Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Bronşit Belirtileri Ve Hastalığın Başlaması Nasıl Olur

Ağız ve burun yoluyla solunan hava soluk borusuna, oradan da akciğerlere ulaşır. Akciğerdeki dallanan boru şeklindeki yapıların büyük olanına bronş denir. Bu bronşlardaki iltihaplanma ile birlikte oluşan daralmalar yüzünden soluk almalarda ve özellikle soluk vermelerde zorluklar yaşanır.

Belirtileri ve Başlangıcı

Ağız ve burun yoluyla solunan hava soluk borusuna, oradan da akciğerlere ulaşır. Akciğerdeki dallanan boru şeklindeki yapıların büyük olanına bronş denir. Bu bronşlardaki iltihaplanma ile birlikte oluşan daralmalar yüzünden soluk almalarda ve özellikle soluk vermelerde zorluklar yaşanır. Böyle nöbetler halinde olan bronş kasılmalarına astım bronşit denir. Bronşit bronşlardaki iltihaplanma olup soluk alıp vermede sorun yaşanmaz. Çünkü bronşlarda daralma olmaz. Astım bronşitte iltihaplanma dışında bronşlarda daralma ve hava yollarında daralma görülür.

Astım bronşit belirtileri içinde en belirgin olanı; nefes alıp vermede ciddi sorun yaşanmasıdır. Birey hırıltılı nefes alıp verir. Özellikle geceleri artan kuru ve uzun süreli öksürükler (nedeni; balgam ve bronş etrafındaki kasların fazlaca kasılması), seste kısılmalar, boğazda yanma hissi ve ateş astım bronşit belirtileridir. Öksürük ve ateş astım bronşit başlangıcı belirtileri olup, nemli bir odada dinlenerek ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılarak tedavi olabilir. İlerleyen durumlarda mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve hastalığı tetikleyen olumsuzluk etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Astım hastaları nefes alıp vermede sorun yaşadığı için, nefesinin yetmediğini düşünerek çok hızlı soluk alıp verirler.

Astım bronşit hastalığının ilerlemesi durumunda, yoğun hücre kaybı olacağı için sonu ölümcül olan hastalıklara neden ihtimali yüksektir. Bu yüzden tedavi sırasında doktor önerileri mutlaka dikkate alınmalı ve hastalığı tetikleyen etkenlerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Astım Bronşit Hastalığının Nedenleri Nelerdir 

Hastalığın birçok nedeni ve tetikleyici vardır. Özellikle hava kirliliği ve sigara kullanımı hastalığın asıl sebeplerindendir. Bunun dışında astım bronşite;

  • Özellikle çocuklarda tekrarlayan üst solunum enfeksiyonunun ilerlemesi,
  • Çiçek polenleri ve doğadaki alerjenlere fazla maruz kalınması,
  • Genetik faktörler,
  • Toz içeren ortamlarda çalışanlar ve boya gibi kimya sektöründe çalışanlar kişiler,
  • Evde beslenen hayvan tüyleri ve ev bulunan tozlar neden olan etkenlerdir.

Ayrıca parfüm kokuları, sigara dumanı, nem, soğuk hava, yoğun spor etkinlikleri gibi etkenlerde var olan astım bronşit hastalığını tetikleyen etkenlerdir. Ama spor etkinlikleri öncesi, astım ilaçlarının kullanılması astım ataklarını engellemek için kullanılmalıdır.  Astım bronşit hastalarının ataklarını tetikleyen unsurlar, hastalığın özelliklerine göre değişebileceği için; hastalar gerekli tedbiri almalıdır.

Astım Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır

Tedavi süreci belirlenirken hastalığın hangi aşamada olduğu çok önemlidir. Hastalığın başlangıcında yani ilk evresinde rahatlatıcılar kullanılmalıdır. Bronşları genişleterek, solunumu kolaylaştıran mavi, yeşil veya gri renkli ilaçlardır.

Hastalığın ilerlemesi ve tedavi için geç kalınan durumda önleyici ilaç tedavisi uygulanır, başlangıca göre uzun bir tedavi süreci gerekir. İltihabı azaltarak duyarlılığı giderir. Kırmızı, sarı, kahverengi ya da turuncu renkte olan ilaçlar, günde iki kez düzenli kullanılmalıdır.

Hastalığın çok ilerlediği ve nöbetlerin sıklaştığı durumlarda acil ilaçlar kullanılır. Burada amaç hem rahatlatmak hem de yüksek dozda iltihap giderici kullanılarak hastayı normal hayatına döndürebilmektir. Özellikle ilk kez atak geçiren hastaların gecikmeden acil servise giderek, gecikme olmadan duruma müdahale edilmesi gerekir.

Astım bronşit hastaları ilaç kullanımı dışında dikkat edilmesi gerekenler

  • Hasta farklı ilaçlar kullanıyorsa bunların azaltılması, atakların geçmesine yardımcı olur.
  • Hastaya ait yatak odası iyi temizlenmesi alerjen etkileri ortadan kaldırır.
  • Yaşadığı ortamın sık sık havalandırılması gerekir.
  • Sigara kesinlikle kullanılmamalı ve sigara dumanı bulunan ortamda dahi durulmaması gerekiyor.
  • Alerjenlerden uzak durulmalı ve nem dengesi doğru olarak korunmalıdır. Ayrıca beslenmeye dikkat edilmesi de hastalığın iyileşmesine etken olmaktadır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...