Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Bitmesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akciğerlerin bitmesi hastalığın son evresi anlamına gelir. Bu süreçte uzmanlar hasta kişilerin bu süreçte yaşam kalitesini yükseltmek adına tedavi ile alakalı uygulamalar yapılır.

Akciğer Bitmesi ( Son Dönem Akciğer Hastalığı)

Son dönem akciğer hastalığı, akciğer ile alakalı olan hastalıkların en şiddetli şeklidir. Bir akciğer hastalığı, akciğerlerin fonksiyonlarını ciddi şekilde tehlikeye atığı noktaya geldiği zaman hastalık “son aşama” olarak kabul edilmektedir. Çoğu vakada son aşama gelmeden önce belirli akciğer hastalıklarından bir tanesinin teşhisi konur. Son dönem akciğer hastalığı, ciğerlerin karbon dioksiti yeterli düzeyde kaldırmadığı ve hasta vücudunun ihtiyacı olan oksijeni yeterli şekilde tedarik edemediği anlamına da gelir. Akciğerin bitmesi aşamasına gelinceye kadar birçok hastalık meydana çıkabilir. Akciğerlerin bitmesi halk arasında kanser için kullanılan bir kelimedir. Akciğerlerde son evre hastalığı için kanserin evresinin belirlemesine bakılır. Kanser hücreleri 4. evresindeyse ve akciğerin büyük bir bölümünü kaplamışsa akciğer son evre hastalığı olarak tabir edilir. Kanserli hastalarda meydana gelebilecek farklı akciğer sorunları arasında;

  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya amfizem
  • Kistik fibroz
  • Akciğerlerin skarlasması (pulmoner fibroz)
  • Pulmoner vasküler hastalık

Bu tarz hastalıklar ve koşullar, ciğerlere hava ile kan akışını, hava keselerinde ya da akciğer alveollerinde gaz değişimlerini etkileyebilir.

Belirtileri

Son dönem akciğer hastalığı vakalarında akut ve şiddetli semptomlar meydana gelebilir. Bu belirtiler genelde aşağıdaki gibidir.

  • Nefes darlığı (dispnesi)
  • Aşırı düzeyde yorgunluk
  • Hırıltı
  • Aşırı mukus üretimi
  • Öksürük
  • Azalan oksijen düzeylerinden kaynaklı olarak mavi tırnak, dudak veya cilt

Son dönem akciğer hastalığı ya da  evre 4 en şiddetli akciğer hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte hastanın günlük olarak yaptığı işler oldukça zor gelir ve hasta bu işleri yapma konusunda büyük sıkıntılar yaşar. Hastalıkta hastaların akciğerlerinde % 30 ya da daha düşük seviye solunum sağlanabilir. Ayriyeten hastalarda düşük kan oksijen seviyesi bulunur.

Teşhisi ve Tedavisi

Uzman doktorlar akciğerlerde meydana gelen sorunu genelde önceden takip eden doktorlardır. Bu şekilde değilse hasta ile alakalı tam detaylı tıbbi öykünün anlatılmasını isterler. Uzman öncelikli olarak durumun tam olarak ciddiyetinin belirlenmesine odaklanır. Bu ciddiyet dâhilinde gereken en doğru tedavi planı devreye sokulacaktır. Bunun için yapılacak olan testler arasında;

Akciğer Fonksiyon Testleri; bu testler akciğerlerin havayı solunum yollarına ne kadar iyi götürdüğünü ölçmektedir. Bu testler arasında spirometri ve pik akış izleme bulunur. Akciğer fonksiyonu normalin % 30 ila% 50 daha da altındaysa, son aşama akciğer hastalığı teşhisi konabilir.

Diğer Testler; uzman hekimler göğüs röntgeni, BT taraması veya arteryel kan gazı analizi yapar. Bu testler sayesinde uzman hekimlere hastanın akciğer hastalığının derecesini belirlemesine yardımcı olur.

Tedavisi

Akciğer bitmesine sebep olan hastalıklar ilerleyici olan hastalıklardır. Genelde bu tarz hastalıkların artık tedavisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra mevcut olan tedavisi bulunur. Bu konuda uzman doktor kişiye özel tedavi planlaması yapar. Hastalık ilerleyici olduğundan dolayı uzman ihtiyaçlar doğrultusunda zaman için tedavi planına değişiklikler gerçekleştirebilir.

Bronkodilatörler

Uzman hekimler hastalarına hava yollarını açmak ve rahatlamasına yardımcı olmak için bronkodilatatörler önerir. Genelde bronkodilatörler inhalerlerdir, bundan kaynaklı olarak ilaç direkt olarak akciğerlere gider.

Bronkodilatörler kısa ve uzun etkili teneffüsleri bulunur. Kısa etkili olanlar hızlı şekilde rahatlama sağlar, uzun etkili olanlar uzun süreli rahatlama sağlar.

  • Beta-agonistler, hava yollarındaki sıkı kasları rahatlatmak adına işlevlerinde görür. Bu sayede sıkıntı kasları daha geniş hale getirirler.
  • Antikolinerjikler solunum yollarında bulunan kasların sıkışmasının önüne geçmeye yardımcı olurlar. Böylelikle akciğerlerden mukusun temizlenmesi daha kolay olur.

İnsteroidler ve Kombinasyon İnhalörleri

Bazı durumlarda uzman hekimler steroidleri reçete edebilir. Steroidler iltihaplanmanın azaltmasını ve alevlenmesini önlemeye destek sağlar. Steroidleri doğrudan  akciğerlere vermek için uzman inhale steroid reçete edebilir. Ateşleme esnasında  uzmanlar oral steroid reçete edebilir. Bazı ilaçlar ile inhalere iki farklı ilaç türü birleştirir. Bunlara kombine inhalerler denir.

Antibiyotik ve Aşılar

Akciğer hastalığı olan kişiler enfeksiyon kapmaya, pnömoni veya grip gibi bir virüslere yakalanma riski taşırlar. Özellikle enfeksiyonlar ciddi komplikasyonlara ya da alevlenme yol açar. Akciğer sağlığı belirtilerinde veya genel sağlıkta bir değişiklik fark edilirse mümkün olan en kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Son dönem akciğer hastalığında belli başlı aşıların yapılması da hastalık türüne göre gereklidir. Tedavi sürecinde aşıları aksatmamak uzman kontrollerine zamanında gitmek yaşam kalitesini arttırmak için çok önemlidir. Aşılar oluşabilecek olan enfeksiyonlarında önüne geçer.

Oksijen Terapisi

Oksijen, düzgün çalışmasını gereken bir vücut için gereklidir. Özellikle akciğer hastası olan kişiler için oksijen çok daha önemlidir. Bu tarz hastalıklarda oksijen seviyelerini korumak gerekir. Uzman hekimler yeterli derecede oksijen almasını sağlamak için sık şekilde oksijen tedavisi yapar.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...