Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Boğmaca Tedavisi ve Tedavi Sürecinde Kullanabileceğiniz Bitkisel Terapiler

Boğmaca, Bordatella Pertussis adlı bakteriye bağlı olarak ortaya çıkan bulaşıcı bir çocukluk dönemi hastalığıdır. 100 bebekten 4’ü bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir.

Boğmaca Tedavisi

Bebeğinizin aşılarını düzenli olarak yaptırınız.

Boğmaca, sıklıkla çocuklarda görülen bakteri kökenli, bulaşıcı bir hastalıktır. Fakat bazı durumlarda yetişkinlik döneminde de görülebilir. Erken fark edildiği durumlarda boğmaca tedavisi çok kolaydır. Hasta kendi evinde bol sıvı alarak, hafif antibiyotikler ve istirahatle 2 haftada iyileşebilir. İlerlemiş durumlar ve ağır vak’alarda hastane gözetimi gerekmektedir. Solunumun çok zorlaştığı durumlarda antibiyotikler dışında oksijen takviyesi ve solunum desteği sağlanmaktadır. Ayrıca,  sağlık ocaklarında koruyucu tedavi yöntemi olarak çocuklara difteri, tetanos ve boğmaca aşıları düzenli aralıklarla yapılmaktadır. Lütfen bebeğinizin aşılarını ihmal etmeyiniz. Aşı günlerini geciktirmeyiniz. Boğmaca hastalığı bakteriyel bir hastalık olduğundan nefes yoluyla, havlu, tabak, bardak gibi ortak eşyaları kullanmakta bulaşabilir. Evin içinde 1 kişi boğmaca hastalığı geçirdiğinde tüm aile sağlık kontrolünden geçmek zorundadır. Aile fertlerine koruyucu tedavi yöntemleri uygulanır. Ölümcül olabileceği için ilk fark edildiğinde en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekir. Yalancı boğmaca hastalığında belirtiler benzer olup bakteri görülmez. Bu yüzden tedavisi sırasında kortikostreidler ve bol sıvı tüketimi önerilir.  

Boğmaca Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Boğmaca tedavisinde kullanılan ilaç adları  Türleri  Kullanım Süresi (gün) Miktarı (mg olarak)
Eritromisin Mikrolid Antibakteriyel 14 40 
Azitromisin Mikrolid Antibakteriyel 7 20
Klaritromisin Antibiyotik 7 15

TMP-SXT

 

Antibiyotik   14 10 

Salbutamol

Beta Adrenerjik Uyarıcı Doktor muayenesininardından karar verilir.

Pertussis İmmunoglobulin

Aşı 1 250 mg

 Bunlar dışında doktorunuz öksürüğü hafifletmek için kortikosteroid içerikli ilaçlar reçete edebilir. İlaçların düzenli kullanımında hastalığın 2 haftada iyileşme göstermesi beklenir. 

Yardımcı Bitkisel Terapiler

Buradaki bilgiler sadece hastalık sürecine destek olmak amaçlıdır. Evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri sadece tıbbi tedaviye yardımcı tedavi yöntemleri olmalıdır. Lütfen ”boğmacaya kesin bitkisel tedavi, bitkisel kür, kesin çözüm” adı altında satılan ürünlere inanmayın, doktor kontrolü olmadan kendinizi tedavi etmeye çalışmayın. Beklediğiniz her dakika sizin ya da çocuğunuzun vücudundaki bakteri miktarı artarak geri dönülmez hasarlara yol açacaktır. Boğmaca hastalığı erken müdahale edilmediği durumlarda sakatlayıcı ve ölümcül olabilir. Lütfen doktor kontrollerinizi yaptırınız. İlaçlarınızı düzenli kullanınız! 

Boğmaca bitkisel tedavi yöntemleri; 

  • Sarımsak; Doğal bir antibiyotik olan sarımsak zararlı bakterileri vücuttan atar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalık sürecinde günde 1 tane sarımsağı küçük küçük dilimler halinde su ile yutabilirsiniz. 
  • Soğan;  Antibakteriyel yapısı ile soğan enfeksiyonları vücuttan atmanıza yardım eder. Çay gibi demleyerek günde 1 bardak soğan suyu içebilirsiniz.

Zencefil; Uluslararası sağlık kuruluşu FDA tarafından güvenilir olarak sınıflanmış  anti-inflamatuar yapısı olan tıbbi aromatik bir kök bitkidir. Hastalığın neden olduğu öksürüğü hafifletir, boğaz yolunu temizler ve rahatlatır. Taze ve kurutulmuş olarak satılmaktadır. Çay olarak demleyip içebilirsiniz. Yemeklerinize katabilirsiniz. 

  •  Kekik; Antiseptik özellikleri olan kekik zararlı bakteri ve virüsleri temizler. Ateş düşürücü özelliği vardır. Solunum yollarını rahatlatır. Bakterinin neden olduğu iltihapları söker. Çay olarak içebileceğiniz gibi çorbalarınızın içine takviye olarak ekleyebilirsiniz. 
  • Nane; Boğaz ve nefes yollarının nemlenmesine yardımcı olur. Bakterilerin vücuttan atılmasını destekler. Öksürüğü azaltarak göğsünüzü yumuşatır. Çay olarak günde 3- 4 bardak içebilirsiniz. 
  • Havuç suyu; Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve dehidrasyonu engellemek için gün içinde bol bol havuç suyu içebilirsiniz. 
  • Bal; Doğal bir antiseptik ve antibiyotiktir. Öksürüğün azaltılmasına yardımcı olur. Nefesinizi yeniler. Bakterilerin neden olduğu tahribatı iyileştirmeye yardım eder. Bağışıklığı güçlendirir. Çaylarınızın içine katabileceğiniz gibi ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. 
  • Zerdeçal; Antiviral ve antibakteriyel bileşikler içeren zerdeçal hastalığın neden olduğu öksürüğü sakinleştirir. Bal içine bir kaşık zerdeçal katarakt, çorbalarınızda ya da çayınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. 

Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen kullandığınız ilaçlarla etkileşime girme ihtimaline karşı yardımcı terapiler uygularken doktorunuzu bilgilendiriniz. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...