Akciğer Tedavisinde Kullanılan Yöntemler ve Uygulama Teknikleri
Dış etkenler sebebi ile günümüzde pek çok insan akciğer hastalığı ile karşı karşıya geliyor. Nefes alıp vermemizi sağlayan akciğerlerimizin sağlığını yitirmesi kişinin vücudunda pek çok probleme yol açabiliyor.
Akciğerde Bül Formasyonu
Akciğerde oluşan hava kistlerine veya hava balonlarına bül denilmektedir. Bül, uzun süre sigara kullanmış bireylerde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çok nadir de olsa zaman zaman hiç sigara kullanmamış bireylerde de görülebilmektedir. Akciğerde oluşan bu hava keseleri bazı hastalarda 10-15 cm’lik boyutlara kadar ulaşabilmektedir. Bu boyutlar oldukça yüksek olarak sınıflandırılmaktadır. Akciğerin doğru çalışabilmesi için düzenli olarak gaz alış verişinin sağlanabiliyor olması gerekir. Fakat bu hava keselerinin içerisinde gaz alış verişi sağlanamadığı gibi aynı zamanda bu keseler, akciğerin sağlıklı bölümlerine de baskı uygular ve organın doğru çalışmasını engeller. Bu durumda hastada solunum zorluğu, nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkmaya başlar. Hastalık, ameliyat ile tedavi edilebilir.
Bu hava kistlerinin kendiliğinden patlayabilme ihtimali olduğundan dolayı hasta riske girmeden ameliyat edilmelidir. Ameliyat sonrasında hem hastanın nefes darlığı problemi düzelecek hem de hasta, sağlıklı oksijen alınımından dolayı daha dinç olacaktır. Ameliyat, hastanın durumuna bağlı olarak kapalı veya açık olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir.
Akciğer Işın Tedavisi Yan Etkileri
Işın tedavisi (radyoterapi) akciğer kanserine yakalanan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi uygulanmadan önce hastalığın evresinin belirlenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Doğal bir tedavi yöntemi olmadığından dolayı olası yan etkilere hazırlıklı olmak gerekir. Olası yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
- Hastanın cildinin belirli bölgelerinde soyulma ve deri dökülmesi,
- Hastanın cildinde kızarıklıklar ve kabarcıklar oluşması,
- Hastada saç dökülmesi,
- Yoğun düzeyde mide bulantısı ve istifra,
- İştah kaybına bağlı olarak kilo verme durumu,
- Devamlı bir yorgunluk hissi
Radyasyon tedavisi oldukça zorlu bir tedavidir. Bu tedavinin hastanın vücut sistemine pek çok olumsuz etkisi olabilir. Bu dönemde hastanın beslenmesine elinden geldiğince dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Tedavi süresince oluşan yan etkilerinin çoğunun tedavinin ardından ortadan kalkacağı da unutulmamalıdır. Tedavi sonrasında hasta rahatlayacak ve eski düzenine dönebilecektir. Yan etkiler, yapılan ışın tedavisinin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda mide bulantısı görülürken bazı hastalarda deri rahatsızlıkları gözlemlenebilir. Radyoterapi süresince hastanın bağışıklık sisteminde güçsüzlükler olacağından ve beslenmekte zorluk çekeceğinden dolayı, hastanın diğer hastalıklara karşı (grip, soğuk algınlığı vb.) vücut direncini korumaya dikkat etmesi de gerekmektedir.
Akciğer Tedavi Yöntemleri
Hastalar pek çok farklı akciğer hastalığı ile karşılaşabilirler. Bu hastalıkların tedavileri için birbirlerinden farklı yöntemler kullanılabilir.
Akciğer Genişlemesi Tedavi Yöntemi: Akciğerde damarlarda ve bronşlarda genişleme görülebilir. Bronş genişlemesine tıp dilinde ”Bronşektazi” adı verilmektedir. Hastalığın tedavisi için medikal tedavi uygulanır. Hastaya balgam sulandırıcı ve balgam söktürücü ilaçlar verilir. Herhangi bir enfeksiyon oluşum durumunda mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastalık yoğun düzeyde ilerlemiş ise hastaya cerrahi girişmde bulunulur.
Akciğer Büllöz Tedavisi: Uzun zamandır sigara kullanan bireylerde bül oluşumu gözlenir. Bül, akciğerde oluşan hava kistleri ve hava kabarcıklarıdır. Durum, hastanın solunumunu ve akciğerini olumsuz etkilediğinden dolayı hastanın risk durumuna girmemesi adına cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ameliyat, kapalı veya açık olarak iki farklı şekilde uygulanabilir.
Akciğer Skleroderma Tedavisi: Skleroderma, iç organların tutulumuna sebep olabilen romatizmal biz hastalık olarak bilinmektedir. Tedavi yöntemi olarak hastalarda ilk olarak medikal tedaviye başvurulur. Fakat ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda durum akciğer nakli ile sonuçlanabilir.
Akciğer Hipertansiyon Tedavisi: Akciğerlerde oluşan basınç, vücutta yer alan pek çok organı olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple hastalığın tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Hasta, ağır bir durumda değilse öncelikle medikal tedavi uygulanır. Hastanın durumunun iyiye gitmemesi durumunda doktor, cerrahi müdahale ile hastanın akciğerindeki kan damarlarında oluşan basınca müdahale edebilir. Aksi takdirde kan damarlarında pıhtılaşma oluşabilir ve bu da hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.
Akciğer hastalıklarında ışın tedavisi (radyoterapi), medikal müdahale ve cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Hastaların durumları çok ileri seviyelere ulaşmadığı sürece cerrahi müdahale tavsiye edilmemektedir. Bunların haricinde astım tipi hastalıklar için de ciddi medikal tedaviler ve doktor kontrolleri uygulanmaktadır. Hastalıkların tedavi aşamalarına karar vermeden önce gerekli tahlillerin tümü yapılmalıdır.