Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

İlaçlı Akciğer Tomografisi Neden Çekilir ve Nasıl Uygulanır?

İlaçla çekilecek olan akciğer tomografi işlemlerine nasıl hazırlanılması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerenkenler konusunda uzman doktor detaylı bilgi verir.

İlaçlı Akciğer Tomografisi

İlaçlı akciğer tomografisi geleneksel x-ışınları gibi vücudun içinde birden fazla resim veya resim üreten tanılayıcı sayesinden yapılan tıbbi testtir. Tomografi işlemi esnasında meydana çıkan kesitsel görüntüler çoklu düzlemler halinde yeniden biçimlendirilebilir. Alınan görüntüler bir bilgisayar monitöründe izlenebilir, filme basılabilir, CD veya DVD’ye aktarılabilir. İç organların, kemiklerin, yumuşak doku ve kan damarlarının BT görüntüleri özellikle de yumuşak doku ve kan damarlarında daha fazla ayrıntı elde etmeyi sağlar. Akciğer ilaçlı tomografi işlemleri aşağıda bulunan durumlar dâhiline çekilmektedir.

  • Konvansiyonel göğüs anormalliklerin incelenmesi için uzman tarafından istenir.
  • Göğüs hastalıkları, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya ateş gibi klinik belirtiler ile semptomlarının nedenlerinin teşhis edilmesine yardımcı olur.
  • Göğüs bölgesinde ortaya çıkan tümörlerin ya da vücudun diğer bölgelerinden yayılan tümörlerin boyutunu tespit edilerek değerlendirme yapılır.
  • Var olan tümörlerin tedaviye cevap verip vermediği konusunda değerlendirme yapılır.
  • Radyasyon tedavilerini planlamaya yardımcı olur.
  • Kalp, kan damarları, akciğerler, kaburgalar ve omurga dâhil olmak üzere göğüs yaralanmalarını değerlendirilmesi için istenebilir.
  • Fetal ultrason muayeneleri esnasında bulunan göğüs anormalliklerini değerlendirmek için istenir.

Göğüs BT, çeşitli akciğer hastalıklarının da ortaya çıkma konusunda veriler elde edilmesi sağlar. Bunlar;

  • Benign ve malign tümörler
  • Tüberküloz
  • Pnömoni
  • Bronşektazi, kistik fibroz
  • İltihaplanma ya da plevranın diğer hastalıkları
  • İnterstisyel ve kronik hastalıklar
  • Doğuştan gelen anormallikler

Göğüs içinde bulunan damarların  değerlendirilmesi için bir BT anjiyografi (BTA) yapılabilir. Bu uygulamada görüntülerin elde edilmesi içinde iyot içeren sıvının (kontrast madde) bir damara hızla enjekte edilmesini içermektedir. İlaçlı olarak yapılacak olan taramalarda yukarıda bulunan detaylar dışında kanserli hücrelerin durumu, diğer organlara yayılımı ve lenf bezlerin olağan durumu da tespit edilir.

Hazırlık Aşaması

İlaçlı tomografi akciğer bölgesinden çekilecekse rahat ve fermuarsız kıyafetlerin giyilmesi gerekir. Zaten uygulama esnasında hastaya giyilecek bir elbise verilir. Mücevher, gözlük, protez ve saç tokası dâhil olmak üzere her türlü metal nesneler BT görüntülerini etkilemektedir.  Ayrıca işitme cihazları ve çıkarılabilir dişlerin de çıkarılması istenebilir. Kadınların mutlaka metal tel içeren sutyenlerini çıkarmaları istenir. Vücutta bulunan piercinglerinde çıkarılması uygulama için gereklidir. Uygulama esnasında kontrast madde kullanımı yapılacağı için birkaç saat önceden hiçbir şey yemek ya da içmek yasaktır. Doktora ve uygulama yapan teknisyene kontrast madde alerjisi olan kişiler önceden bilgi vermelidir. Bu bilgiler ışığında doktorlar alerjik reaksiyon riskini azaltmak için ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçların kontrast maddenin uygulanmasının yapılmasından 12 saat önce alınması gereken ilaçlardır. Uygulama için gecikme yaşamak için saati ve uzman ile son detayları konuşmak gerekir. Kontrast madde hastaya damar yolu ile verilir. Bunların dışından  kalp hastalığı, böbrek hastalığı, astım, diyabet veya tiroid sorunları geçmişi olan kişilerinde doktora bilgi vermesi gerekir. Bu hastalıklardan herhangi bir tanesi olağandışı bir olumsuz etki yaratabilir. Bunun için doktor daha önceden önlem alır.

Uygulama Aşaması

Teknisyen uygulamaya geçmeden önce kontrast madde damar yolu ile hastaya verilir. Ardından muayene masasına hastanın yerleştirilmesiyle çekim işlemi başlar. Çoğu zaman sırt üstü düz duruş ile çekim yapılır. Doğru pozisyonun korunmasına sağlamak için masaya ek destekler konulabilir. Hastanın da hareketsiz durması gerekir. Taramalar için doğru başlangıç ​​konumunu belirlemek için hızlı şekilde tarama işlemine geçilir. Tarama sırasında nefesin tutulması istenebilir. Solunum ya da vücut hareketleri olsun, herhangi bir hareket görüntünün normal çıkmamasına sebep olur. Hareket etmek görüntü kalitesinin kayıp olmasına ve görüntülerin bulanık çıkmasına sebep olur. Muayene tamamlandığı zaman teknisyen görüntülerin doğru yorumlanması için yeterince yüksek kalitede olduğunu onaylayana kadar hastanın beklemesini isteyecektir. İlaçlı akciğer tomografisi ​​taraması oldukça kısa süre içinde tamamlanır. Tüm işlemler genelde 30 dakika içinde tamamlanır.

Bu uygulama çocuklarda da yapılır. Zorunlu kalmadıkça doktorlar hem çocuklar hem de yetişkinler için talep etmez. Özel durumlar ve ciddi hastalıklar için yapılan uygulamanın gereksiz yere çektirilmesi oldukça zararlıdır. Yaydığı radyasyondan kurtulmak için hastanın bol bol su içmesi, kıyafetlerini sık şekilde değiştirmesi, sık sık tuvalete çıkarak banyo yapması gerekir. Radyasyon alan kişilerin özellikle küçük bebeklerden ve çocuklardan birkaç gün boyunca uzak kalması en doğru davranış olacaktır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...