Akciğer Sağlığına Fayda Sağlayan Bitki Çeşitleri
Akciğer sağlığına faydalı olan bitkiler ve diğer yiyecekler düzenli bir şekilde tüketildiği zaman yaşama daha mutlu şekilde devam edilebilir. Bunun için doğal bitkilerin kullanımları tercih edilmelidir.
İçindekiler
Akciğere İyi Gelen Bitkiler
Kekik
Kekik, doğal dekonjestan olan karvakrol ve rosmarinik asit içermektedir. Ayrıca histamin içeriği sayesinde solunum yollarında ve burun geçişinde bulunan sorunları azaltır. Soğuk algınlığı ya da veya başka bir hastalık sırasında bağışıklık sistemini destekleyen antioksidanlar içerir. Bu sayede akciğerlerde oluşmuş olan sıkıntıların önüne geçer. Kekik yemeklerde baharat olarak sık şekilde kullanılmalıdır. Düzenli şekilde kullanıldığı zaman akciğer hastalıkları için fayda sağlar. Ayrıca çay olarak da tüketilebilir. 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı kurumuş kekik eklenir ve 5 dakika demlendikten sonra içilir.
Öksürük Otu
Eski zamanlarda akciğerleri güçlendirmek adına kullanılan bitki C vitamini açısından oldukça zengindir. Balgam söktürme özelliği bulunan bitki konusunda yapılan araştırmalar sonucunda öksürük, bronşit, astım ve akciğer sorunlarına iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Öksürük otunu çay olarak tüketmek gerekir. Kuru öksürük otu demleme usulü şeklinde kullanılır.
Okaliptüs
Akciğere faydalı bitkiler arasından bulunan okaliptüs öksürüğü hafifletmek, konjesyon ile mücadele etmek, tahriş olan sinüs pasajlarını yatıştırmak adına balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Okaliptüs ayriyeten soğuk algınlığı ve benzer hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi adına da vücutta çalışır. Akciğer ve sinüs enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmak adına okaliptüs yağı kaynar suyun içine aktarılır. Ardından baş bölgesine örtülen bir havlu ile tencereden çıkan okaliptüslü buhar derin derin içe çekilir. Okaliptüs banyoda da sinüslerin açılması için nane yağı ile birlikte kullanılabilir. Küvet içine damlatılacak olan nane ve okaliptüs yağı ile duş alınmalıdır.
Ekinezya
Soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonların tedavileri konusunda vücuda destek sağlayan ekinezya akciğerlerin de fonksiyonlarını yerine getirmesi konusunda yardımcı olur. Çay şeklinde tüketilebilecek olan bitki düzenli kullanıldığında sağlık için yararlar ortaya çıkartır.
Nane
Nane mentol içerir, antihistamin etkisi ve serbest solunumun teşvikiyle beraber vücutta önemli düzeyde bir dekonjestan yapar. Yemeklerde baharat olarak, banyoda buhar banyosu olarak ve salatalarda kullanılabilir.
Arnavut biberi sigara kullanımının akciğerlere meydana getirdiği sorunları ortadan kaldırmak için çalışır. Solunum yollarının temizlenmesi konusunda fayda sağlayan Arnavut biberi tıkanıklıkların giderilmesi ve astımın iyileşmesi konusunda da yardımcı olur.
Zencefil
Zencefil oldukça güçlü içeriklere sahip olan bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde akciğerlerde meydana gelebilecek olan sorunların önüne geçer. Solunum yollarının da açılmasına olanak sağlayan zencefil bal ile birlikte kullanıldığında çifte etki sağlar. 1 yemek kaşığı balın içine 1 tatlı kaşığı zencefil eklenerek her sabah tüketilir. Ayriyeten zencefil çay olarak da tüketilebilir. Çay şekilde demlenmesi için kökleri kullanılır. 1 su bardağı kaynar suyun içine birkaç parça zencefil kökü atılır ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Ardından süzüldükten sonra içine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek ılık şekilde içilmelidir. Çay şeklinde tüketileceği zaman günde 2 su bardağı ve her gün aksatmadan içilmesi gerekir.
Akciğere İyi Gelen Bitki Ve Yiyecekler
Pancar
Pancar akciğerlerde drenaj, gaz değişimi adına oldukça üreten ve mükemmel bir üründür. Çiğ olarak haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Zeytinyağı
Akciğer hastalıkları konusunda kullanılması gereken ana yağ zeytinyağıdır. Özellikle yeşil yapraklı salatalarda kullanılması gerekir. Zeytinyağını almadan önce kalitesini ve doğallığını kontrol ederek almak gerekmektedir. Ayriyeten yemeklerde de düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Ananas
Akciğer hastalıkları arasında yer alan tüberkülozun çoğalmasının önüne geçer. Bu meyve sadece bakterilerin üremesini önlemek ile kalmaz aynı zamanda semptomları önleyici özelliklere de sahiptir. İçeriğinde bulunan “bromelain” enzim sayesinde, bir tüberküloz basili ile savaşabilmektedir.
Soğan ve Sarımsak
Vücutta bulunan zararlı bakterileri öldüren fitatonitler açısından oldukça zengindir. Benzer organizmalar akciğer katmanlarında birikir. Bunların ortadan kaldırılması için çiğ, yemeklerde ve salatalarda sık şekilde kullanılması gerekir.
Turunçgil
Hasta kişilerin vücuduna koruyucu elementler sağlar. Patojen bakterilerin ve mikroorganizmaların ortaya çıkmasının önüne geçer. Bu ürünler arasında; turuncu, limon, kireç, greyfurt, mandalina, nar yer alır.
Ihlamur
Bronşiollerde tonik etki gösteren ve balgam deşarjını artıran vitaminler, mikro elementler içermektedir. Akciğerlerde sıvılaşan mukoza birikimleri ve daha fazla boşaltmaya katkıda bulunmak için insan vücudunda çalışır.
Günlük C Vitamini Alımı
Sağlıklı yetişkin bir kişinin günlük C vitamini alımı 70 mg’dan 100 mg’a değişkenlik gösterir. Bu alımın düzenli bir şekilde otlardan, sebzelerden ve meyvelerden sağlanması akciğerlerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.