Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Hangi Nedenlerden Dolayı Ortaya Çıkar?

Bebeklerde ve çocuklarda öksürük farklı nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu nedenlerin belirlenmesinden sonra uzman hekimler gerekli tedavi sürecini planlar.

Bebeklerde Öksürük Nedenleri

Bebeklerde öksürük neden olur sorunun cevabı olarak birçok seçenek maddelenebilir. Öksürük sorunun en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

Soğuk Algınlığı

Bebeğinizde soğuk algınlığı varsa  burun akıntısı öksürme, burun tıkanıklığı, sulanmış gözler, iştah azlığı ya da iştahsızlık ve muhtemelen düşük ateş meydana gelir. Soğuk algınlığının ilerlemesi ile kuru öksürük ve daha fazla belirti meydana gelmeye başlar.

Solunum Sinsityal Virüsü

Solunum sinsityal virüsü (RSV), bebeklerde ile çocuklarda daha sık görülen bir durumdur. Herhangi bir yaşta olan bebekte ve çocukta gözlemlenebilir. RSV semptomları soğuk algınlığı semptomları ile benzerlikler gösterir. Bunların yanı sıra kötüleşen öksürük ve zorlu solunum ile birlikte ortaya çıkar. RSV genellikle Kasım ve Mart ayı  arasında gözlemlenir ve bazı kişilerde aynı soğuk algınlığı gibi zorluklar meydana getirir. Özellikle bir yaşından daha küçük bebeklerde, bronşiolit (küçük solunum tüplerinin iltihabı ) ve pnömoni (akciğer iltihabı ) gibi daha ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Bunlardan kaynaklı olarak şiddetli öksürükler oluşabilir.

Krup Hastalığı

Krup hastalığı derin bir öksürük ve geceleri zorluk öksürükler ile kendini belli eder. Krup çocuğun nefes almasında yüksek ses meydana getirmektedir. Bu hastalık sürecinde ortaya çıkan öksürükler korkutucu şekilde oluşur. Çoğu zaman ciddi düzeyde değildir ve evde yapılacak telafiler ile ortadan kalkar. Bu tarz semptomlar meydana geldiğinde mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir.

Alerjiler, Astım Ve Çevresel İrritanlar

Kedi tüyü, toz akarları gibi çevreye alerjisi olan bir bebek ya da çocukta ilk belirti öksürüktür.  Alerjiler  açık mukus, tıkanmış burun ya da burun akıntısına sebep olabilir. Ayriyeten devamlı burun damlası kullanmaktaysa bu sorunlar ortaya çıkartır.

Özellikle geceleri astımlı çocuklarda ve bebeklerde çok fazla öksürük eğilimi meydana gelir. Çocukta astım varsa göğüs tıkanıklığı, hırıltı ve zor nefes ortaya çıkar. Bebekler koşturup öksürmeye başlarsa (egzersiz kaynaklı astım), bu astımın sorumlu tutulabileceği bir diğer ipucudur. Soğuğa maruz kalma da astımlı bir bebeklerin öksürüklerini tetikleyebilir.

Bir başka olasılıkta sigara dumanı veya kirlilik gibi çevreye duyarlı bir uyarıcının çocuğun öksürmesine neden olmasıdır. Bu tarz ortamlardan uzak tutulması ile sorun ortadan kısa süre içinde kalkar.

Pnömoni veya Bronşit

Akciğerde enfeksiyon olan bir çok pnömoni vakası  soğuk algınlığı ile başlar. Çocuklarda ve bebeklerde pnömani varsa kötüleşen sağlık durumu, devamlı öksürük, nefes darlığı, ateş, vücut ağrısı ve titreme gibi semptomlarda oluşmaya başlar.

Bronşit bronşlar (akciğerlere hava taşıyan tüpler) genelde bir soğuk algınlığı ya da grip sonrasında enfekte olduğu zaman ortaya çıkar. Birkaç hafta boyunca devamlı olarak şiddetli bir öksürmeye sebep olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde pnömoni veya bronşit mevcutsa enfeksiyonu, öksürüğü ortadan kaldırmak için antibiyotik gerekebilir.

Diğer Etkili Nedenler

Sinüzit

Öksürüğe neden olan en önemli etkenler içinde yer alır. Sinüs boşluklarında bulunan bakteriyel enfeksiyon uzun süren bir öksürüğe sebep olacaktır. Çünkü mukus devamlı olarak boğazın arka kısmından boşalır ve öksürük refleksini tetikler.

Bir Nesneyi Yutma Teneffüs Etme 

Hastalık belirtiler göstermeden 1 bir hafta veya daha fazla süren bir öksürük olarak ortaya çıkabilir. Özellikle küçük bebeklerin küçük eşyaları yutması olarak meydana gelir. Bebeklerin ve çocukların doktoru öksürüğe yabancı cisimlerin sebep olduğunu düşünürse göğüs röntgenini çekilmesini ister. Akciğerde sıkışmış bir nesne mevcutsa ameliyat ile çıkarılması gerekecektir.

Boğmaca

Boğmaca  günümüzde DTaP aşısının yaygın kullanımı sayesinde daha az yaygındır Genelde salgın şeklinde gözlemlenir. Boğmacaya kapılan bir çocuk genelde 20 ila 30 saniye boyunca öksürür ve bir sonraki öksürme süreci başlamadan nefes alır. Bunun yanı sıra hapşırma, burun akışı ve hafif öksürme gibi soğuk algınlığı semptomları meydana gelebilir. Boğmaca semptomları meydana geldiği zaman kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır.

Alışkanlık

Bazı bebekler ve çocuklar bir hastalığa yakalandığı zaman öksürüğü alışkanlık haline getirebilir. Çocuk iyileşse bile öksürme refleksini alışkanlık olduğu için devam ettirir. Öksürme alışkanlığını uyku esnasında sürdürmez. Yemek yeme, konuşma ve oyun oynama esnasında sık şekilde alışkanlığını devam ettirir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...