Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Bronşiolit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğerlerdeki hava kanallarında bulunan virüslerin enfeksiyon oluşturduğu bebeklerde bronşiolit görülür. Tıbbi müdahaleye gerek kalmadan bitkisel tedavi yöntemleri vardır.

Bebeklerde BronşiolitBronşiolit solunum yollarını etkileyen ve yaygın görülen bir hastalıktır. Akciğerlerdeki hava kanallarını (bronşları) etkileyerek enfeksiyona neden olan virüsler nedeniyle olur. Bronşiellerin işi akciğerlerdeki hava akışını sağlamaktır. Enfekte olduklarında veya hasar gördüklerinde şişebilir veya tıkanabilirler ve bunun sonucunda oksijen akışı zorlanır. Bebeklerde bronşiolit sık karşılaşılan bir durumdur ancak yetişkinleri de etkileyebilmektedir.

Bronşiolit Belirtileri

Bebeklerde bronşiolit hastalığının ilk belirtileri genellikle soğuk algınlığıyla benzerlik gösterirse de; hastalık geliştikçe ciddi solunum problemlerine yol açan belirtiler gösterecektir.

  • Nefes darlığı
  • Hırlıltılı nefes alma
  • Yorgunluk
  • Öksürük
  • Ateş
  • Nefes alıp verirken kaburgalardaki batma hissi
  • Cildin oksijensizlikten mavimsi görünüşü

Asbest, kum veya kömür tozu gibi zararlı maddelere maruz kalan yetişkin kişiler de bu belirtileri gösterebilirler. Yetişkinlerde belirtilerin ortaya çıkması iki hafta ile bir ay arasında sürebilir.

Bronşiolit Tipleri ve Nedenleri

İki ana tipi vardır. Yetişkin kişileri etkileyen tipe obliteran bronşioliti denir ve çok nadiren karşılaşılır. Amonyak, çamaşır suyu, klor ve mineral tozlarının solunum yolu enfeksiyonlarına yol açarak bronşlarda yara oluşturması durumudur. Daha sık görülen ve genellikle bebekleri etkileyen viral bronşioliti inceleyelim.

Viral bronşiolit

Hızla çoğalan ve bağışıklık sistemine karşı savaşan mikroskobik organizmalar olan virüslerin; solunum yollarına girerek enfeksiyona neden olmasıyla ortaya çıkan bronşiolit türüne verilen isimdir. Viral bronşiolit genellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde görülür. Bebeklerde bironşiolit neden olan yaygın enfeksiyon türleri şunlardır:

Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV)

RSV, bronşiolitin en sık görülen nedenidir. Genellikle 2 yaşın altındaki çocukları etkiler ancak en çok 1 yaş altındaki bebeklerde görülür. Bulaşıcı ve tehlikeli olan enfeksiyon; hava yollarında iltihaplanma ve şişmeye neden olur.

Adenovirüsler

Özellikle mevsim geçiş dönemlerinde bebek ve çocukları etkileyen bu virüs; üst solunum yollarında enfeksiyona neden olarak bronşiolit oluşumuna zemin hazırlar.

Grip virüsleri

Akciğer, burun ve boğazda enfeksiyona neden olan bu virüs hem yetişkinleri hem de çocukları etkiler. Enfekte olan kişinin hapşırması, öksürmesi veya teması halinde bulaşabilen hastalık çok tehlikelidir. Özellikle bağışıklık sistemi çok güçlü olmayan bebekleri etkileyerek bronşiolite neden olabilir.

Bronşiolit Tedavisi

Birçok viral bronşiolit vakası hafiftir ve tıbbi müdahaleye gerek kalmadan bitkisel tedavi yöntemleri ile atlatılır. Daha ağır vakalarda ise hastaneye gitmek gerekebilir.. Bronşiolit hastalığı virüs kaynaklı olduğundan antibiyotik ilaçlar tedaviye cevap vermeyecektir. Solunum yollarının açılmasına yardımcı olacak çocuklarda ve bebeklerde bronşiolit ilaçları kullanıp kullanılmayacağına doktorunuz karar verecektir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Tıbbi tedavinin acilen gerekmediği durumlarda bronşioliti, açıklayacağımız tamamen doğal ve bitkisel yöntemlerle tedavi etmeniz mümkün. Bu bitkisel yöntemlerin, daha etkili ve hızlı iyileşme sağlaması için ilk belirtiler ortaya çıkar çıkmaz uygulanması gerekir. Ancak bronşiolit iyileştirme göstermezse veya daha ciddi solunum problemlerine yol açarsa derhal sağlık ekiplerinden destek almalısınız.

Zencefil

Yapılan araştırmalarda, zencefilin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı anti-inflamatuar bir etkisi olduğu görülmüştür. Bu enfeksiyonlara karşı savaştığı anlamına gelmektedir. Kuru zencefili ağzınızda çiğneyerek veya çay yaparak tüketebilirsiniz.

Zencefil herkes için sağlıklı ve güvenlidir ancak şu kişilere olası yan etkilerinden dolayı tüketilmesi tavsiye edilmez:

Hamile veya emziren kadınlar

Şeker hastalığı olanlar

Kalp problemleri olanlar

Bal

Bal, içerdiği antioksidanlar sayesinde bronşiolit tedavisinde çok faydalıdır. Boğazı yumuşatmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir.

  • Bir bardak çay veya kahveye bal ekleyip içebilirsiniz.
  • Zencefil ile balı karıştırıp beraber tüketebilirsiniz.
  • Bir bardak su içerisine limon suyu ile beraber bal ekleyip içebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal yemeklerde sıkça kullanılan bir baharattır. Aynı zamanda içerdiği antioksidanlar sayesinde enfeksiyon nedeniyle oluşabilecek tahrişi azaltır. Salata, yemek ve çaylarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Mide sorunları

Safra kesesi sorunları

Demir eksikliği

Kan hastalıkları

Hamilelik

Durumlarında fazla zerdeçal tüketmeniz tavsiye edilmez.

Tuzlu Su

Tuzlu suyu, boğazınızda bir enfeksiyon oluşmuşsa ve boğaz ağrısı yapıyorsa hafiflemesine yardımcı olur. Hazırladığınız tuzlu suyu gargara yapıp tükürün. İstediğiniz sıklıkta yaptıktan sonra ağzınızı temiz suyla durulamanız ağız tadının bozulmasına izin vermeyecektir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...