Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kronik Kuru Öksürük Tedavi Yöntemleri

Sigara içenlerde, kuru hava koşullarında yaşayanlar, astım, bazı alerjiler, solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara karşı vücudun vermiş olduğu bir tepki olmaktadır. Bir hastalık olmayıp, hastalık belirtisi olmaktadır.

Kuru Öksürük 

Öksürük sadece bir belirti olmamaktadır. Aynı zamanda vücudun bir işareti olmaktadır. Viskoz hale gelmesi durumunda solunum sisteminin mukozasında balgam salgılanır. Kronik inatçı öksürük iki haftadan daha uzunca bir süre devam etmektedir. Öksürük bir hastalığın belirtisi olması nedeniyle kişiler öksürüğe neden olan hastalığı tedavi etmeleri durumunda öksürük geçecektir.

Solunum sistemi hastalıkları, soluk borucu ve boğaz iltihaplanması, astım, boğmaca, uzun süreli sigara tüketimi, alerjik nedenler, boğaz terlemesi, dehidrasyon gibi durumlarda kişilerde meydana gelmektedir. Kuru öksürük insanlara zor zamanlar yaşatmaktadır. Bu nedenle kişinin aklına kuru öksürük nasıl tedavi edilir sorusu gelmektedir. Eğer ki kişilerin yaşamakta olduğu öksürüğe bir de vücut ısısında yükselme meydana geldiği zamanlarda doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanması, yatak istirahat tavsiye edilmektedir. Buna ek olarak kişilerin solunum sisteminde bulunan sorunu iyileştirme sürecini kolaylaştırmak amacıyla bazı yöntemler uygulaması gerekmektedir. 

Tedavisi

Yetişkinlerde ya da çocuklarda kuru öksürük tedavisi için bulunduğu ortamın kuru olmaması gerekmektedir. Bol bol temiz hava alabilmesi için odayı havalandırmalı ve odayı nemlendirmeleri tavsiye edilmektedir. Odanın nem oranı en az %50 olması gerekmektedir. Kişilerin eğer ki yaşadıkları coğrafyanın iklimi kuru olması durumunda odayı nemlendirmesi gerekmektedir.

İnsanların kronik bir şekilde öksürmeleri boğaz kuruluğuna da neden olacaktır. Bu nedenle de bol bol sıvı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

İlaç Tedavisi

DROPOLEV şurup: Etkin maddesi levodropropizin ve lorfeniramin maleat sayesinde kişilerin yaşamakta olduğu öksürüğün tedavisinde kullanılan bir şurup olmaktadır. Günde 3 defa 2 ölçek alınmalıdır. Yan etkileri arasında kabızlık, kusma, uyku hali görülmektedir.

LAVENİL 30 mg/5 mL şurup: Kuru öksürük tedavisinde kullanılmakta olan şurubun etkin maddesi levodropropizin olmaktadır. Kakao aromalıdır. Balgamsız öksürüğün kronik bir hal alması durumunda tavsiye edilmektedir. Doktor tarafından reçete edildiği gibi sıklıkla günde 3 defa 1 ölçek kullanılması uygundur. İlacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Sıklıkla bulantı, kusma, hazımsızlık, ishal ve baş dönmesi yan etkileri arasında olmaktadır.

Geral Oral Sprey: Spreyin etkin maddesi Benzidamin HCI olmaktadır. Anti inflamatuar özelliğine sahip olmaktadır. Bu sayede kişilerde meydana gelen boğaz ağrısı, farenjit, kronik kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Her 4 saatte bir boğaz spreyinin kullanılması ve 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Yan etkileri arasında ağızda serinlik hissi ve tat almada sorun olmaktadır. 

Mebucain naneli boğaz pastili: Etkin maddesi setilpiridinyum klorür içermektedir. Boğaz kuruluğuna ve kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Minör enfeksiyonların giderilmesinde etkili olmaktadır. Lokal antiseptik özelliği bulunur. Çok sık görülmese de bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Bulantı, deri döküntüsü, kusma bunlardan bazıları olmaktadır.

Doğal Tedavi Yöntemleri

Buhar: Boğaz kuru kalmasından dolayı kişilerde sıklıkla geçmeyen öksürüğün meydana geldiği görülmektedir. 1 tencere içerisine koyacak olduğunuz su kaynatılmalıdır. Yüzünüzün yanmaması için bir havlu örtülür. Daha sonradan tencerenin ağzı açılarak çıkan buhar solunur. Bu işlem su soğuyana kadar devam edilmelidir.

Tuzlu Gargara: Boğazın tahriş olması, boğazda biriken bakterilerin temizlenmesi amacıyla tuzlu su ile gargara yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun için 1 çay bardağı ılık suyun içerisine atacak olduğunuz 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılarak eritilir. Daha sonradan yutulmadan ağız çalkalanır. Bu işlemi günde bir kaç defa tekrar etmelisiniz.

Ballı Süt

  • 1 su bardağı süt;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Boğazın yumuşamasında son derece etkili olduğu gibi ballı süt aynı zamanda da öksürüğün tedavisinde de kullanılmaktadır. 1 su bardağı ılık sütün içerisine katacak olduğunuz 1 yemek kaşığı antiseptik özelliği olan sütün içerisine organik bal eklenerek karıştırılır ve eritilir. Bu işlemi özellikle sabah ve akşam uygulamanız boğazın yumuşamasını sağlayacaktır.

Siyah turp ve bal

  • 1 tane orta büyüklükte siyah turp;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Kronik boğaz ağrısı, kronik öksürük yaşamakta olan kişilere tavsiye edilmektedir. Kısa süre içerisinde öksürüğün geçmesini sağlar. Bir tane siyah turp başı kesilerek, içi oyulur. Ardından 1 yemek kaşığı bal ilave edilerek ağzı kapatılır. 1 gece oda sıcaklığında bekletilerek turpun suyunu salması beklenir. Ardından karıştırılarak gün içerisinde 1 yemek kaşığı alınır. Öksürük geçene kadar bu işlemi her gün tekrar edebilirsiniz. Şeker hastalarının kullanması sakıncalı olabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...