Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Filmi İstenen Hastalıklar ve Çekim Süreci

Akciğer filmi; röntgen, bilgisayarlı tomografi, ultrason ve akciğer grafisini içeren görüntüleme testlerinin ortak adıdır. Göğüs bölgesini etkileyen hastalıklar ya da travmatik bir olay sonrasında akciğerlerin durumunu incelemek, etkilenen bölgeleri tespit etmek ve hastalığın seyrini takip etmek için kullanılır.

Akciğer Filmi İstenen Hastalıklar

X-Ray’le Çekilmiş Normal Bir Akciğer Filmi

Akciğer filmi; akciğer, solunum yolları, kan damarları ve lenf bezlerini gösteren bir tür göğüs fotoğrafıdır. Röntgen adı verilen X-Ray testlerinde ayrıca göğüs kafesini çevreleyen kemikler ile omurganın üst kısmını oluşturan kemikler de görüntülenir. Bu görüntüleme testleri sıklıkla, akciğerlerde bir sorun olduğu düşünüldüğünde sorunu tespit etmek ve iyileşme sürecinde durumu takip etmek için kullanılmaktadır. 

Röntgen, MR (manyetik rezonans), BT (bilgisayarlı tomografi), ultrason (ultrasonografi) ve akciğer grafisi yaygın olarak istenen akciğer filmleridir. Bu filmlerin hepsinde çekim yöntemleri değişmekte, duruma uygun olarak hastaya en az zarar verecek ve en iyi görüntülemeyi sağlayacak yöntem seçilmektedir. 

Enfeksiyona bağlı hastalıklar, nodül ve tümör oluşumuna neden olan kanserler, pnömani, lezyon hastalıkları, KOAH, kistik fibroz, pulmoner ödem, yaralanmalar, iç kanama, iltihaplanma, bronşlar ve akciğeri besleyen damarlar üzerindeki tıkanıklıklar akciğer filmlerinde kolaylıkla görülebilmekte ve tanı sürecine olumlu katkı sağlamaktadır. 

Akciğer filmi nasıl çekilir?

Röntgen gibi görüntüleme testleri genellikle 2 boyutlu olsa da BT ve MR testleri 3 boyutlu olarak çekilirler. Çekim esnasında akciğerlerin ön ve yan yüzeyleri sırasıyla görüntülenir. Bu işlem radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. İşlem sırasında radyoloji uzmanı hastanın yanında bulunmaz. Bu yüzden ön bir hazırlık süreci vardır. Hastanın hazırlanma sürecinde görüntülemeyi bozabilecek sütyen gibi metal içeren kıyafetler ile takı ve tokalar çıkarılarak görüntüleme için hazırlanan önlükler hastaya giydirilir. Görüntüleme yapılacak makine içine alınan hastaya duruş pozisyonu anlatılır ve çekim sırasında mümkün olduğu kadar hareket etmemesi istenir. Silahla yaralanmalarda göğüs bölgesinde metal parçalar kalmış olabileceğinden MR gibi manyetik filmler kullanılmaz. 

Akciğer filmi nerede çekilir?

Hastaneler, dispanserler, radyolojik görüntüleme merkezleri, özel laboratuvarlar ve görüntüleme cihazları olan sağlık ocakları akciğer filmlerinin çekilebileceği kuruluşlardır. İşe alımlarda ve düzenli akciğer taraması gerektiren işlerde çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz kurum anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşuna yönlendirme yapabilir. 

2013 yılından bu yana bazı belediyeler nikah işlemleri sırasında sağlık raporları ile birlikte akciğer filmleri istemeye başlamıştır. Bu açıdan evlilik işlemleri için gereken bu tarz sağlık belgeleri belediyenin göstermiş olduğu anlaşmalı sağlık kuruluşlarından alınır. 

Hamilelikte Akciğer Filmi 

Gebelik döneminde gelişen ödem, solunum yolu hassasiyeti ve bazı diğer hastalıklar doktorunuzun X ışınları içeren radyolojik filmler istemesine neden olabilir. Anne adayının bu konuda hassas olması ve çekinmesi normal bir durumdur. Bu tür testler gebelik döneminde diğer testler istenip bir sonuca varılmazsa talep edilebilir. İstenecek tüm görüntüleme testleri için uluslararası sağlık kuruluşlarının belirlemiş olduğu dozlar vardır. Anne ve bebeğe zarar verebilecek dozlar kesinlikle kullanılmaz. Bir defada birden fazla defa uygulanamaz. Uzman bir radyolog ve kalifiye bir tesiste X ışınları kesinlikle bebeği etkilemez. Fark etmeden başka bir kaynakta radyasyona maruz kalınmadığı sürece doğumsal anomali ya da düşük riski yoktur.

Uluslararası sağlık örgütleri doz aşımı olmadığı ve sürekli görüntüleme yapılmadığı sürece bebeğin hiçbir şekilde zarar görmediğini onaylamaktadır. 

Anne adayı tedirginlik hissediyorsa bu durumu doktoru ile konuşmalı, hassasiyetini bildirmeli ve alternatif test yöntemleri olup olmadığını sorgulamalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki hastalığın teşhisinin gecikmesi bebeğiniz için radyolojik görüntülemeden daha tehlikelidir. Doktorla işbirliği halinde olmak, sağlık kontrollerinizin düzenli kayıtlarını elinizde tutmak, yapılan testler hakkında doktorunuzu sürekli bilgilendirmek önemlidir. 

Akciğer Filminde Olası Yan Etkiler ve Komplikasyonlar

Doz aşımı olmadığı sürece akciğer filmlerinde yan etki gözlenmez. 

Genellikle bu filmlerde yan etkiler oluşmamaktadır. Yan etkiler sadece uzun süre radyasyona maruz kalmakla ortaya çıkar. Doktor, hastanın durumuna bağlı olarak en az radyasyona maruz kalacağı yöntemi belirlerken radyoloji uzmanı hastanın yaş ve kilosuna en uygun şekilde çekimleri yapmaktadır. Röntgen ve tomografi gibi X ışınları gerektiren filmlerde hastadan daha çok tehdit altında olanlar radyoloji laboratuvarında çalışan uzmanlar ve hemşirelerdir. Hastanın kaygı duyması gerekmez. Fakat kanser gibi ayda birden fazla defa film çektiren hastalar dikkatli olmalı ve film çekilen tarihleri doktorlarına bildirmelidir. 

Ayrıca, ilaçlı akciğer tomografisi ve MR sonrasında yan etki gelişmemesi için bol su içilmesi önemlidir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...