerin yanıt vermemesi durumunda cerrahi müdahaleler ile sol akciğerin alımı gerçekleştirilir. Böylelikle kanserli hücrelerin akciğerin tümüne ve hatta vücudun diğer bölgelerine doğru yayılım göstermesinin önüne geçilir. Özellikle de kanserli hücrelerin yayılım konusunda son derece aktif olmaları ve hızlı bir yayılım göstermeleri nedeni ile bu sürecin çok hızlı gelişmesi gerekmektedir.

Bu süreçte sol akciğerin alınması için uygulanan cerrahi müdahaleler açık ameliyatlar şeklinde olur. Bu durumda hastanın operasyon sürecinden sonra normal yaşamına dönme sürecinin daha uzun süreli olmasına neden olur. Öyle ki eğer akciğerin alınmasının açık ameliyat yöntemi ile uygulanması durumunda hastanın normal hayata dönmeleri yani sağlık kuruluşundan çıkışlarına doktor tarafından izin verilmesi 7 ile 9 gün arasında hastanın durumuna değişiklik göstermektedir.

Akciğer Raporu Nereden Alınır?

Akciğerdeki mevcut durumu gösterecek olan rapor hastanelerden, verem savaş merkezlerinden, OSB birimlerinden alınabilir. Günümüzde uzman hekim tarafından sağlık sorununa ilişkin olarak talep edilen akciğer mikrofilm raporları genel olarak hastane sistemi üzerinde doğrudan doktorun hasta ile ilgili olarak sistem sayfasına gönderilir. Bu şekilde hastanın rapor konusunda gereksiz koşturmasına gerek kalmaz.

Sol Akciğerin Alınmasının Sonrası İyileşme Süreci

akciğer görüntüsü

Akciğerin alınması için uygulanan cerrahi müdahaleler sonrasında operasyon esnasında akciğerde ortaya çıkabilecek sıvı ya da hava birikmesi komplikasyonlarına yönelik olarak hastaya dren uygulanması söz konusu olur. Eğer bu süreçte sıvı çıkışı görülmez ise 48 saatlik süre sonunda çıkartılır. Ayrıca hastanın operasyon sonrasında önemli seviyede emboli riski taşıyor olması nedeni ile fiziki terapist eşliğinde mutlaka sık sık yürütülmesi (ayak hareketinin sağlanması), düzenli olarak öksürme eyleminde bulunmaları sağlanır. Aynı zamanda da bu süreç içerisinde emboli riskine yönelik olarak hastanın özel bir ‘çorap’ giymesi ve bu giyiş süresinin 20 günden az olmaması gerekir. Ayrıca ameliyat sonrası iyileşme süreci içerisinde hastanın çok şiddetli ağrı semptomları ile karşı karşıya kalması da muhtemel olur ki bu duruma karşı solunum terapisti eşliğinde solunum düzenlemesi çalışmaları gerçekleştirilir ve hastanın durumuna göre belirli kademelerdeki ağrı kesici takviyelerinin uygulanması söz konusu olur.

Sol akciğerin tamamının alınması halinde hastada çeşitli semptomların görülmesi muhtemeldir. Bununla birlikte ameliyat müdahalelerinin ardından hastada müdahalenin yan etkileri gözlemlenir. Bunlar arasında nefes problemleri, enfeksiyon oluşumları, seste kısıklık, hava kaçakları, müdahale bölgesinde şişme, kanama ve devamlılık teşkil eden ağrılar gibi sorunlar görülebilir. Bu yüzden de ameliyat sonrası iyileşme süreci içerisinde hastanın ilk dönem kontrollerinin uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Akciğerin Alınmasından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

 Meydana gelen problemlere ilişkin olarak sol akciğerin tamamının alınmasını hedefleyen cerrahi operasyonlardan sonra hastanın tam olarak sağlığını geri kazanabilmesi ve dinç bir vücuda sahip olabilmesi altı haftadan fazla sürebilir. Bu yüzden de ameliyatın ardından hastanın ilk 6 haftalık süreç içerisinde kesinlikle vücudunun zorlanmasına neden olabilecek şekilde ağır eşya kaldırmaktan kaçınmaları gerekmektedir. Bu şekilde ağır kaldırmaması gerekirken, vücudunun hareketini ise arttırması gerekmektedir. Vücudun hareket etmesinin sağlayabilecek en ideal eylemler ise yürüyüşler olacağından, bu süre içerisinde hastanın bol bol yürümeye özen göstermesi gerekir.

Günlük yaşantı içerisinde çok sık şekilde karşılaşılan merdivenlerden ise kaçınılması gerekir ki mümkün olmayan durumlarda merdivenlerden çok ağır ve yavaş hareketler ile çıkmaya özen gösterilmesi gerekir. Hastanın akciğerin alınması için uygulanan açma işlemi dolayısı ile öksürme ve hapşırma gibi hissiyatlarda ve eylemlerde mutlaka ‘yastık’ gibi yumuşak yapıda bir malzemeyi kesilmiş olan bölgeye baskı uygulayacak şekilde koyulması gerekir. Bu şekilde dikiş patlaması ve beraberinde oluşabilecek komplikasyonların önlenebilmesi mümkün olur.

Vücudun oksijen kaynağı konumunda bulunan akciğerin yarısının alınması nedeni ile mutlaka bulunulan ortamda sigara içilmemesi ve ilk 14 günlük periyotta günde 2 defa olacak şekilde solunum cihazının kullanılması gerekir. Dikişlerin alınacağı 2.haftanın sonuna kadar yara kontrollerine hassasiyet gösterilmelidir.

Hastanın ameliyat sonrası dönemde vücuduna A grubu, B grubu, C grubu, D grubu ve E grubu vitamini takviyesi yapacak doğal besinler tüketmesi gerekir. Sağlıklı beslenmenin temel konu olduğu bu beslenme alışkanlığında özellikle doğal meyve suyu takviyesi son derece etkili sonuçlar verir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...