Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

J45 Astım Karma Tedavisi ve İyileşme Süresinde Yapılması Gerekenler

Hastalık adlarının farklı dillerde adlarının değişmesi ve uluslararası istatiksel sınıflamasının doğru yapılması açısından Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından kabul edilen bazı kod sistemleri bulunmaktadır. J45 astım hastalıklarında kullanılan genel kodun adıdır.

J45 Astım Karma Nedir?

J45: Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası sağlık kuruluşları tarafından tanımlanan kronik alt solunum yolu hastalıklarının genel kod adı olup; hastalığın karakterine, nedenlerine, hastanın yaş grubuna ve belirtilerin şekline göre alt kategorilere ayrılan bir istatiksel sınıflama türüdür.

J45.8 Astım Karması

J45.8 karma astım olarak da bilinen ve hem alerjik nedenlere hem de bronş sistemindeki daralmalara bağlı olarak gelişen solunum yolu rahatsızlığıdır.

Kod Açılımları İlişkili Hastalıklar Ayırt Edici Tanı Belirtileri Tetikleyiciler
J45.0 Alerjik astım, Ekstrensek alerjik astım, Bronşit NOS, Astımlı rinit, Atopik astım Astımlı saman nezlesi.  Akciğerlerdeki bronşiyal hava yollarının daralması ve şişmesi, nefes almada zorlanmanın kronikleşmesi. Hırıltılı nefes sesi, Öksürme, Göğüs ağrısı, Nefes darlığı ve Nedensiz nefes nefese kalma  Evcil hayvan tüyleri, Toz, Duman, Polen, Küf, Soğuk hava Stres
J45.1 Alerjik olmayan ve

İdiosenkratik

Bronşiyal geçitlerin daralması nedeniyle solunum güçlüğü ortaya çıkan kronik solunum yolu hastalığı. Sabahın erken saatlerinde karakterize olmuş öksürük, Uykudan boğuluyor gibi uyanmak Stres, Kapalı ortamlar, Bağılıklık baskılayıcılar
J45.8 Astım karması 0 ve 1’de listelenen koşulların kombinasyonu

Üç farklı bileşeni olan bir bronşiyal bozukluk şekli: Solunum yolu aşırı duyarlılığı, inflamasyonu ve tıkanıklığı.

Yukarda sayılan tüm belirtiler Yukarda sayılan tüm nedenler
J45.9 Tanımlanmamış- Geç başlangıçlı astım,  Astımlı bronşit NOS, Solunum yollarında nedeni belirlenemeyen düzleşme Hırıltılı solunum, Dispnere spazmotik daralma Nefes darlığı, Paroksismal ———-

Tedavi Yöntemleri

Hastalığın kesin tanısının ardından yeni atakları önleyici ve atak anında uygulanmak üzere 2 farklı türde tedavi yöntemi bulunmaktadır.

  • Yeni atakları önleyici tedavilerde solunum yolu inflamasyonu azaltılarak zaman içinde semptomların giderilmesi hedeflenir. Bunlar düzenli uygulama gerektiren uzun süreli tedavileri içerir.  Bu noktada karar verici kişi doktorunuz olacaktır.  İnhale kortikosteroidler, nebülizör, anti-IgE enjeksiyon, oral tabletler ya da nefes açıcı inhaleler tedaviye yardımcı ilaçlar olarak kullanılır. Bunun yanında diyet ve egzersiz gibi terapiler gündelik hayatın bir parçası olmalıdır.
  • Atak anında uygulanan tedaviler ise hızlı rahatlama ve kurtarma yöntemleridir. Bunlar tedaviden çok o an içinde bulunulan durumda hastanın hayatta kalmasını sağlayacak müdahalelerdir. Şiddetli atak geçiren hastalarda doktor hastanede gözetim kararı verebilir. Hasta solunum cihazına bağlanarak nefes yolu açılana kadar bu şekilde tutulabilir.

İyileşme Süreci

Astımlı birçok kişinin özellikle kortizon türevi steroid içeren ilaçları almakla ilgili kaygıları olduğunu biliyoruz . Bazı insanlar, her gün ilaç almak konusunda endişeli hissetmektedir. Kişi kendini iyi hissederken bile neden ilaç kullanması gerektiğini sorgulayabilir ya da uzun süreli ilaçların olası yan etkilerinden çekinebilir. Fakat astım tedavisi ne yazık ki uzun süreli ilaç kullanımını zorunlu kılmaktadır. Reçete edilen günlük ilaçları almadığınız takdirde daha yüksek steroid tedavisine ihtiyaç duyma ihtimaliniz artar. Öncelikle hastalığınızla barışık olmanız ve doktorla işbirliği halinde kalmanız önemlidir. Düzenli kontroller ihmal edilmemelidir. Akciğer ve bronşlarınızın takibi ilaçlarınızı ne zaman bırakmanız gerektiği konusunda doktorunuzun fikir sahibi olmasını sağlar. Düzenli olarak ilaçlarını kullanmayan ve ”bugün iyi hissediyorum almasam da olur” diyen hastalar zaman içinde kullandıkları doza karşı bağışıklık geliştirirler. Bu da iyileşme sürecini uzatarak daha yüksek dozlarda ilaç kullanmanıza neden olur.

İlaçlarınızı doğru zamanda, doğru dozda ve doktorunuzun önerdiği süre boyunca almayla çalışmanız iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

İyileşme süreci sadece ilaç kullanımı ile ilgili değildir. Aynı zamanda yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekebilir. Alerjenlere daha az maruz kalacağınız bir ortam yaratarak işe başlamalı, tetikleyicilerden uzak durmalısınız.  Diyet ve nefes egzersizleri iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Soğuk hava gibi tetikleyiciler bronşlarınızda daralmaya neden olabilir. Bu yüzden aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda kendinizi korumalısınız.

Ihlamur, nane, papatya gibi bitki çayları günlük olarak tüketilebilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 oy, ortalama: 3,75 puan
Loading...