Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bypass Ameliyatı Sonrası Öksürük Ne Kadar Sürer

Hastaların ameliyat sonrası bakımları tedavinin ve iyileşme sürecinin kısalması açısından oldukça önemi büyüktür.Özellikle hastalarda öksürük olmaması için düzenli egzersiz yapmaları ve düzenli beslenmeleri de gerekir.

Bypass Ameliyatı Sonrası Öksürük 

Bypass Ameliyatı Sonrası Öksürük olması hastadan hastaya değişmekte ama genelinde meydana gelen bir durumdur. Hasta bu durumda kendini çok yormamalı beslenmesine ve ilaçlarına dikkat etmelidir. Ameliyattan sonra vücudun eski temposuna dönmesi zaman alabilir. Bazı günler kişi kendini iyi hissederken, bazı günler biraz halsiz ve bitkin hissedebilir. Uykusuzluk, sinirlilik ve  keyifsizlik olabilir. Tüm bunlar birkaç hafta içinde azalarak kaybolacaktır. Bu duygu ve düşünceler çok rahatsız edici olursa da doktora bildirilmelidir.

Ameliyattan sonra hafif egzersizler yapılması ve bunun zaman içinde giderek artırılması iyileşmeyi hızlandıracaktır. Önce ev içinden başlayarak kısa yürüyüşler yapılabilir. Zamanla yürüme mesafesini artırarak, hava uygunsa ev dışında yürüyüş yapılabilir. Merdiven çıkmak gerekirse öksürük olmaması için bu yavaş yavaş ve her katta dinlenerek yapılmalıdır. Hastalar 6-8 haftadan sonra tamamen iyileşme sağlayabilirler.

Bypass Ameliyatı Sonrası Öksürük İçin Yapılması Gerekenler

Öksürük Egzersizi: Bu egzersizi oturur ya da yatar pozisyonda yapabilirsiniz önemli olan ameliyat yerini desteklemektir. Bu amaçla havlu ya da küçük bir yastıkla ameliyat yen desteklenir. Öksürük egzersizi için önce derin bir nefes almalısınız ve havayı ağzınızdan çıkarırken patlama sesi (öksürürken çıkan ses) yapmalısınız

Yatış Pozisyonu: Kalp ameliyatı olmuş olan hastanın 6 hafta boyunca sırtüstü pozisyonda yatması gerekir. Göğüs kafesinin yeniden iyileşmesi için bu gereklidir. İyileşme süreci ortalama 3 ay, hastanın dikkat edilmesi gereken süre ise 6-8 haftadır. Göğüs kafesinin tekrar açılmaması için mümkün oldukça sağa ya da sola dönük yatırılmamasına özen gösterilmelidir. Bu durumda hasta tekrar ameliyat edilmek zorunda kalabilir.

Yürüyüş, hareket: Hasta her gün yürüyüşünü 5’er dakika olarak ritmik arttırılmalıdır. Hastalar, kullandıkları ilaçlar ve uzun süre hareketsizliğe bağlı olarak oluşan kabızlık da egzersiz sayesinde azaltabilirler. Spor, yemeğin üzerinden en az 3 saat geçtikten sonra yapılmalıdır. Sporda nabzın kontrolü de çok önemlidir. En kolay yapılabilen spor, yürüyüş olduğundan, yürüyüş bantlarında spor ile bel ve eklem problemleri olan kişiler için de doğa yürüyüşleri uygundur.

Göğüs Korsesi: Kalp ameliyatı sonrası göğüs kemiği (sternum) açıldı ise hastaların güvenliği açısından göğüs korseleri tavsiye edilmektedir. Korse göğüs kemiğini çepeçevre sararak; vücut hareketleri sonucu oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesini sağlar. Taburcu olduktan sonra 2 ay boyunca kullanılması önerilir. İstirahat halindeyken çıkarılabilir. Ancak ani gelebilecek öksürüğe karşı hazırlıklı olunmalı ve kalp yastığı bulundurulmalıdır. Hasta korsesiz ise yastığı iki eliyle göğsüne bastırıp öksürebilir. Oluşabilecek risklerin azaltılması ve öksürürken hastanın ağrı duymaması bakımından bu durum

Düzenli İlaç Kullanımı: Kalp ameliyatı sonrası düzenli ilaç kullanımı çok önemlidir. Ritim düzenleyici ve kan sulandırıcılar, kalp ameliyatı olmuş kişiler için mutlaka düzenli kullanılması gereken ilaçlardır. Doktorunuzun uygun gördüğü süre aralıklarında hiç aksatılmadan kullanılmadır. Doktorun kesmediği hiçbir ilacı tek başına  alınan bir kararla kesmeye kalkışmamak tedavi için önemlidir. 

Beslenme: Hastaların bir ay sonrasında mutlaka bir diyetisyen ile işbirliği halinde olmaları gerekir çünkü beslenme programı baştan sona değişecektir. Yeni beslenme tarzı kalbin yükünü azaltacak şekilde olmalıdır. Kalp koruyucu beslenme alışkanlığı edinmek bypass damarlarının daha uzun ömürlü olmasını sağlar ayrıca hastaların kolesterol düzeyinin yükselmemesi için yağdan kaçınmaları gerekir. Özelikle yağlı besinlerden, kolesterol içeriği fazla yiyeceklerden ve hamur işlerinden uzak durmak önemlidir.

Öksürük ve ağrı için mutlaka Bypass sonrası sigara kullanımı sonlandırılmalıdır. Sigara yeni damarların kısa sürede tıkanmasına neden olur. Mideyi gerecek kadar çok yemek yememek gereklidir. Yemek anında su, kola gibi sıvı tüketilmemeli, meyve tüketimi yemekten sonra değil mide boşaldıktan sonra yenmelidir. Günün son yemeğini yatmadan 2- 3 saat önce yemelisiniz.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...