Alerjik Astım Tedavisi İçin Hangi İlaçlar ve Ek Tedavilerin Kullanımı Yapılır?
Astım hastası olan kişilerde öncelikli olarak uzman tarafından hangi evrede ve hanfi düzeyde olduğunun tespiti yapılır. Ardından gerekli tedavi planı sürecine başlanır. Tedavi planı dışına çıkmadan hareket etmek semptomların azalmasına yardımcı olur.
İçindekiler
Kullanılacak İlaçlar
Uzun Süreli Bronkodilatörler
Uzun etkili bronkodilatörler, kontrolör ilaçlarının farklı bir türüdür. Kurtarma inhalerleri tarzında çalışırlar ama yarattığı etkileri daha uzun ve genelde 12 saat sürer. Bu ilaçları düzenli olarak, günde iki kez kullanmak gerekir. Bunları sadece steroidlerle beraber kullanılır ve asla astımı kontrol altına almak adına tek ilaç olarak kullanılmaz.
Anti-Lökotrien İlaçlar
Montelukast (Singulair), zafirkulast ( Accolate ) ve zileutonun ( ziflo ) uzun vadeli astım kontrolü yardımcılarıdır. Bu ilaçlar hava yolu inflamasyonunu tetikleyen lökotrienler ismi verilen moleküllerin etkilerini azaltır.
Ağız Kortikosteroidleri
Ciddi düzeyde astım atağı geçirildiği zaman kurtarma ilaçları yeterli düzeyde yardımcı olmayan insanlar için kullanılan yaygın bir steroid ilaçlardır. Genelde hap olarak alınır ve ciddi belirtilere sebep olan iltihaplanmayı azaltma üzerine çalışır. Steroidleri yalnızca onlara ihtiyaç duyulduğunda kullanılır, çünkü uzun süre yüksek dozlarda alınırsa ciddi yan etkiler meydana getirir.
Antikor Tedavisi
Omalizumab ( Xolair ), genelde şiddetli alerjik astımı sorunu, ortadan kalkmayan ve diğer tedavilerle kontrol edilmeyen kişiler için son çare ilaçlardır. Vücuttaki hücrelerin iltihaplanma sürecine başlamasının önüne geçer.
Kısa Süreli Bronkodilatör
Bu ilaçlar hızlı bir şekilde çalışır ve genelde doktorların astım krizleri için önerdiği ilk ilaçtır. Astım hastası olan herkes insan kısa etkili bronkodilatör kullanmaktadır. Genelde bu ilaçlara kurtarma inhalatörleri adı verilir. Etkisi son 4 ila 6 saat sürer. Akciğerlerindeki hava yollarını açmaya yardımcı olurlar.
İnhale kortikosteroidler
Doktor kurtarma solum cihazının çok sık kullanılmasını gerektiğini düşünürse, her gün inhale steroid gibi ilaçları almak gerekebilir. Bu ilaçlar taşınabilir bir cihaz ile solunur. Bunlara “kontrolör” ilaçlar adı verilir. Çünkü astımı daha uzun süreli kontrol etmeye yardımcı olurlar. Bu ilaçlar, gelecekte astım atakları sonrasında ciğerlerin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Kurtarma İnhalörleri
Bu tarz ilaçlar insan vücudunda hızlı şekilde tedavi işlemine geçer. Uzman hekimler kısa süreli bronkodilatörlerde olduğu gibi astım atakları olduğu zaman öncelikli olarak bu ilaçları kullanır. Astım hastası olan herkes kısa etkili bronkodilatör kullanmıştır. Özellikle meydana gelen semptomların kısa süre içinde ortadan kalkması konusunda hasta kişiye yardımcı olur. Etkisi 4 ila 6 saat aralığında sürmektedir. Kurtarma ilaçlarına örnek verecek olursak; albuterol, levalbuterol ( Xopenex ) ve pirbuterol(Maxair) verilebilir. Kurtarma ilaçları kapsamında alerjik astım aşısı kullanımı da yapılabilir. Alerjik astım aşısı kullanımı konusunda uzman hekim karar verir.
Bitki ve Diğer Destekler İle Tedavi
Otlar ve doğal besin takviyeleri; alerjik astım tedavisi kapsamında birçok bitki ve ot kullanımı yapılabilir. Özellikle zencefil, bal, sarımsak ve soğan beslenme içine katılması gereken ve düzenli tüketilmesi gereken bitkiler içinde yer almaktadır. Bu tarz ürünlerin kullanılması konusunda uzman hekimden görüş almak çok önemlidir. Ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda astım semptomları için magnezyum, omega-3 yağ asitleri, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidan takviyelerinin düzenli kullanımının fayda sağladığı ortaya çıkmıştır. Bu doğal ürünlerin kullanımları ve nasıl kullanılacağı konusunda mutlaka uzman hekim görüşü almak gerekir. Aksi takdirde alerjik astım semptomları ortadan kaldırmak yerine daha kötü hale getirmek mümkündür. Çünkü bazı alerji türlerinde bitkiler daha çok tetikleme yapabilir.
Yoga; astımlar ile alakalı sorunu olan kişiler solunum açısından da sorunlar yaşamaktadır. Yoga yaparken kullanılan uygulamalar solunum egzersizlerinin astımlı bazı insanlara solunumu kontrol etmesine yardımcı olur. Ayrıca düzenli şekilde yoga yapılması astım tetikleyicilerinin yarattığı stresini hafifletmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda stresi attığı yönündedir.
Diyet; özellikle hastanın herhangi bir gıda alerjisi varsa, alerji ataklarını tetikleyen gıdalardan kaçınması gerekir. Bu sayede meydana gelebilecek olan bazı astım semptomların önüne geçilmiş olur.
Akupunktur; sorun yaşayanı bazı kişiler akupunkturun astım ataklarını azaltmaya ve solunumu arttırmaya yardımcı olduğunu söylemektedir.
Biyolojik geri bildirim; kalp atım hızını kontrol etmeyi öğrenmek astımın tedavisinde yardımcı olabilir. Bu konuda halen araştırma yapılmaktadır.