Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Grafisi Çekim Yöntemleri ve Bilinmesi Gerekenler

Akciğer grafisi, iyonize edilmiş X ışınlarını kullanarak göğüs boşluğunda var olan rahatsızlıkları hızlı bir şekilde tespit etmeye yarayan akciğer filmidir.

Akciğer Grafisi Çekim Yöntemleri

Akciğer Grafisi

Akciğer grafisi akciğerler, kalp, solunum yolları ve göğüs duvarının tıbbi değerlendirilmesi için istenen noninvaziv bir görüntüleme tekniğidir. X ışını adı verilen iyonize edilmiş düşük radyasyon içeren basit bir uygulamadır. Vücudun farklı bölümleri bu ışını farklı derecelerde emer. Kemiksi yüzeyler X ışınını absorbe ederken kas, yağ ve yumuşak dokular ışının geçmesine izin verir. Böylelikle film üzerinde kemikler beyaz, yumuşak doku gri ve hava siyah olarak görülür. 

Hasta çekim sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Çekim yönteminde kullanılan ekipman tipik bir göğüs röntgeni makinesine benzer. Farklı olarak röntgen ışınını içeren tüp makineden yaklaşık 2 metre uzakta yer alır ve görüntüyü dijital olarak kaydeden özel bir plakadan oluşur. 

Akciğer grafisi nasıl çekilir? 

Akciğer grafisi ayakta çekim yönteminin uygulandığı bir görüntüleme tekniğidir ve çekim boyunca hasta dik bir pozisyonda olmalıdır. Görüntü alırken makine sağa ya da sola hareket edebileceğinden kollar makine ile çok temas etmeyecek bir açıda tutulmalıdır. Doğru duruş pozisyonu genellikle uzman kişi ya da hemşire tarafından ayarlanmakta ve hastanın bu pozisyonu çekim boyunca koruması istenmektedir. aha net bir görüntü için doktorunuz çekim sırasında nefesinizi tutmanızı isteyebilir ya da doğru nefes alma tekniğini gösterebilir. Solunumun hız ve şekli film çekimini etkileyebilmektedir. 

Hazırlık süreci dahil olmak üzere çekimler ve film görüntüsünün alınması ortalama 15 dakika sürmektedir. 

Hazırlanma Süreci 

Hasta, akciğer grafisine hazırlanırken öncelikle görüntülemeyi bozabilecek metal eşyalar ve giysilerin çıkarılması istenir. Bu metal eşyalara gözlük ve çıkarılabilir diş aparatları da dahildir. Ardından hastane önlüğü giydirilen hasta çekim yapılacak odaya götürülerek uygun duruş pozisyonu bir uzman ya da hemşire tarafından anlatılır. Bu işlem noninvaziv yani kansız bir işlem olduğundan çekim öncesi hastaya herhangi bir enjeksiyon uygulanmaz.

Hamile bayanlar gebeliklerinin kaçıncı ayında olduklarını ve daha önce bu tarz X ışını içeren bir işlem görüp görmediklerini çekimden önce doktora bildirmek zorundadırlar. 

Yaygın Kullanım Alanları 

Akciğer grafisi, sonuçların hızlı bir şekilde alınabilmesinden dolayı nefes darlığı, sürekli öksürük, basit yaralanmalar gibi şikayetler ile acil servislere başvuran hastalarda en sık kullanılan radyolojik testlerden biridir. 

Ayrıca bazı hastalıkların takip sürecinde düzenli aralıklarla hastalığın seyrini kontrol etmek için akciğer grafisi istenebilir. Bu hastalıklardan bazıları şöyledir; 

  • Zatürre
  • Kalp Yetmezliği
  • Amfizem
  • KOAH
  • Pulmoner Ödem
  • Pulmoner Emboli
  • Bronşektazi
  • Kanser

Akciğer grafisi nerede çektirilir?

Akciğer grafisi devlet hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında, verem dispanserlerinde ve tıbbi görüntüleme merkezlerinde çektirilebilir. Devlet hastaneleri ve dispanserlerde bu tür filmler SGK’lı hastalara ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Fakat özel sağlık kuruluşları ve tıbbi görüntüleme merkezlerinde işlem karşılığı değişen oranlarda işlem parası talep edilebilir. 

İş başvuruları sırasında istenen akciğer grafileri genellikle işletmenin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşundan alınabilir. Sporcu lisansları ve spor okullarına giriş belgeleri için istenen grafiler sadece aile hekiminin yönlendirdiği resmi sağlık kuruluşlarından alınabilmektedir. 

Yan Etkiler ve Komplikasyonlar 

Akciğer Grafisi Çekimi ve Olası Yan Etkiler

İyonize edilmiş X ışınları ile çekilen grafiler doz aşımı olmadığı sürece herhangi bir yan etki göstermezler. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlar sadece doz aşımı ile mümkündür. Çekim sırasında hastaya uygulanacak dozlar uluslararası sağlık örgütleri tarafından belirlenmiştir.

Son yıllarda modern teknikler ile geliştirilmiş makineler, uygulanan radyasyon miktarını ve insani hataları en aza indirmek için doz kontrol sistemine göre üretilmekte olduklarından doz aşımı vakıaları görülmemekte ya da çok nadir durumlarda bu tarz komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. 

Gebelik döneminde olan, daha önce operasyon geçirmiş ve vücudunda tıbbi metal bulunan kişiler çekimlerden önce durumları hakkında doktorlarını bilgilendirmelidir. Ayrıca radyasyon tedavisi gören kanser hastaları uzun süre radyasyona maruz kaldıkları için bu tür testlere karşı daha hassas yapıdadırlar. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...