Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri ve Hastada Ortaya Çıkarttığı Sorunlar

Akciğer kanserinin son evresi yaşamın kısaldığı evre olarak da bilinir. Bu evreyi hasta kişinin en rahat şekilde geçirmesi çok önemlidir. Bunun uzman eşliğinde çevresindeki kişilerinde hastaya yardımcı olamsı gerekir.

Akciğer Kanseri Son Evre Belirtileri 

Son evre akciğer kanseri hastalığın en ileri formudur. 4. evrede hastalık akciğerlerin ötesine geçerek vücudun diğer alanlarında yayılma gösterir. Hastalarının yaklaşık olarak yüzde 40’lık diliminde 4. evre olduktan sonra akciğer kanseri teşhisi konur. Son evreye gelen bu hastalık belli başlı belirtiler ve etkiler ile kendini ortaya çıkartır. Belirtileri ve etkileri arasında;

Yorgunluk

Yorgunluk sorunu fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak meydana gelen bir durumdur. Kanser ile ilgili yorgunluk genelde dinlenme sonucunda daha iyi hale gelmeyen olağandışı ve devam eden aşırı yorgunluk duygusu olarak tanımlanabilir. İlerleyen kanserli küçük hücreler hemen hemen herkeste bu belirti ortaya çıkartır. Yorgunluğu ortadan kaldırmak için öncelikli olarak ağrı ya da kabızlık gibi daha kötü hale getiren belirtilerin kontrol edilmesi gerekir. Ardından dinlenme ve etkinlikleri düzenli şekilde dengeleyerek daha fazla yorgunluğun önlenmesine yardımcı olunmalıdır. Sağlık ekibi veya hastanın bakımları ilke ilgilenen kişiler, daha fazla yorgun hissetmesini sağlayacak faaliyetleri yönetmenin yollarını bulmaya yardımcı olabilir.  Kullanılan bazı ilaçlar kişiyi daha yorgun hissettirir.  Bu kapsamında uzman hekime detay vermeniz gerekir. En iyi hissedilen ve en fazla enerjiye sahip olunan zamanlarda faaliyetleri planlamak gerekir. Dışarıda oturmak müzik dinlemek, arabaya binmek, dinlenmek, duyularınızı dağıtmak yorgunluğun azaltmasına yardımcı olabilir.

Ağrı

Kanserli insanlar genelde ağrıdan başka herhangi bir şeyden daha fazla korkmalarıdır. Ağrı, sinirlilik yaratmasına, kötü uyumaya, iştahın azalmasına ve konsantrasyonun azalmasına sebep olur. Ağrı uzman elinde kontrol edilebilir ve yönetilebilir. Ağrı varsa hastanın uzman hekimle  bu konuda konuşması çok önemlidir. Hastanın ağrıları söylediklerine göre  anlamlanır. Ağrınızın kontrol altına alınabileceğini ve kontrol edileceğini psikolojik anlamda ummak gerekir. Sağlık ve uzman hekim ne kadar ağrı yaşandığını bulmak için sık sık hasta ile  birlikte çalışır. Ağrıyı ve diğer belirtilerdeki tüm değişiklikleri güncel tutmak önemlidir. Az miktarda yan etki ile en iyi ağrı kontrolünü elde etmek için ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. 

Beslenme ve Nefes Alma Problemleri

Zaman geçtikçe vücut yavaşlar. Zaman geçtikçe daha çok yorgun hissedilir veya belki de ağrı giderek kötüleşir. Bundan kaynaklı olarak iştah kaybı yaşanmaya başlar. Bu son aylarının normal bir parçasıdır. Genelde son evre akciğer kanseri hastalığında tüketilecek besinlerden tat almak zor hale gelir. Bu süreçte kesinlikle doğal besinler ile beslenmek gerekir. Küçük hücreli son evre akciğer kanseri tedavisi kapsamında uzmanlar zaten diyet ve beslenme listesi verir. Bu liste dâhilinde hareket edilmesi gerekir.

Nefes Alma

Solunum problemleri hakkında bile düşünmek bile korkutucu olabilir. Solunum sıkıntısı veya nefes darlığı, ileri kanserli insanlarda oldukça yaygındır ama ömür boyu yönetilebilir. Nefes darlığı hissedebilir, normalden daha hızlı ve daha zor nefes alma sorunu ortaya çıkabilir. Akciğerlerde sıvı varmış gibi hissedilir ve devamlı öksürmek istenir. Genelde bu belirtiler gelir ve gider. Nefes almada herhangi bir sorun yaşanıyorsa bu konuda yardım almak için sağlık bakım ekibinden yardım alınmalıdır. Nefes almayı kolaylaştırmak adına birtakım şeyler yapılabilir:

  • Yatar pozisyondan oturur pozisyona gelmek
  • Kişi kendini yastıklarla desteklemelidir.
  • Bir masanın üzerine eğilerek nefes alma düzene sokulabilir.
  • Bazen burunun altına takılacak küçük bir tüpten gelen oksijen belirtilerin çoğunu hafifletir
  • Opioid ağrı kesici ilaçlar nefes darlığını azaltmak ve nefes alışkanlığını rahatlatmak için destek sağlar. 
  • Akciğerlerde sıvı varsa, sıvı birikimini yavaşlatmak adına ilaçlar verilebilir.
  • Bazen durumlarda pencere açmak, daha serin bir oda sıcaklığı, yüz bölgesine bir fan üflemesi yapmak daha rahat nefes almaya yardımcı olur.
  • Nefes almakta zorlanma mevcutsa nefes alma ve gevşeme teknikleri öğrenmek gerekir.
  • Kaygı azaltmaya yönelik ilaçlar, nefes darlığı hakkında endişe etmeye yardımcı olabilir.

Hayatta Kalma Oranları

Akciğer kanseri oldukça ciddi bir kanser türüdür. Tanı konan insanlar için genelde ölümcül bir hastalıktır ama bu durum gelişen teknoloji sayesinde yavaş yavaş değişmektedir. Erken akciğer kanseri teşhisi konan insanlarda yapılan tedaviler sayesinde yaşam süresi giderek artmaktadır.  Bir noktada akciğer kanseri teşhisi konan 430.000’den fazla insan bugün hala hayattadır ve yaşamlarına sağlıklı şekilde devam etmektedir. Akciğer kanserinin her çeşidinde ve her evresinde farklı bir hayatta kalma oranı bulunur. Hayatta kalma oranı hastalığın tanısı konduktan sonra belirli bir süre kaç kişinin hayatta kaldığının bir ölçüsüdür. Örneğin, beş yıllık akciğer kanser hastasının sağ kalım oranı, akciğer kanseri tanısı konduktan beş yıl sonra kaç kişinin yaşadığını gösterir.

Hayatta kalma oranların sadece bir tahmin olduğunu unutmamak gerekir. Herkesin vücudu akciğer kanserine farklı tepki verir, tedaviye farklı bir şekilde tepki verir. Bundan dolayı da yaşam süreleri her daim kesin sonuçlar vermezler. Akciğer kanseri teşhisi konulduysa evre, tedavi planı ve genel sağlık dâhil olmak üzere birçok faktör görünümü etkiler.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...