Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Küba Kanser Aşısı CIMAvax Hakkında Bilinmesi Gerekenler

CimaVax-EGF, Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi tarafından üretilen ve ileri evre küçük hücreli akciğer kanserini immün ajanlar kullanarak durdurmayı hedefleyen ilk terapotik aşı türüdür.

Akciğer Kanseri Aşısı

Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi tarafından 25 yıllık bir araştırma ve geliştirme programı ürünü olan CimaVax-EGF ileri evre akciğer kanseri hastalarında uygulanmaya başlayan ve vücuda kanser hücrelerini tanıtarak kanserin ilerlemesini durduran bir aşı türüdür. 

[/caption]

Yakın bir zamana kadar akciğer kanseri Küba’daki ölümlerin önde gelen 2. nedeniydi. Sadece 2005 ile 2007 yılları arasında Küba’da 4601 kişi akciğer kanserine bağlı sebeplerden hayatını kaybetti. Kansere bağlı ölümlerin azaltılması için harekete geçen Küba Halk Sağlığı Bakanlığı kapsamlı bir program hazırlayarak Temel İmmünoloji Araştırmaları ve halk sağlığı araştırmalarını birleştirdi. Yapılan çalışmalarda ise akciğer kanseri hastalarında aşı ile EGF antikorunu baskılayarak kanserin ilerlemesinin durdurulabileceği tespit edildi. 

Bugüne kadar CIMAvax, dünya çapında yaklaşık 4000 hastayı tedavi etmek için kullanılırken, İlacın FDA onayını alan Amerikalı Roswell Park Enstitüsünün yaptığı açıklamalara göre Küba dışında Bosna-Hersek, Kolombiya, Paraguay, Çin ve ve Peru da kanser aşısını yetkili kurumlardan onay alarak kullanıma sundu. 

CIMAvax-EGF şu an için kanseri tamamen yok eden bir ilaç olarak değil, sadece ilerlemesini engelleyerek kanserli hücrelerin yayılmasını durduran bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Üzerinde yapılan çalışmalar farklı ülkelerdeki onkologların Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi ile işbirliği halinde çalışması nedeniyle hem hız kazanmış hem de kanser tedavilerine yepyeni bir boyut getirmiştir. 

Akciğer Kanseri Aşısı Nasıl Yapılır? 

EGF proteini vücutta doğal olarak bulunan ve hücrelerin büyümesinde görev alan bir yapıtaşıdır. Fakat kanser hastalarında hücre yapısında bozulmalar olduğu, kanserli hücrelerin EGF proteinini harekete geçirerek daha fazla salgılanmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Aşı, hastanın kendi bağışıklık sistemini temel alarak hastadan alınan tümör ve kanserli dokudan yapılmaktadır. İşlem şu sıra ile yapılır; 

  • Hastadan kanserli tümör ya da dokunun alınması;
  • Alınan örneğin laboratuvar ortamında yeniden dizayn edilmesi;
  • Oluşturulan kültürün hastaya aşı yoluyla damarsız bir bölgeye uygulanması. 

Alınan doku yeniden işlenerek vücudun kanserli hücreleri tanıması sağlanır. Böylece endojen epidermal büyüme faktörünün (EGF) reseptörlere bağlanmasını önlenerek tümörlerin  büyümesi ve çoğalması engellenir. Kişinin kendi bağışıklık sistemi kullanıldığından önce kişiden gerekli örnekler alınır. İlk aşılar kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler gördükten sonra hastalarda iyiye yönelik bir gelişme olmazsa diğer tedaviler ile birlikte önce iki haftada bir 4 doz daha sonra idamede tedavisi olarak 4 haftada bir 1 doz şeklinde uygulanmaktadır. Kişiye yönelik ve deneysel bir tedavi olarak da uygulanabildiğinden dozlar doktorun uygun gördüğü şekilde azaltılabilir, arttırılabilir ya da aşı tamamen kesilebilir.  Yine hasta kendi isteği ile tedaviyi sonlandırma tercihine sahiptir. 

Çalışmaları yürüten yetkililer yakın bir zamanda CIMAvax’ın kolon, prostat, göğüs ve pankreas kanseri hastalarında da benzer şekilde uygulabileceğini duyurmışlardır. 

Yan Etkileri

Hala çalışmaları araştırma ve geliştirme kapsamında olan ilacın yan etkileri tam olarak belirlenememiştir. Fakat Kemoterapi ve Radyoterapi gibi tedavi yöntemleri ile kıyaslandığında yan etkilerinin çok hafif olduğu belirtilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda en sık rastlanan yan etkiler her aşıda olabildiği gibi aşılı bölgede ağrı, acıma, yanma hissi, kızarıklık, şişkinlik ve cilt döküntüsüdür. Daha az görülen yan etkiler ise halsizlik, baş dönmesi, yüksek ateş, titreme ve bulantı hissidir. 

Satışı Nasıl Yapılmaktadır

İlaç, Küba’da Halk Sağlı Merkezi programına tabi olduğundan halk sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Amerika, Roswell Park Enstitüsünün FDA onayını almasının ardından ilacı sigorta kapsamına almış bulunmaktadır. 

Türkiye’de ise uygulama Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde başlamış olmakla birlikte ilaç sadece onkolog tarafından reçete edilmektedir.

Fakat Türkiye’de ilacın sigorta kurumu tarafından onayı olmadığından kişi ilacın maliyetini kendi ödemektedir. Bu maliyet yaklaşık olarak 3000 dolar olarak belirtilmiştir. Aşının kullanımının yaygınlaşması ve sigorta kapsamına girmesi durumunda maliyet düşecektir. Yine de şu an için konuya dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...